Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Elméletben és a pályán is jól tekernek

Ruzsa - A ruzsai iskolások szeretik és tudják is a KRESZ-t, ezt bizonyítja az országos versenyeken szerzett díjeső.
Jó a társaság és szuper díjakat lehet nyerni a versenyeken – árulták el a ruzsai Weöres Sándor Általános Iskola diákjai, miért szeretnek KRESZ-szakkörre járni. Természetesen előbb mindenki azt az előnyt hangsúlyozta, hogy megtanulnak szabályosan, biztonságosan közlekedni.

A ruzsai gyerekek pedig nemcsak tanulnak, hanem azt is bizonyítják, hogy tudnak is. A nyolcadikos Sipos Blanka az idei országos közlekedési versenyen tizedik, osztálytársa, Makra Balázs a nyolcadik lett, a hetedikes Tóth Tivadar pedig hetedik helyet szerzett. A harmadikos Gregus Ádám negyedik lett, és különdíjat érdemelt a hibátlan tesztjével. Az ötödikes Tanács Patrik két hét múlva utazik egy nagy megmérettetésre.

Gregus Ádámon a sor az iskolai akadálypályán. Az idei országos közlekedési versenyen negyedik lett, és különdíjat kapott a hibátlan tesztjéért. Fotó: Karnok Csaba
Gregus Ádámon a sor az iskolai akadálypályán. Az idei országos közlekedési versenyen negyedik lett, és különdíjat kapott a hibátlan tesztjéért. Fotó: Karnok Csaba


Az iskola az alsó tagozatban 20, a felsőben 13 résztvevős szakkört működtet délutánonként. Aki azt hinné, hogy csak egy műanyag bójás akadálypályán egyensúlyoznak a gyerekek, az nagyon téved. Persze ügyességi feladatok is tartoznak a felkészüléshez és a versenyhez, de ez csak egy töredéke. Csonka Gáborné és Basa István vezetésével tanulni is kell, hogy boldoguljanak a KRESZ-szel, ismerjék a közlekedés és a kerékpár történetét, a kerékpározó ember biológiáját, sőt kikérdezik őket a kerékpár szerkezetéből és javításából is. A biciklis szabályokon kívül a gyalogosokra, mopedautósokra, sőt teherjárművekre vonatkozó előírásokból is tesztelik őket. Közlekedési tudásukból utcai körülmények között is számot kell adniuk; a verseny házigazda településén – így Szeghalmon és Egerben – vizsgaautós kísérettel forgalomban is teljesítettek feladatokat.

Ehhez nap mint nap edzeni kell. Az iskolaudvaron a KRESZ-esek a rendőrségtől kapott és a saját építésű akadályokból állítanak edzőpályát, és mindig variálják, hogy ne érhesse őket meglepetés. Nem saját, hanem az iskolai nyereménybiciklikkel készülnek, hiszen a versenyen is idegen járművel kell bizonyítaniuk. A szakköri órák nagyon jó hangulatban telnek, és senkinél nem mennek a tanulás rovására. A KRESZ-esek az órákon is az ötösökért hajtanak. A nyári szünet sem telik számukra közlekedés nélkül: júliusban Szegedre készülnek a megyei rendőr-főkapitányság KRESZ-táborába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári turizmus: szigorúan ellenőrzött határok

A magyaroknak a külföldről behozott vámköteles áruk mennyiségére kell ügyelniük. Tovább olvasom