Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Idén nem lesz eperdömping

Zsombó - Jó szezonnak ígérkezik az idei, valószínűleg több mint egy hónapig szüretelik majd a magyar epret. Bár a dél-európai fajták közel fél évig teremnek, a gazdák nem cserélnék el a hazait, mert az szerintük jóval finomabb. Igaz, drágább is.
Két héttel hamarabb kezdődött idén az eperszezon: múlt hétvégén már szedték a fóliás gyümölcsöt a magyar gazdák. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, a tavalyival ellentétben idén elnyújtott szezonra lehet számítani, vagyis több mint egy hónapig terem majd. – A szabadföldi még el sem kezdett virágozni, a fóliásból 12-én már szedtünk – mutatott körbe földjén Bálint Péter. A zsombói epertermesztő elégedett az idei szezonnal. Éppen ideális volt a tavasz a termésnek – nem úgy, mint tavaly, amikor április elején még hó takarta a földeket, aztán pedig pár nap alatt 30 fokra melegedett a hőmérséklet.

– Akkor hirtelen érett be a termés, éppen ezért nem lett olyan jó ízű. Most az első szedés is volt olyan zamatos, mint tavaly a szezon közepi, hiszen volt ideje a gyümölcsnek feltöltődni. Idén kifejezetten finom lesz a magyar eper.

Idén nem lesz eperdömping. Fotó: Frank Yvette (geléria)

Kérdés persze, hogy a vevőket a minőség vagy az ár érdekli. A magyar szezon ugyanis idén összeért az importtal. Míg korábban május elejére már lecsengett a külföldi eper, idén még mindig van belőle a piacon – ráadásul jelenleg a magyar ár feléért. Hogy ez hogyan lehetséges annak fényében, hogy a Görögországból, Szicíliából, Spanyolországból és Marokkóból érkező gyümölcsöt még rengeteget utaztatják is, arra a zsombói termelő nem tudott választ adni. Mint mondta, a magyar árakat a kínálat határozza meg. Tavaly dömpingáron ment a gyümölcs a hirtelen érés miatt, idén valószínűleg ez nem így lesz. Amíg kevés van, addig drága lesz az eper, még akkor is, ha a külföldi ennél jóval olcsóbb.

– Az import epernek teljesen más az ízvilága. Keményebb, nem olyan zamatos, mint a magyar. Ez természetes, hiszen nem várhatják meg az érést, leszedik korábban, hogy még fuvarozni lehessen. Márpedig az ízanyagok éppen az utolsó fázisban alakulnak ki a gyümölcsben. Az import is bepirosodik, csak éppen nem lesz olyan jó ízű.

Bálint Péter hozzátette: a külföldi eper ráadásul teljesen más fajta. – A miénknek kifejezetten szüksége van a hideg télre, a mediterrán fajtáknak nem. Bár mindkettőt ősszel elültetik, azok már januárban teremnek, és egészen májusig lehet szüretelni. Talán vonzó lehet ez a hosszú eperszezon, de azt gondolom, a magyar gazdák azért nem vállalkoznak erre, mert nem éri meg feláldozni a magyar gyümölcsöt és annak minőségét a több hónapos piaci jelenlétért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi bérlettel nincs kedvezmény távolsági buszon

Mórahalomra buszozott olvasónk, a sofőrnél jegyet vásárolva csalódottan tapasztalta: a helyi… Tovább olvasom