Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Energiatakarékos a sportuszoda 14 milliós sátra

Szeged - Tizennégymillió forintba került az a sátor, amelyet tegnap állítottak fel a sportuszoda medencéi fölé. Az új kupola kétrétegű, és energiatakarékos. Szombat reggel már a nagyközönség is megcsodálhatja.
Tegnap délben már állt az új sátor a szegedi sportuszoda medencéi felett. A munkálatokat vasárnap a víz leengedésével kezdték, hétfőn takarítottak, kedden érkezett a daru, tegnap délben pedig be is fejezték az új tető felállítását. A régit 2001 óta használták, bár kibírt volna még egy-két szezont, jobbnak látták lecserélni.

– Azonkívül, hogy elöregedett, csúnya, és néhány helyen gombás volt, energiatakarékossági szempontból is fontos az új sátor – magyarázta Nagyi Miklós, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. műszaki igazgatója, akitől megtudtuk: a 9 és fél méter magas, 6 tonnás monstrumot továbbra is meleg levegővel emelik a magasba.

Az új sátor több szempontból is modernebb elődjénél. Kétrétegű, a rétegek közé fújt levegő miatt pedig jobb a hőszigetelő képessége. Így a beruházással energiát takarít meg az uszoda. Míg a régi kupola csöves lefogatású volt, az újat horganyzott szögvasakkal fogatják le, így nem szökik ki annyi meleg levegő. A hatalmas szerkezet négy darabból áll, lefogatásához 380, betonba ragasztott acélmenetes szárat, összerakásához pedig 1500 csavart használtak fel.

Sátorállítók az uszodánál. Ebből nem szökik ki olyan könnyen a meleg. Fotó: Schmidt Andrea
Sátorállítók az uszodánál. Ebből nem szökik ki olyan könnyen a meleg.
Fotó: Schmidt Andrea

A sátor 14 millió forintba került. A beruházásra az önkormányzat pályázaton nyert pénzt. Az építmény felállítása további 5 millió forintot igényelt. Újdonság, hogy a nagymedence és a tanmedence között új átjárót építettek. Erre azért volt szükség, mert elődjén az eredményjelző táblát, a kandelábereket és a kapukat csak nehézkesen tudták kitolni. A másik újdonság pedig, hogy hamarosan a fogyatékkal élők is egyszerűen és akadálymentesen juthatnak be a vízhez – a nagymedence forgóajtaja mellé egy új átjárót alakítottak ki. Hogy teljesen akadálymentes legyen a bejutás, a vezetőség egy hernyótalpas lépcsőmászót is be fog szerezni, erre azonban anyagi okok miatt még várni kell.

A régit eladják

Idén hamarabb kezdték el építeni a sportuszoda sátrát, mert a vízilabdások igényeihez igazodott a vezetőség. A Szeged Beton Vízilabda Egylet tagjai ugyanis fedett medencében szeretnek játszani. Jövő héten pedig bajnoki meccsük lesz Szegeden. Nagyi Miklóstól, a Szegedi Fürdők Kft. műszaki igazgatójától megtudtuk: a régi kupolát eladják. Tenisz- vagy rendezvénysátorként kiválóan alkalmazható. Az új kupolát szombat reggel csodálhatja meg a nagyközönség – ekkor nyit ki újra az újszegedi uszoda.

Olvasóink írták

 • 6. Felhőfejes 2009. szeptember 27. 16:32
  „A szomorú, hogy míg ők az új tetővel villognak, egy szó sem esik a lényegről. Arról, hogy ez az egyetlen uszoda nem képes kielégíteni az úszni vágyók minimális igényeit sem Szegeden.
  A "menedzsment" lényeglátására jellemző, hogy egy újabb fontos és nélkülözhetetlen beruházáson törik a fejüket: az akadálymentesítésen.
  Tényleg, az adott helyzetben ez egyenesen nélkülözhetetlen!
  Tiszteletteljes javaslatom: amint megtörténik az akadálymentesítés, zároljanak min. három sávot az "akadálymentességet" igénybe vevők számára.
  Én meg addig abbahagyom a sportolást és kiváltom a rokkant-igazolványomat, hogy végre nekem is álljon a világ!”
 • 5. Yucca 2009. szeptember 27. 15:27
  „Tény, hogy nagyon kéne már egy normális fedett uszoda Szegednek, ahol ilyen színvonalas vízilabda élet van, ott ez pláne nem irreális igény.
  Tegnap voltam Vásárhelyen a Magyar Kupa meccseinken és a sárga irigység elért, milyen gyönyörű és korszerű a Gyarmati Dezső uszodájuk.”
 • 4. zehn 2009. szeptember 25. 17:22
  „2.Az élményfürdő,az élményfürdő, nem fedett uszoda . Miskolcon is van barlangfürdő/tapolca/ mégis most avatják az új uszodát.Fedett, természetesen.Az ócska cirkuszi sátort meg adják ajándékba egy bangladesi iskolának.”
 • 3. daveedbrown 2009. szeptember 25. 16:25
  „sücsi azért ne kiabáld el!”
 • 2. Szücsiii 2009. szeptember 25. 10:44
  „Készül az élményfürdő pajti! Addig pedig spórolnak a közös pénzünkön. Ha valahol működik valami ebben az országban, akkor az Szeged. (Pedig inkább narancsot eszek mint szegfűt :) )”
 • 1. magyarock1 2009. szeptember 24. 12:07
  „Inkább egy uszodát építenétek végre,azt majd "megcsodálom".Már lassan minden kisvárosban van fedett uszoda.Szánalmas dm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dóm téri születésnapi szuperkoncert

A Délmagyarország 100. születésnapjára rendezett szuperkoncerttel indítja 2010-es programját a Szegedi Szabadtéri Játékok. Tovább olvasom