Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Emléksétára invitált a Dömötör-templom plébánosa

Árvízi emléksétára invitált tegnap Mihály Illés a Dél-alföldi Idegenvezetők Egyesületének elnöke.
Idén, a Szegedet elpusztító természeti katasztrófa 133. évfordulóján Varga Ferenc képében jelent meg, aki 1893-ban lett a fogadalmi templom helyéről elbontott Szent Dömötör-templom plébánosa. A barokk épület szépségére hivatkozva ellenezte a rombolást, ennek érdekében felmérette értékeit, védetté nyilváníttatta. A plébános 1906-os halála után vették le az épületet a műemléki listáról, és engedélyezték a bontást. A torony eltávolításakor került elő a középkori Dömötör-torony, amely ma is áll.

Az árvízi emlékséta hétfőn 10 órától az árvízi emlékműtől indul óránként, idegenvezetővel. A résztvevők a Somogyi-könyvtárba is betérnek, ahol a dóm felépítésére tett fogadalomtól a székesegyház felszenteléséig eltelt közel fél évszázad fontos pillanatait idézik fel fényképek, tervrajzok, képeslapok. Ugyancsak hétfőn 14 órakor megszólalnak a dóm harangjai, köztük a 86 mázsás Hősök harangja is, amely csak a nagy egyházi ünnepek alkalmával hallható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágó Gábor: már ezer aláírás Szegeden

Szeged. A héten kezdett országszerte aláírásgyűjtésbe az LMP, miután az Országos Választási Bizottság hitelesítette a párt négy népszavazási kérdését. Tovább olvasom