Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Felgyújtották a gyűjtőszigetet: több mint 5 milliós kárt okoztak idén a vandálok

Szeged - Megint felgyújtották a Hargitai utcai hulladékgyűjtő szigetet. Rongálók és vadlerakók ellen kamerákat szerelnek fel. Azt is felmérik, hol lehetne Újszegeden és Szőregen hulladékudvar.
Ismeretlen tettesek a napokban felgyújtották Újszegeden a Hargitai utcai szelektívhulladék-gyűjtő szigetet. A három, földbe süllyesztett műanyag henger közül a legnagyobb teljesen megsemmisült – ebbe hordják a környékbeliek a papírt. Az üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. markolóval eltávolította a maradványokat, a helyüket egyelőre betemették. A mellette lévő üveggyűjtő is használhatatlanná vált: megolvadt. A környezetgazdák ezt a hengert lezárták. Jelenleg a sziget egyetlen gyűjtőedénye fogad hulladékot, műanyagot és fémet. Makrai László, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója elmondta: feljelentést tettek a rendőrségen. Az edények pótlásáról és a gyűjtősziget helyreállításáról gondoskodnak. Mostani káruk meghaladja az 1 millió forintot. Amíg az új edények megérkeznek, ideiglenes megoldásról gondoskodnak. Mivel a vandálok a cégnek – és ezzel a városnak – évente csak a földbe ágyazott „kukák" rongálásával több mint 5 millió kárt okoznak, elhatározták, hogy a gyűjtőszigeteket biztonsági kamerákkal szerelik fel. A figyelőrendszertől azt várják, hogy visszaszorítja a rongálásokat, és eredményesebb lesz a tettesek felderítése.

Ennyi maradt a Hargitai utcai szelektív szigetből. Fotó: Karnok Csaba
Ennyi maradt a Hargitai utcai szelektív szigetből.
Fotó: Karnok Csaba

A környezetgazdálkodás összesen 96 szelektív gyűjtőszigetet üzemeltet, ebből 57-et Szegeden. A Hargitai utcai edényeket egy éve kellett cserélni, akkor is gyújtogatóknak estek áldozatul. Idén az újszegedin kívül 6 szigetet tettek tönkre a rongálók. Szegeden a Csongrádi sugárútit szétverték, a Csanádi, a Csaba, a Béla, valamint az Ág utcai gyűjtőket felgyújtották, és ugyancsak a tűz martalékává vált Domaszéken az Árpád utcai sziget.

Az új kamerarendszer segíthet a vadlerakókat is elriasztani. Makrai László szerint ugyanis sok gyűjtőszigetre hordanak a környékbeliek illegálisan kommunális hulladékot, sittet, lomot. A Hargitai utcai hengerek körül – a tiltó feliratok ellenére – nap mint nap szeméthegyek tornyosulnak, a környezetgazdák a lakosság panaszai alapján hetente kétszer kénytelenek elszállítani a szemetet és feltakarítani. Az igazgató hangsúlyozta: megoldást a hulladékudvar jelentene. Az uniós támogatással megvalósult regionális hulladékgazdálkodási programban azonban Újszegeden – városrendezési szabályok miatt – nem lehetett ilyet építeni. A szomszédos Szőregen, a Szerb utcában pedig lakossági tiltakozás hiúsította meg a kialakítását. Emiatt az újszegedieknek és a szőregieknek a bontási törmeléket, lomot Újszentivánra vagy a szegedi Vértói útra kell utaztatniuk. Így sokan inkább az illegális lerakást választják. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. újból vizsgálja, hova lehetne hulladékudvart telepíteni ezekben a városrészekben. Mivel a hulladékgazdálkodási program két éve lezárult, erre már nincs uniós támogatás, a cégnek több millió forintos kiadást jelentene.

Olvasóink írták

 • 9. mats 2011. december 31. 06:58
  „MENJ VÉGIG ITT A KERTÉSZ U KIS ERDŐ MELLETT EZ IS SZELEKTÍV LERAKÓ CSAK ITT MENET KÖZBEN VAN LERAKÁS PUFF AZ AUTÓBÓL KI AZTÁN NAGY GÁZZAL TOVÁBB EZ A MAGYAR FELFOGÁS 700M ARRÁBB VAN KONTÉNER KIRAKVA DE AZ MÁR MAGAS NEKI”
 • 8. Horthyszobor 2011. december 30. 10:08
  „Az biztos hogy a kht és a vízmű profitot termel és ebből osztanak vissza nagyjainknak. Amíg a világ világ.”
 • 7. anuvuk 2011. december 29. 17:03
  „A szemét ügyben eljutunk még oda, - hogy mindenkit, "tisztelet a kivételnek", mint a dedósokat ellenőrizni kell a szemét levivő embereket!
  A helyszíni ellenőrzés fog csak javulást hozni, különben nem fognak szelektálni!
  A kamera magában nem sokat fog érni!!
  Fém, medve barát, tűz és vandál biztos lerakók kellenek, - már a sokadik, el égetett bizonyíték!!!!”
 • 6. trallala5.5 2011. december 29. 15:34
  „Kamuneni, hú de súlyos...A (hulladék)gyártók a szemét termeléséért adóznak. A szemét összegyűjtés az szolgáltatás amiért fizetni kell. Milyen profitról beszélsz? A kht nonprofit ráadásul városi tulajdonban... Szerinted a rendetlen emberek össze-vissza szemetelésére kell költeni a közpénzt nem mondjuk pl. fásításra. CSak nem lehet mindenki mögé állítani egy utcaseprőt, hogy ha eszik egy csokit vagy kifújja az orrát, vagy kiönti a konyhaablakból a krumplihéjat azonal gyűjtse össze! Nem egyszerübb a kukához odaballagni mint mindenhova kukákat tenni ahol járnak?
  Amiről szó van a cikkben az nem szemétlerakó ahogy mondod hanem szelektiv gyűjtő, ami gyakori lakótelepeken. Újszegeden van sárgazsákos szelektív is ha jól láttam, de úgy látszik a csóró újszegediek ragaszkodnak a szeméttelephez.”
 • 5. teebee 2011. december 29. 12:50
  „Igazad van 4.-es!”
 • 4. info 2011. december 29. 12:39
  „Természetesen a videó kamerák kihelyezése legalább visszatartaná a rongálókat. Legalább a ´diófás piacra is kellene kitenni néhányat, úgy estefelé ha működne, ha kamera nem is, de legalább néhány közvilágítás a piacon keresztül.”
 • 3. papucsos 2011. december 29. 11:33
  „Gratulálok!Egy igazi génmanipulált selejtes lehet....Ennyit tudott meg a nevét.....Az összes szemetet a lakására vinném,mán ha van neki.....”
 • 2. deszkás 2011. december 29. 10:16
  „KAMUNÉNI! Én is kifizetem a hulladékdijat mégsem rakom ki az utcára csak úgy ottegye fene az már nem az én dolgom,hanem fizetek ha tetszik ha nem. Hogy nem jut eszembe felgyújtani (a kukámat) az meg ugye elmeorvosi eset lenne? Az én felfogásom szerint:nem kell a Szőregieknek hulladékgyüjtő? Vigyék ki Sándorfalvára saját költségükön! Napi 1m3 ingyen kivihetsz persze föl a "dombtetőre". A lehetőség adott! Ha illegális helyre rakja környezetszennyezés vagy tévedek?”
 • 1. KamuNeni 2011. december 29. 09:56
  „A szemet lerakok rossz helyen avnnak azert vannak megrongalva es szemettel korbe rakva. A szemet lerakast egyebkent jogosnak tartom, mert a gyarto es a bolt mar egyszer megfizeti a szemetlerakast, mivel az allam oda szamol nekik hulladek dijat a csomagolasert. Amerikaban sokszor ugy vannak a jardak es a szelektiv szemet lerakas kialakitva hogy utba essen az embereknek. Ha jarnak arra akkor jo helyen van. Ha nem jarnak akkor rossz helyen van mert a szemete mindenki ott rakja le ahol kenyelmes.

  Az emberek atvagnak a fuvon ahol kenyelmes es nem ott ahol az atkelo van. Nem ertem miert nemlehet ezeket szem elott tartani mikor terveznek akarmit is.

  Megnezni a csapasokat es az mutatja hol van hasznalva es oda tenni a jardat, Megnezni hol van a szemet lerakva es oda tenni a szemet lerakot.

  A kornyezet gazdalkodasi kft-nek viszont az a dolga hog a szemetet elvigye akarhol is talalja. A varos a tulajdonosa es nem azert van csinalva hogy profitot hozzon neki hanem azert hogy azokat akik fent tartjak, (az adofizetok) szolgalja. Tehat jogos hogy el szallitjak a felhalmozott szemetet akarhonnan is. Es ingyenbe mert ok mar egyszer ki lettek fizetve az adofizetok penzebol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások a szegedi tömegközlekedésben: végállomást cserélnek a trolik

Makkosházról eltűnik a 2-es és a 83-as busz – a járatok rövidebb útvonalon, a Mars térig közlekednek. Tavasszal utasfelmérés és újabb menetrendváltás jöhet. Tovább olvasom