Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Előzetesben a volt vadászpilóta

Szeged, Pusztaszer - Nem jogerősen elrendelte T. János előzetes letartóztatását a Szegedi Járásbíróság. Ő veszítette el az uralmát kisgép felett, és elsodort egy 18 éves kecskeméti lányt.
A tanúk befolyásolásának veszélye miatt nem jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte T. Jánost a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája péntek délelőtt.

Az egykori vadászpilóta vezette azt a motoros vitorlázó-repülőgépet, amellyel – ahogy írtuk – szerda délelőtt okozott súlyos balesetet a tulajdonában levő pusztaszeri repülőtéren. Manőverezés közben elveszítette az uralmát a gép felett, és elsodort egy ott lévő 18 éves kecskeméti lányt.

A kisgép jobb kereke fejen találta Évát, akit mentőhelikopter szállított a szegedi traumatológiai klinikára. A tanyáján vendégeskedő néptánc táborba érkező fiatalok egyikének születésnapja volt, a többiek őt fizették be egy repülőútra, miközben társai a földről készítettek fotót a manőverekről és integettek az ünnepeltnek. A pilóta a rendőrség gyanúja szerint szándékosan okozott veszélyhelyzetet.

A döntésre várva. Fotók: Frank Yvette
A döntésre várva. Fotók: Frank Yvette

Az előzetes letartóztatásról döntő - teljes terjedelmében itt olvasható - határozat előtt a férfi ügyvédjével beszélte át a teendőket. Úgy tudjuk, hogy a szülinapos lány nem élvezte a repülést, ezért akart a férfi mihamarabb landolni, de elmondása szerint meglökte egy áramlat, ami után rossz döntés hozott. Ezzel szemben a diákok korábban azt mondták, hogy a baleset előtt már több veszélyes manővert is végráhajtott T. János.

A nem jogerős ítélet elrendelése után a férfi védője, Kovács István azt mondta: a kialakított bírói gyakorlattól eltérő ezen kényszerintézkedés meghozatala. – Három éve egy ausztrál pilóta okozott súlyos balesetet az 55-ös úton. Őt szintén én védtem, és a végén felfüggesztett fogházat kapott. Ügyfelemnek makulátlan az előélete, ezért is tartom súlyosnak ezt a döntést. Annak viszont örülünk, hogy a lány jobban van. Még nem kerestük fel a családját, mert nem akarjuk zavarni a gyógyulási folyamatot. Ügyfelem mélyen maga alatt van – mondta az ügyvéd.

Kovács Itván ügyvéd a média kereszttüzében
Kovács István ügyvéd a média kereszttüzében

A férfi a büntetőjogi felelősségét elismerte, a védője ezért is nehezményezte, hogy a tanúk befolyásolásának veszélye miatt nem engedték szabadon T. Jánost. A büntetés nagyságát az okozott sérülések – súlyos vagy maradandó – mértéke határozza majd meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekültek a fiatalok a veszélyesen manőverező repülő elöl

A tapasztalt vadászpilóta a rendőrség szerint már a baleset előtt is többször szállt olyan alacsonyan, hogy több fiatal hasra vágta magát - ma elrendelték T. János előzetes letartóztatását. Tovább olvasom