Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Gázkazán mellé ajánlott egy poroltó

Gázkazán mellé ajánlott egy poroltóTóthné Tamási Ilona lakástüzek ellen a porral oltó készüléket ajánlja. Fotó: Kuklis István
Érvényességi idő és magyar szabvány - ez a kettő a legfontosabb, amire figyelnie kell annak, aki tűzoltó készülék vásárlására adja a fejét. Ezután már csak folyamatos ellenőrzésre van szükség - húsz évig
Ebből is van kínai

Az érvényességi idő mellett van egy másik fontos szempont is, amire tűzoltó készülék vásárlásakor érdemes figyelni. – Magyar szabványú termékhez kell ragaszkodni. A magyar szabvány által bevizsgált terméknek ugyanis van szervize itthon, míg a nem magyart nem biztos, hogy meg lehet javíttatni – magyarázta Tóthné Tamási Ilona. Elárulta, természetesen árulnak ebből is kínai modellt.
– Néhány ezer forintos készülékektől kezdve a több százezres értékű automata tűzoltó eszközökig igen széles a választékunk – tudtuk meg Tóthné Tamási Ilonától, egy szegedi szaküzlet vezetőjétől, akit arról kérdeztünk, hogyan védekezhetünk a lakástüzek ellen, amelyek egyik fő szezonja a most következő adventi–karácsonyi időszak.

A szakember szerint a lakástüzek ellen a porral oltó készülék a legjobb választás, amelyek többféle kiszerelésben is kaphatók. A legolcsóbb 7 ezer, a legdrágább 11 ezer forint. – Autóba elég a kisebb is, a lakásba viszont jobban megéri, ha nagyobb kiszerelést veszünk – jegyezte meg. Hozzátette, akkor javasolja leginkább egy porral oltó készülék megvásárlását, ha a házban gázkazán van.

– Ha használtan veszünk egy tűzoltó készüléket, az érvényességi időt mindenképpen ellenőrizzük le – figyelmeztetett a legfontosabb vásárlási szabályra Tóthné Tamási Ilona. – Egy porral oltó készülék 20 évig jó. Utána viszont sem javítani, sem szétszedni nem lehet. Le kell adni mint veszélyes hulladékot – magyarázta az üzletvezető. Kiemelte, élettartamuk idején is óvatosan kell bánni a használt eszközökkel. – Érdemes évente ellenőriztetni, ötévente pedig nyomáspróbára vinni a készüléket. A szaküzletek egyébként egyben gyűjtőállomások is, ahol a készülékeket összegyűjtik, majd szakműhelyben ellenőrzik.

Ördög István tűzoltó alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, az új típusú készülékek használhatóságát a rajtuk lévő mérőóra alapján is ellenőrizhetjük. – Figyeljünk arra, hogy az óra mutatója mindig a zöld mezőben legyen – hangsúlyozta.
 
4 tipp a karácsonyi lakástüzek elkerülésére

Karácsony közeledtével ugrásszerűen megnő a lakástüzek száma, ezért idén is felhívja az emberek figyelmét a katasztrófavédelem a magukra hagyott égő gyertyák, adventi koszorúk és csillagszórók veszélyeire. Tippjeik a következők:
1. Az égő olajat sose próbáljuk vízzel oltani!
2. Időben reagáljunk a kialakult tüzekre, mert azok a lakásban nagyon rövid idő alatt jelentős méretűvé nőhetnek.
3. Az adventi vasárnapokon, karácsonykor és szilveszterkor gyújtott gyertyákat, csillagszórókat egy percre se hagyjuk felügyelet nélkül!
4. A kisebb tüzeket magunk is megpróbálhatjuk eloltani, amennyiben azonban az meghaladja a képességeinket, azonnal értesítsük a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon, majd zárjuk be a tűz által érintett helyiséget!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól élünk: Őrület mennyiségű kiadó lakás van a megyében 150 ezer forint felett!

Jól élünk: Őrület mennyiségű kiadó lakás van a megyében 150 ezer forint felett!
Vajon mi az a maximum összeg, amit valaki még kiad bérleti díjra? öjjön most közel 40 megyei albérlet, ahol a pénz nem számít. Sokszor érthető, miért. Tovább olvasom