Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Három éve város Sándorfalva

Sándorfalva - Sándorfalva 2005-ben kapott városi rangot. A hétvégi városnapokon a sándorfalviak segítségével a változás nyomait kerestük. Tanulság: dolgozni ugyanúgy kell.
Önmagát ünnepelte a három éve város Sándorfalva. A hétvégi, kétnapos rendezvényen arra voltunk kíváncsiak, mit jelent a városi rang a sándorfalviaknak.

Szávai Sándornak például semmit, de neki lehetséges, hogy túlzó elvárásai voltak a várossá nyilvánítással kapcsolatban. A férfi azért elégedetlen, mert „ugyanúgy kell dolgozni, mint a faluban kellett, a fizetés azonban nem nőtt". Szávai 1987-ben költözött Szegedről Sándorfalvára egy szerelem miatt, ami azóta már elmúlt. Ha a városi rangtól nincs is elájulva, arra azért felhívta a figyelmet, hogy a veterán járművek találkozója – éppen akkor beszélgettünk, amikor a járgányok felvonulni indultak – híres rendezvényük, annak ellenére, hogy csak második alkalommal hirdették meg.

– Fejlődünk, bővülünk, szépülünk. Az önkormányzatnak sok terve van – vélekedett Udvari Károlyné, aki korábban Balástyán lakott, és Sándorfalván leginkább a széles utcákat szereti.

Második alkalommal hirdették meg a veterán járművek találkozóját. Fotó: Miskolczi Róbert

Távolabbról, Kecskemétről nyílik rálátása a kisvárosra Festő-Hegedűs Gergelynének, aki hét éve jár a településre léggömböt árulni. Szerinte egyre több a lehetőség és egyre könnyebb az ügyintézés, a város pedig szép és biztonságos. A sándorfalviak kedvesek, „nem veszekedős típusúak".

– Több-e a hal Sándorfaván, amióta várossá nyilvánították a települést? – tettük fel a kigondolás pillanatában még viccesnek tűnő kérdést a gyönyörű Orchideás tavaknál horgászversenyzőknek. A halak számával nincs baj, csak a nevezők vannak kevesen, nagyobb reklám kellett volna – vélekedett Aranka, aki nem húshorgász, úgyhogy nem csak a versenyeken dobja vissza a kifogott állatokat. Ha szépen néz rá egy süllő vagy egy ponty, mindenképpen megússza. Aranka egyébként azért nem akart vezetéknevet mondani, mert „a faluban mindenki ismeri". Városban – javítottuk ki.

– Ja igen, nem tudom megszokni. De a városi ranghoz néhány dolog még hiányzik. Például a csatornázás – kritizált.

Városias, falusias

A városias és a falusias jelleget kerestük Sándorfalván. Van például körút, „belvárosi lottózó", a település határán tábla: „Európai város, leader közösség". Az önkormányzat négy, környezettudatos megoldásokkal készülő bérlakást épít 50 millió forintból, melyet egy alapítvány 25 millióval támogat. A tervek szerint hőszivattyú, napkollektor, falfűtés, esővíz-hasznosítás teszi modernné a lakásokat. Viszont nincs ügyeletes gyógyszertár, és ismeretlenül is köszönnek az emberek (az utóbbi kistelepülési sajátosság, de semmiképp sem negatívum).

Olvasóink írták

 • 3. Nyikita 2008. augusztus 22. 13:54
  „Tényleg sok értelme nincs az egész cikknek, még ha ily bölcs észrevételt is beleír a cikk szerzője:
  A férfi azért elégedetlen, mert ,,ugyanúgy kell dolgozni, mint a faluban kellett, a fizetés azonban nem nőtt".
  Megjegyezem Szegeden is ugyanúgy kell dolgozni, mint Sándorfalván, és a fizetés itt sem nő! Istenem !!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. hercegnő 2008. június 30. 15:26
  „Na ebben egyett értek,nagyon sokat kell még változnia a falunak mert ahoz képest h Város elég sokk minden hiányzik belőlle!!!”
 • 1. édesanna 2008. június 30. 09:12
  „Pontosan annyi minden változott Sándorfalván, mint amennyi ennek a cikknek az értelme: SEMMI.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állatok szervezetét is megviseli a hőség

Szeged - A kánikula az állatok szervezetét is megviseli, különösen nagy veszélyben vannak a… Tovább olvasom