Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Időkapszulában ropni

Mester és tanítványa, apa és fia között öröklődött a tudás a régi időkben, ma már a táncházakban őrzik és éltetik a népi kultúrát. Pasizni, csajozni, mozogni és bulizni is lehet a rendszeres programokon, ahol nem ciki a bokánkat figyelni. Csak legyen tánc!

„Egy-két-há, egy-két-há, és..." kezdte a tanítást a JATE Klub Rozsdamaró Táncházában az oktató, Simoncsics Pál, miközben már szólt az élő népzene. Északnyugat-magyarországi, rábaközi koreográfiával ismerkedtünk először: kettőt jobbra, egyet balra, vagy valami hasonló – természetesen a legtöbbünktől már a lábaink megfigyelése is homlokráncolós koncentrációt igényelt. Hát még amikor gyorsultak a lépések! De mire párokba rendeződött a társaság, a kezdeti bizonytalanságot öröm váltotta fel.

A színpad előtt közel százan léptek-forogtak körbe, volt, aki eltévesztette a menetirányt, de a többiek hamar megforgatták, és vitték tovább a táncba magukkal. Néhol egy szoknya pördült, máshol egy lakkozott cipő csillant meg. Egyetemista korúakból voltak a legtöbben, de középkorú, sőt idősebb párok is akadtak, az újoncok mellett a profik ugyanúgy figyeltek. Volt mire, a jellegzetes széki táncrend, majd a szatmári, Nagyecsed faluból való „tananyag" még oktatónkat is megizzasztotta.
 

A táncház középpontjában az oktató. Fotók: Karnok Csaba
A táncház középpontjában az oktató. Fotók: Karnok Csaba


Jó a terep

A szünetben kiürült a nagyterem: mindenki pihegett, ki egy sör, ki egy bambi mellett lógatta igénybe vett tagjait. Ádám épp a kollégáját várta, amikor szóba elegyedtünk, elvégre a parketten leginkább összekacsintani tudunk. (Azt is csak fél szemmel, másik szemünk az oktató cipőjét követte.)

 

 

Legyen tánc!

Április 17-én pénteken a Rizi-bizi bárban szervez ingyenes táncházat a Bajkó zenekar, április 22-én a Károlyi-kollégiumban a szerb koreográfiákkal ismerkedhetnek meg a deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes jóvoltából a táncos lábúak. A következő gyermektáncházat április 23-án tartják a Dugonics András Piarista Gimnázium dísztermében, ahová nem kell belépőt fizetni.

A Szent-Györgyi Albert Agórában a Pár-beszéd: néptánc nevű programsorozatban április 17-én pénteken 14 órától a gyermekjátékok tanításáról, 16 órától a néptáncmozgalomról lesz szó.
 

– A jó hangulat és a jókedv miatt vagyok itt, társaság- és kapcsolatépítésre, ismerkedésre is kitűnő a terep – magyarázta a szegedi projektkoordinátor, aki ugyan „nem olyan régen", fél éve kapcsolódott csak a táncházi életbe, egyébként salsázni jár. Neki és még pár rutinos parkettkoptatónak már volt összehasonlítási alapjuk, a folyosón csevegőktől megtudtuk: a Katolikus Házban többen szoktak lenni, de „itt sem rossz, csak kicsi a tér, Alsóvároson, a Kapcában több kört tudunk alkotni, nem félek, hogy nekimegyek a falnak".

Még több táncotaz óvodákba

– Ha sok lány jön el, egyszerűbb a helyzet, mert ők tudnak egymással táncolni, míg két férfi már kevésbé – beszélt arról Simoncsics Pál táncpedagógus, mi alapján választja ki a táncokat. Persze az a legjobb, ha fele-fele a nemek aránya – ez hétfőn nem okozott gondot, mások mellett Petra is a barátnőjével érkezett, együtt járnak ugyanis táncházakba. Érdekli őket a néptánc, próbálják az alaplépéseket megtanulni, de inkább a társaság és a hangulat a vonzó számukra.

– Nem számít, hogy trendi-e táncházba járni, tetszik a népzene ritmusa, néha az utcán is kipróbálok egy-egy figurát. Az estekre mindig együtt járunk, és mindig párban táncolunk. Bár néha elkapnak, a tánc a lényeg, nem az, hogy bepasizzunk. A kikapcsolódás, a mozgás és a szórakozás miatt jövünk – folytatták immár közösen az élménybeszámolójukat. – Figyeljük, hogy éppen milyen táncot tanulunk, de még nem vagyunk annyira jártasak a változatokban. A gyors lépések a legnehezebbek, amikor egyszerre lépni is kell, és figyelni is az oktatóra – mutatták a barátnők, hogyan követik a rendhagyó, kötetlen táncórák menetét. Azt is elárulták: mindketten óvodapedagógusok, egy-egy alaplépést a gyerekeknek is tanítanak, és népzenét is hallgatnak a kicsikkel – akik nagyon szeretik.

 

 

 

 

Csonka Ferenc prímás elhúzta a nótánkat.
Csonka Ferenc prímás elhúzta a nótánkat.


Halmozott örömök

A táncházak házigazdáinál az is szempont, hogy mennyire tudnak vagy szeretnek a résztvevők táncolni, mert még a vonakodókat is meg lehet mozgatni. Ez sikerült, a bemelegítő táncsorok után mindenki visszatért a terembe, pár perccel később már a pult előtt is ropták. – A tartalmas szórakozás igénye hozza le elsősorban a résztvevőket, ami, persze, akár az alkoholfogyasztás örömeivel is összeköthető. Ám a táncházban intimebb kapcsolatot alakíthatnak ki a jelenlévők környezetükkel, érintkezni kell más emberekkel is, meg kell fogni a másik kezét, derekát. Ez egy érdekes helyzet, de az isteni zene szintén motivál – bökött a fejével a színpad felé Simoncsics Pál, ahol Csonka Ferenc prímás, a Népművészet Ifjú Mestere, Nagy Gábor kontrás és Králik Gusztáv bőgős húzta a talpalávalót.

Régi lépés, mai tempó

Bár a zene északi és erdélyi tájakra repített, mégsem az öntudatos hagyományőrzéstől sajgott a lábunk. – A táncház igyekszik autentikus maradni, miközben a modern kor igényeit is próbálja kielégíteni. Nem pont abban a formában tanuljuk a táncokat, mint ahogy a faluban megtalálhatóak, adott esetben dinamikusabban mutatjuk meg a tánclépéseket – magyarázta a táncpedagógus. – A falukban nem így hagyományozódott a tánc, mester és tanítványa, apa és fia között öröklődött a tudás. A táncházban viszont nincs igazán hosszú idő arra, hogy elsajátítsanak egy táncot, alkalmanként eggyel-eggyel tudunk megismerkedni. Ezért pörgősebb és átfogóbb a tanítás, az érdekesebb és szebb motívumokat gyűjtögetjük össze – tette hozzá, arra talán nem is gondolva: a koreográfia olyan érdekesnek bizonyult, hogy akadt, aki párjánál is jobban figyelt a lépésvariációkra. Így járt Norbi, aki a neten a következő sorral próbálta megtalálni előző napi partnerét: „Kerestetik az a leányzó, aki megpróbált megtanítani erre a táncra: ti-ti-tá-tá, ha ez segít!"

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontváry bűvöletében

Négyrészes koncertsorozatot adnak a szegedi szimfonikusok. Tovább olvasom