Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Felülvizsgálják a szegedi lézerprojektet

Budapest - A kormány aggodalmasnak látja a szegedi ELI projektet, felülvizsgálják a beruházást.

A kormány teljes felülvizsgálatba kezd az aggodalomra okot adó szegedi ELI projekt ügyében. A fejlesztési kabinet szerint a kiemelt beruházás rendkívüli jelentősége miatt nem kerülhet veszélybe, ezért sürgős lépések szükségesek.

Szerdai ülésén a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) áttekintette a szegedi kutató szuperlézer megalkotását célzó úgynevezett ELI projekt körül kialakult helyzetet. A mai tényállás szerint, ha nem történik változás, akkor a projekt az előre tervezett 2015-ös időpontig biztosan nem valósul meg. A testület megállapítása szerint az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás a megfelelő ütemben haladjon. Emellett az állami cég, azaz az ELI-HU Nonprofit Kft. felelősségét is vizsgálni szükséges. Ezért augusztus 31-vel bezárólag az NFK elrendelte a projekt azonnali, teljes körű felülvizsgálatát. A kormány rendkívüli figyelemmel követi a hozzávetőlegesen 60 milliárd forint értékű szegedi lézerprogramot, amelynek keretében széleskörű európai összefogással, több tagállam részvételével készülnek megalkotni a tudományos mérföldkőnek minősülő új kutatóeszközt. Szeged városa, a tágabb régió és egész Magyarország érdeke, hogy ne keletkezzen olyan zavar a beruházás folyamatában, amely veszélyeztetné a projekt megvalósulását. A teljes és gyors felülvizsgálattól azt várja a kabinet, hogy minden jelenleg aggodalomra okot adó problémát, minél hamarabb sikerül részletesen feltárni és megoldani.

Az ELI látványterve.
Az ELI látványterve.


Mindezeken túl a kabinet meglepődve értesült arról is, hogy a projekt tudományos vezetője, az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese, Prof. Dr. Krausz Ferenc lemondott - közölte a Kormányszóvivő Iroda.

Botka László: a kormány veszélyeztette a szegedi lézerprojektet

Botka László (MSZP) szegedi polgármester szerint a városba tervezett lézer-kutatóközpont előkészítését az elmúlt két évben egyetlen dolog veszélyeztette: maga a kormány. A polgármester ezt annak kapcsán mondta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) megállapította: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent a projektért, és annak teljes felülvizsgálatát rendelte el.

A kormányszóvivői iroda csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy a kormány teljes felülvizsgálatot kezd az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházása, az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként Szegedre tervezett lézer-kutatóközpont ügyében.

A közlemény szerint szerdai ülésén az NFK áttekintette a szegedi kutató szuperlézer megalkotását célzó projekt körül kialakult helyzetet, és megállapította: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent azért, hogy a kiemelt beruházás megfelelő ütemben haladjon.

"A mai tényállás szerint, ha nem történik változás, akkor a projekt az előre tervezett 2015-ös időpontig biztosan nem valósul meg" - írták.

Az NFK ezért augusztus 31-vel bezárólag elrendelte a projekt azonnali, teljes körű felülvizsgálatát. A tájékoztatás szerint szükségesnek tartják az állami cég, az ELI-HU Nonprofit Kft. felelősségének vizsgálatát. A kabinet meglepődve értesült arról is - áll a közleményben -, hogy a projekt tudományos vezetője, az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese, Krausz Ferenc lemondott.

Botka László szürreálisnak és érthetetlennek tartja az NFK megállapításait. A politikus az MTI-nek elmondta, hogy álláspontja szerint a tudományos nagyberuházás előkészítését az elmúlt két évben egyetlen egy dolog veszélyeztette: maga a kormány, amely az ELI-projekt kapcsán egyetlen maga által szabott határidőt sem tartott be.

A polgármester kifejtette, a projekt előkészítéséért egy állami cég - az ELI-HU Nonprofit Kft. - felelős, amelynek vezetőjét a kormány nevezte ki. A cég nem Szegeden, hanem Budapesten, az egyik minisztériumban működik, a szegedi önkormányzatnak és a Szegedi Tudományegyetemnek pedig csupán jelképes tulajdonrésze van benne.

Botka László fölszólította a kormányt, hogy folytassa az ELI-projekt előkészítését, mivel annak megakasztásával nemcsak Szegednek, hanem az egész országnak is kárt okozna, hiszen a lézerközpont lenne az unió első és egyetlen Magyarországon megvalósuló tudományos nagyberuházása.

Korábban megírtuk: a kormány rejtélyes közleményben aggódik a szegedi projektért.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. tol 2012. augusztus 13. 19:25
  „a dolog tudományos részéhez kevesen értenek, de ez nem is fontos. Ha egy európai szinten fontos objektumot felépítenek Szegeden, az itt lesz. A témával foglalkozó szakemberek itt telepednek majd le a családjukkal. A lézerkutatás újabb eredményeit itt vitatják meg különféle tudományos konferenciákon. Az újabb és újabb fejlesztések már itt lesznek - hol máshol. És a többi. Most - a legnagyobb tisztelettel a hangomban, mely nem hallható - miért kell az "atomot" belekeverni? Végre van valami fejlesztés Szegeden; meg kell ragadni minden áron. Szerintem.”
 • 96. (N)Imre 2012. augusztus 12. 14:22
  „Tisztelt 95.jozko!
  Örülök a viszontválasznak, mert kell a kommunikáció ebben az egymásramutogatós világban.
  Valóban csak a megérzéseim vannak a szakmai tapasztalataim alapján, mint neked. Ezért nagyon fontos a DM tényfeltáró szerepe. Ezért írtam, hogy osszuk meg az információinkat- még megérzéseinket is, hátha összeáll a mozaikkockákból a kép. Erre lehet jó a fórumozás, bár jól tudom a felszínes politikai odamondogatás elfedi ezt. Álnaívan mondom, hogy ezt kell meghaladnunk (különben mi értelme van, ha nem hallgatunk a másik véleményére, csak mondjuk a magunkét?)
  Amiket most írsz, azokkal az elvekkel abszolút azonosulok.
  Viszontválaszom azért születik, hogy tisztázzam: a te csapdába esésedet, ami újszerű a tekintetben, hogy felhívod a figyelmet a lézerközpont esetleges kockázataira. Általában ez rendben is lenne, fontos a kockázatok felismerése (amiket kezelni lehet természetesen, mint egy atomerőmű esetében is). A csapda ebben az, hogy az örökölt - területi és ágazati ellenérdekeltségeket kezelni nem tudó - pénzosztó rendszerben (amit ugyancsak meg kell haladnunk) elég egy - akár jószándékú - probléma felvetés, amit felkapnak, felnagyítanak, hogy ürügyként szolgáljon más lobbistáknak. Így lehet ebből tudtodon, akaratodon kívül nem politikai ízű hangulatkeltés. Ez a csapdahelyzet.”
 • 95. jozko 2012. augusztus 11. 15:39
  „Tisztelt (94.) (N)Imre!

  Csalnak a megérzéseid -a legnagyobb tisztelettel tegezlek / mint mindenkit ebben a műfajban/.

  A téma fontosságára tekintettel a Délmagyar ma elég részletesen áttekintette az eddig "ELI ügyben" történteket -
  rajtuk nem múlik.

  Nem látom tisztán / tősgyökeseres szegediként.../ ennek a hirtelen jött vizsgálódásnak az okát.
  A kormányszóvivői tájékoztatóból gyakorlatilag nem derül ki semmi /valószínű, hogy nem tartják publikusnak/.
  A véleményemet is, az elgondolásaimat is leírtam az előző hozzászólásaimban.

  Ami a "csapdába esést" illeti:
  nem vagyok egyik politikai csoportosulás elkötelezettje sem / viszont anarchista sem, így lojális vagyok a
  többségi szavazattal megválasztott kormánypárthoz/.
  A csodákban nem hiszek - azok ellentétesek az ismert tudományos alapvetéseinkkel.
  Az ismereteink viszont kétség kívül hiányosak - bőven van még mit tanulnunk.

  Pártpolitikai elkötelezettség és beszűkült lokálpatriotizmus nélkül próbálok tárgyilagos maradni - ennyi.
  Kiderül - ha kiderül - kb. 2 hét múlva, hol szaladt be a gatyamadzag!?”
 • 94. (N)Imre 2012. augusztus 11. 08:49
  „Tisztelt 93. jozko. A téma fontossága miatt reagálok. Nem tudom miért érzem azt, hogy Ön nem szegedi? Mindenesetre díjazom az őszinteségét, hogy csak "ugatja" a lézert (többen így vagyunk ezzel), és csak sejtései, feltevései vannak. De (talán éppen ezért) nem vette észre, hogy Ön is - igaz nem a szokványos politikai típusú - hangulatkeltés csapdájába esett. Úgy értékelem, hogy mindez a zárszó kedvéért van(!), amivel max. egyetértek: "Politikai hangulatkeltés helyett inkább a projekt elkötelezett támogatóitól több szakmai érvet kellene hallanunk!"”
 • 93. jozko 2012. augusztus 10. 23:28
  „Csak "ugatom" a lézert... más , csak közeli szakterületen van némi tapasztalatom.
  Továbbra is jó nagy megvezetésnek tartom a Szegedre / és még másik 2 volt szocialista ország nagyvárosába/,
  mindenesetre az Unió keleti határterületére tervezett szuperlézert!

  Lehet, hogy ez a "felülvizsgálat" kapóra jön a Kormánynak - és bőven találnak is okot rá - de remélem, nem hiába fizetik a hírszerzéssel megbízott szakembereiket, és alaposan körülnéznek/körülnéztek,
  mi is a helyzet a világban ezen a fronton!?
  Én már jó pár éve kikerültem a "fősodorból" - de úgy érzem, az ELI és a köréje épített légvár a korszerűségéről és a várható gazdaságosságáról : mese habbal!
  Nem állítom, hogy az e téren elért kutatási eredmények publikusak - de nem is az "utca emberének" feladata
  lépést tartani velük!
  Bízom abban, hogy nem csak politikai torzsalkodásra és a haverok helyzetbe hozására fordítják a vizsgálatra szánt időt, hanem a gazdasági és katonai felderítési adatokat is számításba fogják venni - a döntés előtt.
  Úgy vélem, ami a hivatalos közleményekben megjelent : porhintés.

  Kedves szegedi lokálpatrióták, akik most annyira presztízskérdést csináltok ennek a beruházásnak a beindításából:
  vajon akkor is ennyire lelkesedni fogtok, ha menet közben esetleg kiderül, hogy a technológiát / a korszerűség és a versenyképesség fenntartása érdekében.../ netán ötvözni kell a rádióaktív technológiával -és pár kisebb reaktort is építeni kell a létesítmény köré?
  Egy hulladékudvar létesítése is komoly lakossági ellenkezést szokott kiváltani!

  Az általam leírtak nem tényállítások, pusztán feltevések.
  Ezt a Tisztelt Moderátornak írom.
  Politikai hangulatkeltés helyett inkább a projekt elkötelezett támogatóitól több szakmai érvet kellene hallanunk!
  /Természetesen ez nem a Sajtó kritikája a részemről!/”
 • 92. (N)Imre 2012. augusztus 10. 22:47
  „Az ATV-re véletlenül én is ráslisszantam, én is a végére. Mintha ott is mindenki mondta volna a magáét, nem nagyon figyelve oda a másikra. Végigfutottam a 90 hozzászólást, nekem az tetszett mindegyikben - mint közös nevező - hogy ekkora az aggódás (talán két kivétel volt) az ELI-ért, nem véletlen a kommentek viszonylag magas száma.Tehát becsüljük ezt meg egymásban, politikai nézettől függetlenül. Talán nem kellene kígyót békát mutogatni (!) egymásra jobbról balra, balról jobbra, mert a közös érdek az közös érdek számunkra, akik itt élünk. Kinek rövidtávon, kinek áttételesen hosszabb távon hozhat a konyhára valami pluszt. Nyilvánvaló, hogy több dolog csúszik itt egybe a csúszás körül. Kérésem, hogy a valós területi érdekellentét ne legyen elfedve hamis (nagy)politikai érdekellentétel. Szóval a fórumot sztem arra kellene használni, hogy a plusz információkat a témában egymással megosszuk - hátha kikerekedik valami.”
 • 91. havranek 2012. augusztus 10. 22:16
  „Higgyük el aggodalomra van ok .
  Mert elképzelni is szörnyű valami felépül ,netán működik, és nem a kormány az aki ezért imádható !
  Borzalom még rágondolni is .
  No majd teszünk róla megvizsgáljuk leállítjuk ,újraindítjuk , és máris a miénk hisz mi csináltuk ! Na így már jó ,mellékesen meg Botkán is lehet rúgni egyet és minden OKÉ .
  Hajrá fiuk ,hajrá Magyarország .”
 • 90. tzs_szeged 2012. augusztus 10. 21:29
  „Most van néhány fizikus az ATV-n, sajnos mire odatévedtem, szinte vége.
  Optimistán nyilatkozott a rektor úr... felvételről.”
 • 89. lukrecia 2012. augusztus 10. 21:01
  „Na már ha feljött a fürdő. Az autópályán jövet, ilyen fürdők népszerűsítik magukat KKmajsa---majd Mórahalom---áttérve az elkerülőre Makó hagymatikum táblára leszek figyelmes.
  Szegeden a marketingesek még erre is képtelenek , hogy a város nevezetességeit "eladják táblákon"
  Miért nem lehet nagy méretű táblákon egy-két szép Tiszapart, Kárász u , esetleg fürdő képet kitenni ????? Pénzbe kerül?? Az ezzel foglalkozó Városkép kft netalán tán nem a városunk tulajdona ???”
 • 88. bambinaXX 2012. augusztus 10. 20:33
  „87. Ez most hogy jön ide? amúgy itt van az Aquapolis (SZUE), ott is lehet úszni, nem drágább, mint Algyő vagy a többi..”
 • 87. maci53 2012. augusztus 10. 19:58
  „Ahol Botka van és a hozzá hasonlók most nem csinálhatnak semmit mert sítten vannak.Mire szabadulnak ,felépül az ELI,helyet cserélnek botkával.
  Botka egyhez ért de ahhoz nagyon,uszítani,nyalni,rombolni,igérni 2000 ágyas klinikát,740 milliós kötbért,mannát,csodát.Kitolt 160 ezer Szegedivel,akik kénytelenek Mórahalomra,Sándorfalvára,Algyóre,Majsára stb járni fürdeni úszni.Köszi Laci.,remélem te is átúszod a Tiszát,hosszába.”
 • 86. mazsolaszolo 2012. augusztus 10. 19:48
  „Akkor lefordítom, hogy mindenki értse: az elmúlt két évben nem tettek semmit - TEHÁT a lézerprojekt sikertelensége a KORMÁNY sikertelensége (mint minden más sikeretlenség is az elmúlt két évben, valamint 1998-2002 között dettó, aztán pedig ellenzékben az "elmúltnyócévben is), mert az tesz be mindennek keresztbe.

  Ahol Botka és a hozzá hasonló kiváló emberek DOLGOZHATNAK, ott készen van minden, és kiválóan van készen.

  Ahol Orbán és klikkje hugyozik, ott még a fű sem nő. És megint csak a pofa van a Fidesz-KNDP részéről, meg a másoknak keresztbetétel. Ők nem tesznek semmit, más se tegyen. Dolgozzon bárki is ILYEN közegben!

  Oszt jónapot, ahogy szeretett vezíretek mondaná. Vagy idézzek tőle dakota közmondást is?”
 • 85. Ebgondolat 2012. augusztus 10. 19:15
  „84. lukrecia 2012.08.10. 18:52
  Miért, miért? Azért, mert nem jössz ide befektetni, termelő munkahelyeket létrehozni! Inkább Németországban lógat a lábad.”
 • 84. lukrecia 2012. augusztus 10. 18:52
  „Lézer kard újra melegítve :)) Mostanában nem voltam net közelben, örömmel állapítom meg még mindig a közpénzek lázas elköltése egyeseknek égbekiáltóan fontos. Hiszen "A jogász Botka mellett soha sem volt komoly műszaki értelmiség, csak haszonlesők. " Ezt egy előző kommentből idézem vissza.
  Másban nem tudnak gondolkodni, csak Eu vagy állami projekt, ahol a könnyen jött pénzeket már nem művészet mesterien "okosba játszani" 10 % majd 25% -k kecsegtetőek, ezért az ide küldött ismert nevek is lázas lobbi munkát végeznek.:)))
  Jellemző , hogy az ide küldött "lobbizók" egy magán ill termelő beruházás mellett soha az életükben nem kardoskodtak. Ezen gondolkozzunk már el mélyebben. Életem legfontosabb kérdése a " miért"
  MIÉRT???”
 • 83. ascendum 2012. augusztus 10. 18:46
  „Nagyon nem örülnék, ha ezt a projektet is nokiásdobozosítaná valaki...”
 • 82. Ebgondolat 2012. augusztus 10. 18:05
  „79. faker 2012.08.10. 15:56
  Még mindig nem fejtetted ki, mit jelent az, hogy "más szelek fújnak, lehet vele szembe menni".
  Mik azok az új szelek (ezt értem), és hogy lehet szembe menni velük?
  Aki szembe megy az új széllel, az szembe megy az ország érdekével is vagy csak a fidesz érdekével. Örülnék, ha kifejtenéd, akkor lehet, hogy nem fogunk más síkon gondolkodni.”
 • 81. macs 2012. augusztus 10. 17:52
  „73. faker,
  kíváncsi vagyok a véleményedre. Mi lehet akkor tenni, ha a BOARD, mely negyedévente ül össze, most augusztusban sem adta áldását egy, a cég számára fontos beruházásra, melynek anyaga már a februári ülés napirendjén is, és azóta lezajlottakén is szerepelt?”
 • 80. NP1 2012. augusztus 10. 17:08
  „faker 2012.08.10. 13:37

  Akkor leírom: a városnak kb. 5%, az államnak 95% szavazata van.
  "OLDJA MEG! Akár lobbival, akár a média erejével, de oldja meg. Ha pedig nem képes rá, akkor vegyen egy nagy levegőt és..... Tőlünk sem kérdezi meg senki, hogy hogyan fizesd be az adós, ugye?! Oldd meg! " - de nem kérik azt, hogy 5 forint bevételből fizess be 95 forint adót! Ráadásul a késésért nem azt hibáztatod aki valóban tehet róla, hiszen a szavazat és az eszközök nála vannak hanem Botkázol egy kicsit.
  Egyébként kíváncsi lennék a problémamegoldó képességedre, mert a leírtak alapján Supermanéval lehet azonos...”
 • 79. faker 2012. augusztus 10. 15:56
  „76. Ebgondolat
  húú. Nagyon más síkon gondolkodunk.

  Felül kellene emelkedni a politikusainknak az acsarkodáson és elfogadni, hogy most más szelek fújnak. Lehet vele szembe menni, de a mellékelt ábra nem azt mutatja, hogy érdemes is. Egy igazán jó politikus ezt úgy is képes megcsinálni, hogy bálványozói, vagy az ellenfele protest gyűlölői semmit sem vesznek észre ebből és boldogan voksolnak rá a következő választáson is. Sőt! Csinálhat magából mártírt is (ami egyébként a szintén nagyon kifizetődő lehet a későbbiekben!). mert-egy-jó-polgármester-mindig-a-polgárok-érdekeit-nézi, ugyebár.
  Van másik út is: nem csinálni semmit, esetleg itt keseregni és ujjal mutogatni a másikra. Mindig a másikra!!!!!!! ;)”
 • 78. öregvegyész 2012. augusztus 10. 14:45
  „77 ferry
  Biztos igy van,a felcsúti birtokot fejlesztik -mivé? No meg a focistáinkat.

  De mondanék egy fikciót: Tegyükfel a NASA mwdhülyül és felajánlja Szegednek a Mars programut,mert tudomására jut,hogy itt már van Mars-tér. és az akkor hatalmon lévő párt elvállalja és kiszámolják közgazdászai, hogy minde magyarnak tízszerannyi fizetése lest. És az Berekrapittyás lobbyjának adja. Lesz Mars program. ???”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól csengenek a hazai hangok a rádiókban

Emelkedett a magyar előadók aránya a hazai rádiókban – derült ki az Artisjus felméréséből –, és a SZIN-re sem kell a jelenleginél több külföldi banda. Tovább olvasom