Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Hogyan ápolja a testvérvárosi kapcsolatokat Cambridge?

Szeged - A kapcsolatok ápolásáról és fejlesztéséről a városatyákon túlmutatva helyi intézmények és civil szervezetek is gondoskodnak Cambridge-ben. Például a Szeged Weekkel.
A Szeged Hét, és akik mögötte állnak

Cambridge-ben létezik egy majd 150 főt számláló, önkéntes alapon szerveződő egyesület, amely hivatásának tűzte ki a két város közötti kapcsolatok ápolását. A Cambridge Szeged Society (www.cambridge-szeged-society.org.uk) legfigyelemreméltóbb tevékenysége a folyamatosan szervezett irodalmi és tudományos előadások mellett a hat éves múlttal rendelkező Szeged Hét megrendezése.

A rendezvénysorozat keretében helyi előadók mellett fellépési lehetőséget biztosítanak magyar művészeknek is. Így került a tavalyi programba a Szegedet képviselő Harmonia Consort is. Az egyhetes novemberi rendezvény alatt Katona Judit héttagú együttese minden nap koncertet adott a barokk zene kedvelőinek, akár a helyi Alimentum Étterem előkelő közönségéről, akár egy megkapó kis helyi kápolna látogatóiról legyen szó.

A szegedi Harmonia Consort fellépése a cambridge-i Koncertteremben. Fotó: Katona Judit
A szegedi Harmonia Consort fellépése a cambridge-i Koncertteremben. Fotó: Katona Judit

A Harmonia Consorton túlmenően a programban szerepelt a Kontroll és az Amerikai Rapszódia című filmek vetítése, valamint az Egyesült Királyságban 1956 óta élő magyar költő, Gömöri György Polishing October című új verseskötetének bemutatója. És hogy egy kicsit még visszakanyarodjunk a zenei repertoárhoz, a többek között Kodályt és Bartókot megidéző megannyi műsorból ki kell emelni azt a legmegkapóbb koncertet, melyet a világhírű King’s College Kórusa adott elő. A kórus a lenyűgöző King’s College kápolna gyertyáinak fényáradatában énekelte meg Seiber Mátyás Missa Brevis című művét.

Többön áll a vásár

Ahogyan Papp Tibor, Szeged város „nagykövete" fogalmazott, a testvérvárosi kapcsolatokból kibontakozó együttműködések születése és sikeressége általában a helyi szervezetek és intézmények aktivitásán is nagyban múlik. Ezt segíti elő a Hídi Vásár is, ahol a szegedi közönség évről-évre találkozhat Cambridge város képviselőivel. Ha eddig még nem tették, idén ne szalasszák el meglátogatni őket!

Igazi cambridge-i hangulatkép: puntok a Can folyón. Fotó: Ádász Kata
Igazi cambridge-i hangulatkép: puntok a Cam folyón. Fotó: Ádász Kata

Csereprogram az oktatásban

A tudományos és az oktatási cserekapcsolatok kialakítása még gyerekcipőben jár, ugyanakkor dicséretre méltó mindaz az erőfeszítés, melyet az SZTE Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központja ezen a területen eddig megtett. Tóth Károly, az intézet programigazgatója kérdésünkre beszámolt arról, hogy a testvérintézmény, vagyis a Cambridge Regional College az idei tanévben már tíz szegedi diákot fogadott tandíjmentesen egy egyéves idegenforgalmi felsőfokú részképzésre. A képzés nem sétagalopp a kinti diákoknak, hiszen legtöbbjük az év folyamán szakmai gyakorlatot is végez valamely helyi vállalkozásnál.

De ez csak egy dimenziója az említett partnerségnek. A szegedi intézet terveiben szerepel a pedagógiai továbbképzésben való együttműködés is, amely olyan gyakorlati szakemberek pedagógiai képzését tenné lehetővé, akik tudásukat és eddig megszerzett tapasztalatukat felsőoktatási intézményekben szeretnék továbbörökíteni. Illetve egy olyan oktatási franchise kiépítésén is dolgozik a két intézet, ahol a szegedi fél felhasználva a cambridge-iek tapasztalatait a Regional College által alkalmazott oktatási programokat adaptálhatna.

Ádász Kata

Olvasóink írták

 • 4. diritto 2009. augusztus 07. 16:57
  „Nagyon orulok a ket varos kozotti kulturalis kapcsolatnak es a szinvonalas rendezvenyeknek, es nagyon remelem, hogy az oktatasi es tudomanyos cserekapcsolatok is beindulnak komolyabban , mert a jovore nezve nagyon fontos lenne.”
 • 3. török 2009. január 20. 23:01
  „Tök jó, de én nem hallok semmit erről a kapcsolatról itt Szegeden. Ők jobban figyelnek rám, vagy én járok csukott szemmel?”
 • 2. gardista33 2009. január 20. 06:54
  „képviselö urak! fejezzék be atonnal a masik párt szapulasat és kezdjenek el dolgozni Szegedert!azert vannak ptt elmeletileg. Aki pedig nem szegedi az legyen szives elbiciklizni haza .”
 • 1. söcő 2009. január 19. 23:06
  „szerencsére tandíjat nem kell fizetniük. csak éppen a vizsgák nem ingyenesek... csakhogy nem vizsgáztatják le őket, más módon teljesítik a kurzusokat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges tantárgyak a Szegedi Tudományegyetemen

Vitorlázni is megtanulhat, de a bor történetében is elmerülhet a mai egyetemista. A vizsgaidőszak… Tovább olvasom