Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Homályos a látássérültek jövője

Szeged - Pénzforrás nélkül maradtak a látássérültek regionális rehabilitációs központjai. A dél-alföldi gyengén látókat segítő alapítvány új pályázati kiírásban és anyagi támogatásban reménykedik.
– 240 látássérült kliensünk kapott esélyt arra az elmúlt másfél évben, hogy felnőttkorban – például cukorbetegség vagy baleset miatt – látássérülése ellenére önálló életet éljen. A szegedi Napos úti rehabilitációs központunkban ugyanis megtanultak például látássérülten főzni, megismerték a mindennapjaikat segítő speciális eszközöket, a tájékozódást és közlekedést, informatikai tanfolyamon vettek részt, Braille-írást és olvasást tanultak, mozgásfejlesztést kaptak, szociális munkás és pszichológus segítségét is igénybe vehették – sorolta támogató szolgáltatásaikat Rója Ferenc. A látássérültek dél-alföldi regionális rehabilitációs központját február végéig működtető Kreatív Formák Alapítvány elnöke reméli, hogy ismét megnyílnak a pályázati lehetőségek, és folytathatják a megkezdett munkát: a dél-alföldi régióban élő közel 10 ezer vak vagy gyengén látó támogatását.

1200 látássérült embernek segítettek a mindennapokban a regionális központok erre kiképzett mentorai. Ám e 150 speciálisan felkészített szakembernek március 1-jétől megszűnt a munkaviszonya. A különböző alapítványok által kiépített 7 regionális rehabilitációs centrum működtetése havonta 35 millió forintba kerülne. E tétel azonban kimaradt az állami költségvetésből a szerkezetátalakításkor. Ezért kívánnak tárgyalni a kormány döntéshozóival a látássérültek országos rehabilitációs hálózatának finanszírozásáról, további fenntartásról, a kialakult helyzet megoldásáról az érintett alapítványok.

– Minden fogyatékos embernek jár a rehabilitáció a törvények szerint – emlékeztetett fővárosi sajtótájékoztatóján Mányi Miklós, a Szempont Alapítvány elnöke. – A Magyarország által is aláírt egyik ENSZ-egyezmény miatt pedig ki kell építeni a személyre szabott rehabilitáció rendszerét.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2011. március 05. 10:36
  „Matek !

  420 millió osztva a közvetlenül érintett 240 látássérülttel = 1750 000 Ft !

  Kb. olyan mint a tavaly nagy port felvert adomány tarhalás, amikor is az összegyűjtött pénz 15 %-a került a beteg kiskölyökhöz.
  A többit ,,törvényesen" elszámolta az ,,Alapítvány" !”
 • 5. bánki 2011. március 04. 20:52
  „12x35 millió =420 millió ( 150 alkalmazott)
  Ez a mentorság egy baromság és pénzkidobás. Ideje lenne az alapítványi lenyúlásokat is felülvizsgálni.
  Ész szerűbb megoldás, ha közvetlenül a látássérültek megkapnák az főre eső 42 000 Ft-t.

  Más:
  http://www.szeon.hu/vajdasag-bacska-banat-szeremseg-hataratkelo-roszke-tiszasziget/cikkek/?sw_129_item=6653
  ,,Az elmúlt másfél évben 240, a Dél-Alföldön élő felnőtt látássérült rehabilitációjában segített a szegedi Kreatív Formák Alapítvány."

  összefoglalva : 240 támogatott 150 munkatárssal és hét telephellyel !
  A logika és az emberség mai állása szerint pénzkidobás !
  Közvetlenül az érintetteknek kell segíteni !”
 • 4. YESrasist 2011. március 04. 11:15
  „Ha orbán megvakulna mindjárt rájönne.... több fogyatékost a parlamentbe!”
 • 3. macs 2011. március 04. 09:49
  „Miért azokon akarnak spórolni, akiknek nincs elegendő érdekérvényesítő képességük? Rehabilitáció nélkül ezek az emberek "mehetnek a levesbe". Ezt diktálja a polgári erkölcs?”
 • 2. dmonlájn 2011. március 04. 08:47
  „én nem értem, OV megmondta mindenki jól fog járni.... aki, 300.000 felett keres, aki meg mégsem az nem része a társadalomnak! ORBÁN takarodj a bandáddal együtt”
 • 1. queenmargareth 2011. március 04. 08:32
  „miért is foglalkoznának velük????Fontosabb a cigi, meg a nemzeti szó....mocskos banda az egész kormány moderáljátok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 éve még nem szívtak a dohányosok

A Korzó moziban a jegykezelők ellenőrizék, hogy cigarettázik-e valaki a vetítés alatt. Dohányzás 20 éve, és most. Tovább olvasom