Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Extrém hideggel és nagy hóval jön a tél

Szeged - 10–20 évente van olyan hideg, mint amilyenre a következő napokban számíthatunk. Vasárnapig 20–30 centiméternyi hó várható. A fagy miatt éjszaka is nyitva tartanak a pályaudvarok. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 37 járműve készen áll a síkosságmentesítésre.
Nyitva maradnak a pályaudvarok

A MÁV Zrt. vezetőségének döntése értelmében átmenetileg éjszaka is nyitva tartják a pályaudvarok várótermeit. A vasúttársaság biztonsági igazgatósága intézkedett a megyeszékhelyek vasútállomásainak visszatérő biztonsági ellenőrzéséről és felügyeletéről – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Havazás kezdődik ma Csongrád megyében – a hétvégén 20–30 centiméteres hótakaró alakulhat ki – tudtuk meg a szegedi meteorológiai állomás munkatársától. Aszalos István elmondta: mínusz 6–8 Celsius-fok körül alakul a mai maximum-hőmérséklet, szombaton és vasárnap pedig 10 fokos fagy várható napközben. Szombaton az élénk északkeleti szél miatt hótorlaszok, buckák alakulhatnak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Az extrém hideg által érintett 6 megye mellett további 5-ben – köztük Csongrádban – a havazásra vonatkozóan adták ki a figyelmeztetést.

A meteorológus szerint igen ritka jelenség a Kárpát-medencében a mínusz 10 fok körüli havazás. A jövő héten sem várható olvadás; hétfő reggelre valószínűleg felszakadozik a felhőzet, és „extrém hideg", mínusz 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet van kilátásban. A jövő héten újabb mediterrán ciklon ér térségünkbe, újabb 5–10 centiméteres friss hóval. Éjszakánként akár 25 fokos hideg is kialakulhat. Aszalos István szerint 10–20 évente fordul elő ekkora lehűlés.

20-30 centi havat jósolnak vasárnapig. Fotó: Schmidt Andrea
20-30 centi havat jósolnak vasárnapig.
Fotó: Schmidt Andrea

– A készültségünk legmagasabb fokát rendeltem el csütörtöktől. Ez a járművek háromóránkénti próbaindítási és próbajárati körét jelenti a nap 24 órájában – közölte a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Makrai László tájékoztatott: 37 gépjárművel, 20 nagy szórásteljesítményű kocsival, 13 kisgéppel, 3 rakodógéppel és egy ügyeletes gépkocsival készen állnak a síkosságmentesítési munkákra. A kormány- és a közgyűlési rendelet szerint I. és II. rendű utak esetében a hóesés megszűnése után 12 órán belül, III. rendű utaknál 24 órán belül kell a síkosságmentesítést elvégezni. – Az önkormányzati útvonalak hossza 240 kilométer, a kerékpárutaké 70 kilométer. Az ingatlan előtti járdaszakaszok takarításáról az ingatlan tulajdonosának vagy kezelőjének kötelessége gondoskodni. A géppark teljes üzemeltetése esetén 35 gépkezelő dolgozik, a kézi hóeltakarításban pedig 120 fő vesz részt – fogalmazott Makrai László. Elmondta: sózni értelmetlen mínusz 20 fok alatt, mert a sókristályok nem oldódnak fel. A kft. gépparkja „öregecske": mindössze kilenc 10 évesnél fiatalabb járművel rendelkeznek.

Segítség

Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében tudatta: a helyiek a Tömörkény István Művelődési Házban melegedhetnek naponta 10-től 19 óráig, forró teával. A Mátrix Közhasznú Alapítvány Egy kabát segíthet? címmel ruhagyűjtő akciót kezdeményezett. Jövő keddig, naponta 10–18 óráig várják az adományokat – télikabátot, cipőt, takarót, gyermekjátékot – a szegedi Centerke ruhaosztóban, a Roosevelt tér 5. szám alatt. Ugyanide várják a rászorulókat. – Óránként 8–10 ember jön hozzánk, tegnap egy ötgyermekes család is megfordult nálunk. Sok hajléktalan és szegény fordul hozzánk segítségért, akad, aki lyukas vagy talp nélküli cipőben érkezik – mondta Rácz Anett alapítványi elnök. A hat gyermeket nevelő Mónika csütörtökön a kisebbeknek válogatott meleg holmit. Két ikerpár is van a családban, a legfiatalabbak másfél évesek. – Kislányom a Csányi Alapítvány mentorától hallott a ruhaosztásról. Meglepődtem, hogy egyáltalán van ilyen lehetőség. A kicsik most jól járnak – fogalmazott az édesanya, aki több szatyor kabáttal felszerelkezve távozott fiával a Roosevelt téri rózsaszín palota pincéjéből.

Olvasóink írták

 • 15. cruiser 2012. február 04. 21:41
  „Qllancs !
  Mindenki annyit ér ....amennyire vitte !!
  Ez nem idézet!
  " Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem."
  Ez idézet! Idézni, csak pontosan.
  Szerintem pedig:
  Igaz Magyar közmondás: " Aki nem dolgozik, ne is egyék! "”
 • 14. qrumpli 2012. február 04. 17:27
  „Hol vesznek fel rendkívüli Hóhányókat (hómunkásokat)
  Jelentkeznék!!
  A fizetés függvény befolyásolhatja!
  Ha most nem akkor tavasszal!”
 • 13. buhamama 2012. február 04. 08:30
  „Igen látom de még a Vértó környékén a Troli meg állónál nem dúrják a havat, vagy is a fő út vonalaknál !!!!!!!!30cm a hó Szegeden.”
 • 12. Agáta 2012. február 03. 17:47
  „Szakad a hó, de sebaj, holnap (febr. 4-én) az Árkád szervezésében majorette-ek vonulnak fel nagy csinnadrattával - szerintem sítalpakon :-)”
 • 11. Wacky 2012. február 03. 10:16
  „1. Kudara 2012.02.03. 07:10
  főleg, hogy már 2011 novembere decembere táján, szólt róluk cikk hogy alaposan felkészültek, és várják a havat, csak akkor nem akar jönni :D
  één is kíváncsi vagyok!!:D”
 • 10. Qllancs 2012. február 03. 09:46
  „Emberek lyukas cipőben, étlen-szomjan, fedél nélkül.Rettenetes körülmények között élnek emberek !
  Na de a politikusokat ez NEM NAGYON ÉRDEKLI !!!!!
  Kisembernek --se munkája,se pénze, se fűtés--se kaja-se cipő !!! de van aki többszázezerért karosszéket vesz !!!!!!!
  Mindenki annyit ér ....amennyire vitte !!!
  Ki becsületesen élt---nyomorog!!--ki lopott-csalt egész életében ---az meg milliókat spórol évente !!!!”
 • 9. kiokushyn 2012. február 03. 09:45
  „Télen esik a hó.Mit kell ebből ekkora cirkuszt csinálni. Mindenkinek a saját háza táján meg kell fogni a hólapátot és LAPÁTOLNI kell.A KMP-nem meg tenni a dolgát. Ennyi.”
 • 8. vasi 2012. február 03. 09:40
  „A hó megkezdte működését.”
 • 7. bzoli-41 2012. február 03. 09:29
  „Itt a világvége! Nem értem az embereket,miért kell pánikba esni attól, ha télen téli az időjárás? Ez a dolgok rendje, hó és mínuszok. Ez természetes nem?”
 • 6. makos_01 2012. február 03. 09:27
  „"Reméljük a 30 éves IFÁ-k azért elindulnak -20 fok alatt is...."

  Inkább 40 évesek azok:)”
 • 5. Thomas_Anders 2012. február 03. 09:17
  „kíváncsi leszek.. már elkezdett esni... majd olyan este fele kezdenek el kapadozni :D”
 • 4. roblando 2012. február 03. 08:38
  „Ma reggel elgondolkodtam azon, mennyire ki vagyok szolgáltatva a "szolgáltatóknak"! :-) Megnéztem mennyi fa van a kert végében biztonság esetére... 2-3 napra való... Az ám! Csakhogy egy sparhelt nem sok, még annyi sincs ahová be lehetne gyújtani... Van gáz meg villany. De egyikre sincs ráhatásom. Ha nem "gyün" mert lefagyott vagy kikapcsolták, leszakadt... hát sorry. szóval vissza a gyökerekhez! Kell egy sparhelt... majd a számlákat használom gyújtósnak...”
 • 3. Phaedra 2012. február 03. 08:03
  „Reméljük a 30 éves IFÁ-k azért elindulnak -20 fok alatt is....”
 • 2. Levko 2012. február 03. 07:11
  „Mindig ezt mondják, hogy felkészültek, aztán leesik az első hó és teljes a káosz!”
 • 1. Kudara 2012. február 03. 07:10
  „Remélem a KPM-t most kivételesen nem fogja "váratlanul" érni a havazás (TÉLEN!)!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hideg már van, hát hó?

Annyit beszéltünk már a hóról, hogy lassan el sem hisszük, ha esik majd. Tényleg, mi lesz, ha nem hull? Tovább olvasom