Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Hullámvasúton a krumpliár

Szeged - A termelőnél, az út szélén 35 forint egy kiló krumpli, a piacokon 40–70, a zöldségeseknél 60–80, az áruházakban, csomagolva körülbelül 100 forintba kerül a szegény ember kenyere. Egy évvel ezelőtt a termelő 100–120 forintért adta a burgonyát, a pulton akár 300-at is elkértek érte. A zöldségek közül egyedül a krumpli produkál ilyen hullámvasutat az árakban.
– Ha az egyik évben drága a krumpli, akkor még azok is kedvet kapnak a termeléshez, akik korábban abbahagyták – magyarázza az idei helyzetet Vass Tibor ruzsai őstermelő. – Tavaly ugyanis a rossz időjárás és a belvíz miatt kevés krumpli termett, így 100–120 forintra ment föl az ár. Most viszont a nagyobb vetésterületen rekord mennyiséget szedünk föl az optimális időjárási körülmények miatt. Az árak ennek megfelelően annyira alacsonyak – a termelői ár 30 forint –, hogy nem fedezik a ráfordítás költségeit. A reális kilónkénti ár 50 forint lenne.

– Számítottunk rá, hogy idén a tavalyi hullámhegy után hullámvölgy következik, de arra nem, hogy 40 forint alá mennek az árak – tette még hozzá az őstermelő.

A zöldségek közül egyedül a krumpli produkál ilyen hullámvasutat az árakban. Fotó: Karnok Csaba
A zöldségek közül egyedül a krumpli produkál ilyen hullámvasutat az árakban.
Fotó: Karnok Csaba

Ruzsán foglalkozik burgonyával Maróti Sándor is: az őstermelő azt mesélte el, annyi a krumpli a piacon, hogy nagyon nehéz eladni. Volt úgy, hogy kétszer is felutazott a budapesti nagybanira, de egy zsákot se vettek meg tőle. Szerinte, ha behozzák az import burgonyát, a hazai készletek eladhatatlanok lesznek.

Hitelt vettek fel

Sok gazda adósodott el a szegény ember kenyere kedvéért. Hallani, hogy hitelt vettek fel burgonyatermelésre azért, mert idén is a tavalyi magas árakban reménykedtek. Ők garantáltan csak veszteségesen szabadulhatnak meg a készleteiktől. Szakértők állítják: a krumplinál nincs kiszámíthatatlanabb zöldség.

Nagy mennyiségű krumpli termett az országban, de nemcsak nálunk, a legnagyobb konkurensnek számító Lengyelországban is. Ennek pedig az a következménye, hogy csak nagyon olcsón lehet eladni a termést. Ma a termelőktől 30–35 forintos kilónkénti áron veszik meg az árut, a piacon már 40–50, a zöldségeseknél 60–80, az áruházakban 100 forint a burgonya ára.

A burgonyaárak mindig is rapszodikusak voltak, ilyen különbség azonban, mint ami most megfigyelhető, csak ritkán fordul elő. Tavaly ősszel ugyanis még a mostani árak tripláját kellett kifizetni a krumpliért, 100–120 forintot, és ami ma 100-ba kerül az üzletekben, azt 2010-ben 300-ért vettük meg. 2009-ben is magas volt a burgonya ára, 2007–2008-ban azonban ugyanilyen olcsóság volt, mint most. Csakhogy az eltelt 3–4 évben szinte megduplázódtak a szállítás és a termesztés költségei.

Tetézi a termelők kárát, hogy a nyári hónapokban eleve kevesebben vesznek krumplit, mert állnak az iskolai és a közüzemi konyhák. Letöri az árakat, hogy a termelők a nem tárolható, kevésbé jó minőségű termésüket is piacra dobják. Sokan gondolkodnak másodvetésben: így október végére újabb friss, jobban tárolható termés jelenik meg a piacon.

Olvasóink írták

  • 20. -bolcsis- 2011. augusztus 27. 12:31
    „én azt birom, h a városi emberek lusták kimenni a nagybanira, ahol akár 1000reket is lehetne spórolni. inkább megveszik 70-80-100ft/kg-os burgonyát, minthogy 30-35-40ft/kg-ért. ezekután nem kell sajnálni a városiakat, h jajj, éhen fognak halni”
  • 19. báttika 2011. augusztus 24. 22:05
    „Hát én erre semmit nem tudok már mondani,, csak mosolygok:))
    Az árak tény, h ingadoznak, de tisztában vagyunk vele hogy a termelés ezzel jár,,
    sosem volt biztos,, sajnos. egy szezonon belül is folyamatosan ingadozik /a piacon/,júliusban még70 ft,,
    ma hajnalban 35ft-ért adtam el.
    Pandora egyetértek veled:):)
    A Laura krumplit onnan tudod megismerni h sárgás színű és piros "szemek" láthatók rajta:)”
  • 18. újratöltve 2011. augusztus 24. 16:00
    „Érdekes! A 300 ft-os árnál egy termelő sem sikított!”
  • 17. Pandora 2011. augusztus 23. 20:28
    „sütni nekem nagyon bevált az Impala. 10 perc alatt megsül. először nem akartam elhinni.. :)”
  • 16. Izso 2011. augusztus 23. 20:24
    „15. sss 2011.08.23. 15:54

    A mostaniak nem is. De nem is hívhatóak krumplinak. Azok a régi fajták meg már eltűntek.”
  • 15. sss 2011. augusztus 23. 15:54
    „13. pathfinder:
    van olyan fajta ami főzésre jó és van ami sütésre, nem kombinált fogó az kérem :)”
  • 14. dodoni 2011. augusztus 23. 15:29
    „A tavalyi borsos krumpliárból okulva, idén vetettem én is. Aladin, Laura, Marabel, Barna és egy kis Desirée került a földbe. Velem nem tolnak ki.”
  • 13. pathfinder 2011. augusztus 23. 13:58
    „A krumpli ára fontos, de legalább annyira fontos a minősége is! A környékbeli boltokban (Tarján) kapható burgonyából nem lehet normális sült krumplit csinálni, ha főzöm, akkor pedig szétmegy... Hol vannak a régi jó fajták?”
  • 12. kiokushyn 2011. augusztus 23. 12:50
    „Annyiért adják,amennyiért van rá vevő.Ha nem lenne rá fizetőképes kereslet,akkor nem tudnának rá tenni ekkora hasznot. Tudod,a kereslet+ kínálat+ fizetőképesség.
    Nézd meg a panelok alatti árakat,számomra horrorisztikusak, az ott lakók többsége még egy sarkot se megy, hogy olcsóbban megvásárolhassa. Tehát annyiért adja, amennyiért akarja,mert MEGVESZIK.”
  • 11. papsajt 2011. augusztus 23. 12:18
    „rekord termés volt, túlkínálat van, olcsó a kumpi. megértem.
    De miért lehet a nagybanin felvásárolt 30Ft/kg árút továbbadni 200-300% haszonnal büntetlenül?
    Ez nem minősül uzsorának, csak a "boltocskázás"?”
  • 10. spiler 2011. augusztus 23. 11:29
    „volt,hogy 23o,-ft is volt kilója......”
  • 9. jq 2011. augusztus 23. 11:26
    „A külföldi (ha lehet ilyet mondani az EU egységes belső piacán) krumplit nem a kormány, esetleg személyesen maga OV hozza be az országba, hanem a kereskedők az "áruk szabad áramlása" nevű EU-s alapelv szellemében.
    Más
    A falusi CBA-ban drága a krumpli? Miért, talán a városban terem, nem vidéken? Ha a falusi maga nem is termel semmit a kertjében (én pl. még a városi kertemben is megtermelek sok mindent), a szomszédja még lehet, hogy termel, attól is lehet venni”
  • 8. Favre 2011. augusztus 23. 10:48
    „Ahogy látom, sikerült egy "pompás" illusztrációt és még kiválóbb képaláírást csinálni. Biztos vagyok benne, hogy abban a zsákban 5 kilónyi van a 70 forintos krumpliból. Akkor milyen hullámvasútról is beszélünk?”
  • 7. Pandora 2011. augusztus 23. 09:25
    „annak a nőnek a képen annyi köze van a zöldségtermesztéshez, mint nekem az űrkutatáshoz :)”
  • 6. zoltanszabo 2011. augusztus 23. 09:22
    „Nem kell ide behozni semmilyen szemetet, más országokból --amikor itthon minden megterem. Régen se hoztak be csak ha itthon elfogyott. Ez a kormány nem védi a kistermelőket, hozzák a sz@r minőségű , másutt nem eladható szemetet, nekünk jó az is.
    Aki beengedi az országba--na azt kellene megbüntetni !”
  • 5. Naca 2011. augusztus 23. 08:20
    „Minek az import, mikor van elég hazai? A másodvetésen sem kellene gondolkodni, nem is olyan régen még nagyon sok termelő, gazdálkodó vetett tarló krumplit a gabona aratása után. Az sokkal jobban eltartható és téliesíthető volt. Nem kell itt a spanyolviaszkot feltalálni, csak vissza kell térni a hagyományokhoz.”
  • 4. papsajt 2011. augusztus 23. 07:53
    „"tette még hozzá az őstermelő"
    az őstermelő?
    piacos viszonteladó!”
  • 3. kispont 2011. augusztus 23. 07:26
    „Azt a laurát mindig fel lehet ismerni egyszerűen, nincs még egy annyira sárga húsú krumpli.”
  • 2. mihaly-1 2011. augusztus 23. 07:25
    „Az élelmiszer láncoknak fuvarozok, a külföldi kamionoknak miért nincs szállítási költsége, talán ínyen kapják az üzemanyagot?
    Még a kertekben sem éri meg termelni a krumplit, embertelen törvények!
    A falusi CBA üzletekben mindent drágában árusítanak, mint a városokban!”
  • 1. Herli 2011. augusztus 23. 06:54
    „Én vettem tavaly útszéli krumplit Ferencszálláson és olyan bűn rossz volt a minősége, hogy kidobtam a végén, bármennyire is drága volt. Az a baj, hogy a sok fajta közül nem ismerjük fel a nekünk megszokott fajtát. Nem reklámként mondom, de régen voltak magyar fajták, mostanra eltűntek. A rózsa, gülbaba és hasonló nincs. Magam viszont felfedeztem egy sárga húsút, az nekem bevált, laura néven árulják. Meg az a gond, hogy ha megkérdezi az ember milyen fajta a krumplija, erre viszont kérdezik, milyet szeretne és azt mondja a kufár amit hallani szeretnénk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi konyha, balkáni állapot

A Mars téren a helyi és a távolsági buszmegálló közötti területen egyre több kereskedőnél vásárolhatunk. Már tortillát is ehetünk - galambok és csikkek között. Tovább olvasom