Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Felsőoktatási hullámvasút

Felsőoktatási hullámvasút

Szeged- A szegedivel együtt hat legnagyobb felsőoktatási intézmény oktatja a hazai egyetemi hallgatóság felét, és produkálja a hazai kutatási eredmények több mint 95 százalékát – mondja Szabó Gábor. Az SZTE rektora szerint a meghatározó egyetemeket nem szabad kihagyni az egyeztetésből. A felsőoktatási koncepció legújabb kiszivárgott részleteiről gyűjtöttünk véleményeket.

Újszászi Ilona - Délmagyarország napilap - 2011.08.04. 11:30
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– A felsőoktatási koncepció hivatalos verziójának tekinthető dokumentumot a Szegedi Tudományegyetem vezetése nem kapott. Így aztán nincs mit kommentálnunk – fogalmazott Szabó Gábor rektor. Arra kértük, a Tisza-parti universitas szempontjai alapján mondjon véleményt az egyetemeket, főiskolákat érintő koncepcióról, amelynek részleteit tegnap egy országos terjesztésű napilap kiszivárogtatta.

– Az elképzelésekről sejtéseink persze vannak, hiszen az illetékes minisztérium oktatási államtitkársága a nagyobb egyetemek rektoraival korábban egyeztetett. A hat legnagyobb egyetem oktatja a hallgatóság 50 százalékát, használja föl a szférára fordított állami támogatás több mint felét, és produkálja a hazai kutatási eredmények több mint 95 százalékát. Meggyőződésem, hogy e meghatározó köröknek a tapasztalatait és véleményét nem szabad kihagyni a felsőoktatási koncepció kialakításakor – mondta a rektor.
Lapinformációk

2014-ig 36 milliárd forintot vonnak ki a felsőoktatásból – a tervezet kiszivárogtatott részlete szerint. Megszűnik a felsőoktatási autonómia, az egyetemeket a kormány alá rendelik, jelentősen csökken az államilag finanszírozott hallgatói létszám, cél a nemzeti középosztály erősítése – lapinformációk szerint. Úgy tudjuk, tegnap a kormány elé került a felsőoktatási koncepció legújabb változata. „A pulykát nem szokták megkérdezni a hálaadásról" – mondják a cinikusok, akik szerint a felsőoktatásról politikai döntés születik, amit csak úgy lehet végrehajtani, ha véget vetnek a felesleges egyeztetéseknek.– A tanárképzésre vonatkozó tervezetet elküldte a szegedi egyetemre a szakállamtitkárság – ismerte el Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes – Továbbítottuk a pedagógusképzéssel foglalkozó egységeinek, hogy alakítsák ki véleményüket. Ezeket összegezve az SZTE álláspontját a megadott augusztus 24-i határidőig továbbítjuk a minisztérium illetékeseinek. Mivel a házon belüli egyeztetés még tart, végeredményéről korai lenne nyilatkozni.

– A fenntartó, vagyis az állam jogait a pénzforrások csorgatásán keresztül érvényesíti. Ha a képzési normatíva csökken és a fenntartótól származó támogatás nagyobb arányú lesz a felsőoktatási intézmények költségvetésében, akkor a hallgatói létszám változásainak hullámzását könnyebben viseli az egyetem – mond véleményt Jancsák Csaba. Az ifjúságszociológus úgy véli: a tervezett lépés az innovativitásra hátrányosan hathat. A hallgatói normatíva ugyanis érdekeltté tette az intézményeket, hogy javítsák hatékonyságukat és növeljék vonzerejüket, hogy minél több végzős középiskolás hozzájuk jelentkezzen. Ezzel egészséges verseny alakult ki a felsőoktatási intézmények között. Az államilag támogatott és a költségtérítéses diákok tervezett szeparálásának célja az egyenszilárdságú hallgatói közeg kialakítása, ami visszalépést jelent. Szerinte a nyílt társadalomból a zárt felé mozdít el, ha korlátozzák a fiatalok felsőoktatási intézményekbe jutását. A továbbtanulási lehetőségek cikcakkjai miatt a családok nem tudják tervezni gyermekeik jövőjét – a felsőoktatási hullámvasúton.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 2. szeti 2011.08.04. 16:34

1. Igen, örömünnep a lakomázóknak, de gyászünnep a pulykának. Pont ezért volt jó a hasonlat, az államnak örömünnep, az egyetemeknek gyászünnep lesz az új törvény, ha a mostani koncepcióikat követik.

Moderálásra küldöm 1. DMagóg 2011.08.04. 12:35

,,A pulykát nem szokták megkérdezni a hálaadásról"
Igen, de az mégis egy örömünnep! Ebből meg legfeljebb egy gyászünnep lehetne!
Az intézmények besorolásáról nyilvánosságra került szempontok, az maga egy agyrém!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...