Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Emléket állítottak a szaláminak és a paprikának

Röszke - Rendhagyó eseményre hívták meg lapunkat a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumba: az a három ember, ismert személyiség – Vastag József, Bihari Vilmos, Végh Gyula – találkozott szűk baráti körben, aki az emlékhelyet 1999-ben létrehozta.
Fennállásának 130. évfordulóját ünnepelte 1999-ben a Pick, amikor úgy döntött a vezetés: szalámi- és paprikamúzeumot hoznak létre a Felső-Tisza parton. Az épületben a földszinten a szalámigyártásnak, az emeleten a paprikatermesztésnek és -feldolgozásnak állítanak emléket. A múzeumot ugyan még abban az évben, november 12-én átadták, de a nagyközönség számára csak 2000. március 1-jén nyitották meg.

Bihari Vilmos, Vastag József és Végh Gyula az 1999-ben létrehozott múzeumban. Fotó: Karnok Csaba
Bihari Vilmos, Vastag József és Végh Gyula az 1999-ben létrehozott múzeumban.
Fotó: Karnok Csaba

Noha egyik dátumnak sincs idén kerek évfordulója, az alapítók elhatározták: felidézik a múzeum létrejöttének körülményeit. Miért? – Azért, mert most még élünk – adta meg az egyszerű választ a 83 éves Vastag József nyugdíjas röszkei tanító, iskolaigazgató, a szegedi paprika hagyományainak őrzője – az ország legidősebb paprikatermesztője.

A nagykövet és a külü

A szegedi paprikát 100 évvel ezelőtt még nem őrölték, hanem úgynevezett külüvel törték. A paprikamúzeumban is látható külüt 1870-től az 1960-as évekig használták az emberek. Az eszközön sajátságos „népi táncot" kell lejteni, lábbal hajtani úgy, hogy egy kar lecsapjon a szárított paprikára. Vastag Józsefnek is van otthon egy ilyen szerkezete. Az 1929-ben Szegeden született, Röszkén élő és tanító pedagógus, kutató 1957-től termeszt paprikát. Nemrégiben a Szegedi Paprika Nagykövete címet is megkapta.

– Bálint Sándort személyesen ismertem, ő bízta rám a szegedi paprika múltját – mondta Józsi bácsi. – Ha majd odafönt találkozom vele, jelenthetem neki: megtettem. A múzeum is az ő „forgatókönyve" alapján készült el.

– A Pick Szeged Zrt. 1998-ban vásárolta meg a felszámolás alatt álló Szegedi Paprikát: bevonta a cégbe, feltőkésítette – emlékezett Bihari Vilmos, a cég 1990–2003 közötti vezérigazgatója. – Szerettünk volna egy olyan szegedi cégcsoportot létrehozni, amelyikkel hódító útra indulhatunk. Nem mellesleg Pick Márk, a szalámigyár alapítója is foglalkozott paprikával – terménykereskedő volt.

Megtudtuk: a Pick Maros utcai gyárában volt egy kis gyűjtemény a híres szegedi termék gyártásával kapcsolatban, aminek megőrzésében ifj. Lele József néprajzkutatónak – aki csontozólegényként is dolgozott a cégnél – nagy szerepe volt. (A tudós ember egészségi állapota miatt nem jöhetett el a találkozóra.) Bihari Vilmos tárgyalt a városvezetéssel a tervezett múzeumról, fel is ajánlották számára a Bartók Béla Művelődési Központ pincéjét, a bezárt kaszinó helyét. Mivel az nem tűnt alkalmas helyszínnek, azért döntöttek úgy, hogy mai helyén, a Pick volt tmk-műhelyében hozzák létre a kétszintes múzeumot, amelyben a szalámi és a paprika múltját egyaránt bemutathatják. A paprikával kapcsolatos tárgyi emlékek egy részét gyűjtötte össze Vastag József, a többi a Móra Ferenc Múzeumtól származik. – Amit tettem, jó szándékkal tettem, és örülök, hogy sikerült általa értéket teremteni – fogalmazott Bihari Vilmos.

Végh Gyula 1987-től dolgozott a Picknél, a múzeumot megnyitása óta vezeti. Elmondta: volt olyan év, hogy 17 ezer látogatót számoltak össze, az utolsó 2 évben átlagosan 8–8 ezren nézték meg. 2001-ben az év múzeuma oklevelet vehették át.

Olvasóink írták

  • 2. uborka 2012. április 19. 16:50
    „Csorgó nyállal és üres zsebbel állitottak emléket , a Magyar világ cégnek.. Sajnos itt állunk.....”
  • 1. SP 2012. február 06. 13:06
    „""Emléket állítottak a szaláminak ...""

    Talán az ismeretlen hős
    sertésnek, "aki" megmentette az emberiséget az éhezéstől. pl: Bronz mellszoborral. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babarczy Eszter a médiáról

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium évente megrendezi két különleges eseményét. Tovább olvasom