Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Grenoble-ba utazik a fiatal kutató

Szeged - Módszerével olyan anyagokat lehetne előállítani, amelyek hasznosíthatók például az építőiparban, az autóiparban és a gyógyászatban. A zentai diák, Rozsnyik Szabolcs különdíjat nyert Varsóban.
– Egy olyan módszeren dolgozom, amellyel talán elő tudnánk állítani előre meghatározott tulajdonságú kompozitanyagokat. Olyan tulajdonságokat tudnánk erősíteni, amelyek valamiért pozitívak – mondja Rozsnyik Szabolcs.

A 18 éves kutatóról megírtuk, hogy különdíjat kapott az EU Fiatal Tudósok Versenyén, amelyet Varsóban rendeztek meg szeptember 19. és 24. között. Szabolcs vizsgálata szerint ha a szén nanocső felszínére több különböző komponenst viszünk fel, akkor azok egyszerre tudják a kívánt hatást kifejteni. A módszer használható lenne például az építőiparban, az autóiparban és a gyógyászatban.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzős, matematika tagozatos diákja a Szegedi Tudományegyetemen végzi kutatómunkáját. Részben a földrajzi közelség miatt, másrészt azért, mert úgy látja, Magyarországon az ő kutatási témájában az SZTE vezető szerepet játszik. A kutatócsoportjának vezetője Hernádi Klára, a csoporton belül Kecsenovity Egon mentorálja Szabolcsot.

Szabolcs az egyetemen képzeli el a jövőjét. Fotó: Frank Yvette
Szabolcs az egyetemen képzeli el a jövőjét. Fotó: Frank Yvette

A különdíjához jár, hogy egy hetet tölthet el valószínűleg a jövő nyáron Grenoble-ban, az Európai Szinkrotron-sugárzási Intézetben.

– Más fiatalok is elutazhattak már korábban, és mindenki azt mondta, hogy borzasztóan szép hely. Franciaország déli részén található, gyönyörű hegyvidéken. Az Európai Unió által finanszírozott a kutatóintézet. Ha jól értelmeztem a témakiírást, lehetőségem lesz bizonyos mértékben bekapcsolódni nanorészecske-előállításba különböző fizikai módszerekkel. Nagyon várom, hogy mi fog ebből kisülni – halljuk a tehetséges diáktól.

Az SZTE kémia szakán szeretne továbbtanulni, és doktori fokozat elérése a célja. Szabolcsnak jelenleg nem sok a szabadideje, mert a tanév idején délelőtt és délután órái vannak, hétvégenként pedig versenyeken, konferenciákon vesz részt. Nyáron szívesen kerékpározik és szeret túrázni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lett a gázfűtés, csak nem tudnak róla

Szolgáltatót váltott az IKV, így a nagy városi bérházak is kapnak kedvezményes gázt. Tovább olvasom