Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Geráék élete alaposan megváltozott két év alatt

Szeged - Lapunk is közreműködött abban, hogy Gera Istvánék régi, szorosan az épülő M5-ös melletti tanyáját kisajátítsák, s hogy a család egy Szatymazhoz közeli házba költözhessen. Mindez 2004-ben történt.
A lapunk segítségével az épülő M5-ös sztráda közvetlen közeléből elköltözött Gera Istvánék életét igyekeztünk nyomon követni. Még 2004-ben beszámoltunk az akkor kétgyermekes család első karácsonyáról is az új házukban, majd 2005 októberében ott voltunk, amikor hazahozták a kórházból a harmadik kisfiút.

Csaknem három év telt el azóta. A legidősebb fiú, Pisti most 11 éves, Norbi betöltötte az ötöt, s megnőtt Levente is: már két és fél esztendős. Délután fél háromkor csaknem teljes a létszám, mindössze az édesapa, István hiányzik. Kiderült, a jobb kereset reményében Németországba ment dolgozni, már második hónapja annak, hogy elindult szerencsét próbálni. Az édesanya, Erika szerint a férfi úgy két esztendőt szeretne Dortmundban tölteni, ahol áru-előkészítő egy logisztikai központban. Úgy néz ki, megtalálta a számítását: itthoni fizetése háromszorosát kapja a korábban a gumigyárban dolgozó szatymazi férfi, ingyenes szállással, utazási hozzájárulással.

A tanyaudvaron saját strandjuk van a gyerekeknek. Fotó: Karnok Csaba
A tanyaudvaron saját strandjuk van a gyerekeknek. Fotó: Karnok Csaba

A családnak nagy szüksége van a pénzre: az eredetileg kétszobás tanyát kinőtték, ráadásul egyfolytában korszerűsítik egy 3 millió forintos hitelből. Már szobává alakították át a régi kamrát, járólapot raktak le az előszobában és a konyhában, ablakokat, ajtókat cseréltek, a tetőt javították. De a java még hátravan: két kis szobát kellene a házhoz biggyeszteni. A tervrajzok megvannak, mint ahogy beígérték a három gyerekre felvehető félszocpolt is, az 1,9 millió forintot.

További változás, hogy a családanya, a 31 éves Erika is munkába állt már tavaly augusztusban. Először egy pizzéria alkalmazta, most a Postakocsi csárdában dolgozik: öt órában ebédet hord ki – plusz egyedül viszi a hátán az egész családot. Pisti a rokonoknál van délelőtt, a két kicsi pedig óvodába jár, ezután azonban övék az egész délután. Kiderült az is, hogy a legidősebb gyerek nagy segítség: füvet nyír, az udvaron álló medencét takarítja, mosogat, és foglalkozik a kicsikkel. „Ő az én jobbkezem" – néz büszkén a gyerekre Erika.

Utólag eláruljuk: Erika kitartása nélkül valószínűleg még most is a régi tanyában számolnák a repedéseket. Annak egyébként már csak a helye van meg, hiszen a kisajátítás után lebontották az útépítők.

A sztráda szájában

2004-ben lapunk hívta fel a figyelmet arra, hogy a két kisgyermeket nevelő Geráék tanyája az M5-ös szájában fekszik, kisajátítása pedig elakadt a bürokrácia útvesztőiben. Mindössze öt méteren múlt az ügy: a törvény szerint ugyanis csak az épülő autópálya gerincvonalától számított 100 méteren belülre eső tanyákat köteles az állam kisajátítani, Gera Istvánéké azonban 105 méterre esett. Emiatt életük 2004 tavaszán pokollá vált, a ház ablakai alatt a földgyaluk forgolódtak és dübörögtek, az eddig Szatymazhoz közel eső ingatlant pedig a szó szoros értelmében elvágták a külvilágtól, iskolától, orvostól, buszmegállótól. A megjelent újságcikkek hatására a Nemzeti Autópálya Zrt. beleegyezett a kisajátításba, és Geráék 2004 karácsonyát már az új tanyájukban töltötték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: merre is van Szeged?

Szeged - Aki ez alapján a sárga terelőtábla alapján betalál az 5-ös nemzetközi főúton Röszke felől a… Tovább olvasom