Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Harmonikaverseny Szegeden

Szeged – Első alkalommal rendeztek nemzetközi harmonikaversenyt Szegeden. A cél a hangszer népszerűsítése volt.
– Három éven át harmonikafesztivált rendeztünk. Sikeres rendezvények voltak, de rájöttünk, hogy az utánpótlással gond van: kevés a gyerek, aki ezt a hangszert választja – mondta Bánki András, a Dél-Alföldi Harmonikabarátok Klubjának elnöke. A klub ezért szombaton megrendezte az Első Szegedi Nemzetközi Harmonika Versenyt a szegedi Heller Ödön Művelődési Házban. A verseny célja a figyelemfelkeltés volt.


Fotók: delmagyar.hu
Fotók: delmagyar.hu

Figyelemfelkeltésre pedig nagy szükség van, mivel a 32 fiatal között, aki megmérettette magát a versenyen, csak egyetlen szegedi akadt. – Erre nem vagyunk büszkék, de nincs mit csinálni – fogalmazott az elnök.


A tízéves Vinkó Barna korábban Hollandiában élt szüleivel, és az ottani iskolájában ismerkedett meg és szeretett bele a harmonikába. Itthon nyomozni kezdtek, hogy hol lehet tanulni harmonikázni, ugyanis az utánpótlás mellett tanár is alig akad Szegeden, aki foglalkozna a fiatal tehetségekkel. A kisfiú egyik tanára például a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskolából jár át Szegedre. Hajdú Váradi Aranka azt mondta, a probléma, hogy a harmonikát Magyarországon mulatós, lakodalmas zenék hangszereként könyvelték el.


A szombati versenyen sokan érkeztek Magyarkanizsáról, Szabadkáról és környékéről. – Azt mondják, a kis szerb gyerekek hamarabb tanulnak meg harmonikázni, mint járni. Szerbiában népi hangszer a harmonika – mondta a fiatal tanárnő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szentesiek közlekedtek legjobban Szegeden

Kilenc család részvételével rendezték meg Szegeden a közlekedésbiztonsági vetélkedő megyei elődöntőjét - a győztes a szentesi Cserhalmi család lett. Tovább olvasom