Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Gyomorfekély elleni szert fejlesztettek ki

Szeged - Gyomorfekélyt okozó baktérium elleni szert fejlesztettek gyógynövényből a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az Újvidéki Egyetem kutatói. Eredményeikből szabadalmi beadvány készült.
– A kezdeményezés a közel 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező szerbiai partnertől érkezett, hogy teszteljük a gyógynövényekből kinyert gyógyszerhatóanyagaikat élő állatmodelleken. 178 ezer eurós (közel 55 millió forint) támogatást kapott a projektünk, ebből 80 ezret mi, a Tumorimmunológiai és Farmakológiai Kutatócsoport. A szegediek feladata a baktériumtörzs beszerzése, szaporítása és az állatkísérletek elvégzése volt, ehhez fiatal kutatókat és technikai munkatársakat vehettünk fel. A szerb partner korszerű laboratóriumot rendezett be – összegezte a kezdeteket Buzás Krisztina projektvezető, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

Az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karáról mikrobiológusok és vegyészek dolgoztak Neda Mimica-Dukic professzor vezetésével, a két oldalról közel húszan. Urbán Edit professzor és dr. Terhes Gabriella pedig a Klinikai Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetből a tudományos kihívás kedvéért állt a projekt mellé.

A megfertőzött egerek több mint 70 százalékánál a növénykivonat megszüntette a betegséget. Fotó: DM
A megfertőzött egerek több mint 70 százalékánál a növénykivonat megszüntette a betegséget. Fotó: DM

A gyomorfekélyek 80, a nyombélfekélyek 90 százalékának kialakulásáért felelős Helicobacter pylori baktérium elpusztításának lehetőségeit vizsgálták a kutatók. Ezzel a kórokozóval a hazai felnőtt lakosság fele, rosszabb higiéniás körülmények között akár a 90 százaléka fertőzött lehet. Maga a baktérium nem okoz rákot, de a gyomorfekély talaján kialakuló daganatos megbetegedéshez közvetetten hozzájárul.

A baktérium elpusztítására most is létezik egy hatékony kombinált antibiotikumkúra. Ám ha a betegnek gyógyszerérzékenysége van valamelyik szerre, vagy a baktérium vált ellenállóvá a hagyományos hatóanyag-kombinációra, ott szóba kerülhet más hatásmechanizmusú ellenszer. Az újvidéki kutatók 16-féle gyógynövénnyel kezdték kísérleteiket. Előbb petricsészében tesztelték a hatóanyagokat, majd a hatásosnak bizonyuló kombinációkat egérmodellen is alkalmazták.

A Szegeden folyó állatkísérletekben a kutatók azt tapasztalták, hogy a megfertőzött egerek több mint 70 százalékánál a növénykivonat megszüntette a betegséget, és különösebb mellékhatása nem jelentkezett. Leghatékonyabbnak a csombor (más néven borsikafű) és az oregánó keveréke bizonyult.

Sikernek könyveli el a projektvezető, hogy igazolták a munkahipotézisüket, nagyon jó munkakapcsolat alakult ki az újvidéki kutatókkal, másfél évig munkát adtak szakembereknek, valamint tudományos közlemények készülnek. Nem utolsósorban pedig a szerb partner szabadalmaztatja az elért eredményt, amelynek természetesen az SZBK is résztulajdonosa lesz.

A gyógyszer kifejlesztéséhez vezető úton ezeket az alapkutatásokat sok év alatt jelentős tőke, illetve gyógyszergyári szakértelem bevonásával további tesztelések követhetik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki kötegelt pénzt mutat, máris gyanús

Az apróhirdetésre jelentkező vevő terepjárón jön, többedmagával. Testvérnek szólít, és nem alkuszik:… Tovább olvasom