Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Európai szenzáció a Móra-múzeum raktárából

Szeged - Ritka reneszánsz festmény bukkant elő a Móra-múzeum raktárából. Eddig a híres firenzei mester, Bronzino alkotásának könyvelték el az Angyali üdvözletet. Most restaurálják, kutatják, de máris nagy szenzációt ígér a 100 milliós érték.
Európára szóló szenzáció lehet a Móra-múzeum birtokában lévő Angyali üdvözlet című, késő reneszánsz festményből. A közel másfél méter átmérőjű kerek fatáblára készült képnek a harminc centiméteres kerete is remekmű. Az eddig a közgyűjtemény raktárában őrzött festmény a 2008 őszi bibliai tárgyú kiállítás előkészületeinél bukkant fel a raktárból.

Agnolo Bronzino nevén szerepelt a műtárgy a leltárban, a mester a firenzei nagyherceg neves udvari művészeként dolgozott. Az 1920-as években restaurálták az 1500-as évek közepén készült képet, de az akkoriban használt gyantás festék és a lakkréteg miatt elsötétült – tudtuk meg a megyei múzeum képzőművészeti osztályvezetőjétől, Szabó Tamástól.

Ritkaság a festmény, mert kerek és mert jó állapotú. Fotó: DM/DV
Ritkaság a festmény, mert kerek és mert jó állapotú.
Fotó: DM/DV

Most az Angyali üdvözletet – a szükséges szélesebb összefogás miatt – a Szépművészeti Múzeum restaurátorai állítják helyre. Szerzőjét máris vitatják, de az biztos, hogy Raffaello közelében kell keresni a híres firenzei iskola tagját. Olasz és svájci szakemberek szenzációsnak nevezték a titokzatos táblaképet. A művészettörténészek véleménye abban megegyezik, hogy a festmény bármelyik európai képtár dicsőségére szolgálna.

A restaurálás megközelítőleg 3 millió forintba kerül, a ritka reneszánsz festmény értéke becslések szerint elérheti akár a 100 millió forintot is. Az Angyali üdvözletet várhatóan június végén szállítják vissza Szegedre.

Olvasóink írták

  • 1. egyszeru polgar 2008. június 10. 19:55
    „Valoban europai szintu szenzacio, hogy egy ilyen remekmuvet evek ota a raktar feneken taroltak, ahelyett, hogy a kozonseg gyonyorkodhetett volna benne. Akkor talan a nagy felismeresre is elobb sor kerult volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségmánia veszélyei

A túlzásba vitt, fanatikusan végzett alakformálás vagy akár a függőségig vezető, egészségre törekvő… Tovább olvasom