Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Fűnyírók hada támad

Szeged – Nagy erőkkel támadják a fűnyírók a szegedi gyepet, hogy a csapadékos tavaszban robbanásszerűen növő fűben rendet vágjanak.
Tegnap a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. egyik csapata a Szabadkai út mentén dolgozott megfeszített erővel: öten a füvet nyírták, ketten a járdáról takarították, egy ember szemetet szedett. Városszerte 2 millió 700 ezer négyzetméter, vagyis 270 hektár zöld terület várja, hogy ráncba szedjék.

Fűnyírók hada támad. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az önkormányzati cég 50 kézi fűnyíróval, 5 önfelszedős kistraktorral és 6 kaszálógéppel igyekszik helytállni. Ennyien egy nap alatt 130–160 ezer négyzetméteren képesek rendet vágni. Aki jó matekos, kiszámolhatja: ha az időjárás és a gépek állapota is úgy akarja, 15–17 nap alatt végeznek a város zöldjével. Átlagosan egy hónap múlva kezdenek új kört a munkások, ennyi idő alatt nő meg a fű olyan magasra, hogy megint „fésülni" kell. Az igényesebb területeken, mint a Széchenyi, a Dugonics és a Víztorony tér vagy a Rókusi körút, ennél jóval gyakrabban, akár hetente ápolják a gyepszőnyeget, hogy pázsitminőséget érjenek el.

A levágott fű nem vész el, a környezetgazdák hatalma, újrafelhasználható zsákokba gyűjtik, és a Sándorfalvi úti üzemben maradéktalanul komposztálják. A saját gyártású komposztot kisebb részben értékesítik, nagyrészt visszaforgatják. Olyan parkberuházások talaj-előkészítéséhez fontos, mint legutóbb a Dugonics tér parkja volt.

Olvasóink írták

 • 9. Minibusz 2013. április 20. 08:34
  „Ezen a vidéken, kicsiny falunkban, ilyen tájon kb 5-8 naponta kell nyírni a füvet, csapadéktól meg a napsütéses időszaktól függően. Most, mikor volt csapadék rendesen, és a talaj felső 5 cm-re igencsak vizes, kell az az 5 nap, mert utána megint "elburjánzik", és sokkal macerásabb lenyírni.
  Megjegyzem, a füves parknál nincs szebb és megnyugtatóbb, pláne ha jófajta fűvel van bevetve, és az optimális magasságú. Nem mellesleg a kullancsok ellen is jó, ha nem nagy a fű, ahogy azt SP is megemlítette.”
 • 8. SP 2013. április 20. 07:03
  „Tehát a fűnyírás a kullancsgyérítésnek is jót tesz.”
 • 7. queenmargareth1 2013. április 19. 13:58
  „Az biztos:)Tegnap déltől 3-ig tolták a füvet előttem a parkban és ott rohangáltak a kisgyerekek, hogy még időben lekapkodják a virágokat.Itt még azért nem volt akkora fű, hogy ezerrel kopaszra kellett volna vágni.Zöldelljen!!!jó, ha bokáig , féllábszárig érő fűben is lehet rohangálni...bárcsak le is lehetne feküdni benne, ha a kutyatartók felszednék a kutyakakikat!
  Érdekes, sok kutyatartó ismerősöm közül csak EGY! szedi mindig! össze a kakit.”
 • 6. ikszy 2013. április 19. 13:12
  „Már megint ez a kormánytól vett gondolkodás! A füvet nem támadni, hanem gondozni kell. A szemetet meg nem csak szedni kell, hanem nem kellene szemetelni. Akkor kevesebbe kerülne a városnak. De ez nem érdekel számtalan embert.”
 • 5. x 2013. április 19. 12:43
  „4. toth.andras.akos, az a nép akkoriban olyan vitális volt, miközben a magyar kiskirályságok egymást nyűtték.”
 • 4. toth.andras.akos 2013. április 19. 11:31
  „2. zorba5 2013.04.19. 09:45
  Az évszázadokig kizsákmányolható gyarmatbirodalomról nem is beszélve.”
 • 3. allegro 2013. április 19. 11:27
  „1. M.Aurelius 2013.04.19. 08:45

  Naponta?

  Na az ám az értelmetlen pazarlás!

  Frissen vágott gyep az ugyan lehet szép, de a virágokkal, igen a sokféle vadvirággal tarkított park sokkal szebb!
  Sose értettem miért kell azonnal nekiesni a nyíló virágoknak is, csak mert azt gondolják az az elvárás, hogy az a szép!
  Kit érdekel a nyíló pitypang, és különféle sárga, fehér, lila, kék, ciklámen színű vigárok? Nem is tudjuk a nevüket sem, mert könyörtelenül írtanak mindent. Ne is legyen semmi, az a szép! Abban lehet örömünket lelni a tar kopaszságban, a virágok ezrei nem érdekesek. Unalmas, bigott emberek. Bőven elég a havi nyírás.
  Ja, még a fűnyíróknak is van 1 cm-es változata..hát ha jobb dolguk nincs az emberekenek..Hülyék, már bocsánat!”
 • 2. zorba5 2013. április 19. 09:45
  „1: Tudod mi kell a szép gyephez? mindennapos eső és nyírás 300 évig, és egy igen magas kommunális adó mindehhez

  Na itt ezekből a feltételekből mind hiányzik!”
 • 1. M.Aurelius 2013. április 19. 08:45
  „Igen, itt havonta vágják.
  Én Londonban azt láttam, hogy a parkokat NAPONTA vágják, azaz a kicsi kaszáló masina pillanatok alatt
  végigszalad a gyepen, ha van vágnia való, ha nincs. Így mindig frissen vágott képet mutat a park.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogosok, bringások előnyben a Dugonics téren

Nem egyértelmű, hogy a felújított szegedi Dugonics téren és környékén milyen szabályok vonatkoznak a kerékpárosokra – jelezte olvasónk. Tovább olvasom