Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 03. 29. vasárnap - Auguszta

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > EU-kártyával utazhatunk Európába

EU-kártyával utazhatunk Európába

Közel kétezer európai egészségbiztosítási kártyát állított ki a Csongrád Megyei Egészségbiztosítás Pénztár két és fél hónap alatt. A kis plasztiklapot külföldi utazás előtt érdemes kiváltani.

Timár Kriszta - 2006.01.21. 14:19
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Két és fél hónapja lehet igényelni az európai egészségbiztosítási kártyát, amely az E111-es nyomtatványt váltotta fel. A kis plasztiklapot azoknak érdemes kiváltaniuk, akik európai uniós országba utaznak, a külföldi tartózkodás során felmerülő esetleges sürgős orvosi ellátás ugyanis csak ennek fejében jár ingyen.

November óta közel kétezer kártyát adott ki a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. Valószínűleg a síszezon miatt ilyen kiugróan magas a szám.

– A kártyát csak személyesen vagy meghatalmazott útján, írásos engedéllyel vehetik át a megyei egészségpénztárakban az arra jogosultak – mondta el Varró Mária nyilvántartási osztályvezető. – Az igénylés napján, néhány perc alatt kiállítjuk, ezért – mivel érvényességi ideje van – valóban csak utazás előtt érdemes elkészíttetni. A kiállítás egyetlen feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen érvényes és bejelentett jogosultsággal az egészségügyi ellátások igénybevételére. Az európai egészségbiztosítási kártya a kiállítástól számított 12 hónapig érvényes.

Kivétel ez alól a saját öregségi nyugdíjban részesülők kártyája, mely 36 hónapig használható, valamint a 17. életévüket be nem töltött, Magyarországon élő magyaroké. Ők a kártyát nagykorúságuk betöltésének napjáig, vagy legfeljebb 36 hónapig használhatják.

A jogszabály úgy rendelkezik, a magyar egészségbiztosítás terhére azok az ellátási formák vehetők igénybe külföldön, amelyek az átmeneti ott tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Hogy az éppen aktuális problémánk ebbe a körbe tartozik-e, azt minden esetben a kezelőorvos dönti el. Éppen ezért szakemberek azt javasolják: utasbiztosítás nélkül ne utazzunk el, mert lehet, hogy akár egy kéztörés ellátását is úgy ítélik meg, nem halaszthatatlan beavatkozás, így tehát az uniós kártya terhére nem végezhető el. Mindez pedig azt is jelenti, hogy aki a kártyát arra akarja felhasználni, hogy valamilyen egészségügyi szolgáltatást ennek segítségével külföldön vegyen igénybe, nem jár sikerrel.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...