Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Viták a képzőművészetről

Csongrád megye - Huszonkét hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának hetvennyolcadik állomása: 1987.

„Tükröm, tükröm... Jegyzetek a szegedi képzőművészetről" – veszi föl a kesztyűt Szuromi Pál. A január 10-i „DM-magazinban" reagál lapunk újságíró munkatársa, Tandi Lajos korábbi írására. Az apropó: a „Szeged képzőművészete, 1960–1985 című áttekintő kiállítás".

Fontos az ötletadó

Fontos Sándor műveit zsűrizték, mikor „egyszer csak felém fordult. Nem gondolod, hogy csinálnunk kéne valamit? Mert egyre jobban széthullik, polarizálódik a város képzőművészeti közélete. A téli tárlat is megszűnt, nincs közös fórumunk. Jóformán azt sem tudjuk: hol állunk" – idézi föl a beszélgetést Szuromi.

Utcai tárlaton. Fotó: Somogyi Károlyné
Utcai tárlaton.
Fotó: Somogyi Károlyné

„Felhősnek találta a helyzetet" – utal a Tandi Lajos által felvetett gondokra. De hozzáteszi: „valamivel érdekesebbek vagyunk, mint ahogy ezt a kiállított művek alapján gondolhatnánk. Elég itt csak a kiváló Dinnyés Ferencre, Dér Istvánra vagy Tóth Valériára utalnom".

Viszony az elődökhöz

„A 60-as évek környékét igenis művészettörténeti fordulópontnak tekinthetjük. A magyar képzőművészet ekkor szabadult ki a kultúrpolitikai, esztétikai dogmatizmus szorításából, s kötetlenebbül alkalmazhatja az avantgarde törekvés vagy a modern realizmus tanulságait. És Szeged sem kivétel." Példának említi Vinkler Lászlót, Dorogi Imrét, Egry Józsefet, Erdélyi Mihályt, Lehel Istvánt.

Vásárhelyre figyelve

A szegedi művészet 60-as évekbeli fordulata: „Főként csak Vásárhelyre figyelt, Vásárhelyhez igazodott" – véli a szakember, aki állítását azzal magyarázza, hogy „erre az időszakra esett az őszi tárlatok, egyáltalán a modern realizmus felfutása, s egyértelmű társadalmi, kritikai elismerése". „Nem véletlen, hogy ekkoriban születtek Magos Gyula, Fontos Sándor és Pintér József legmeggyőzőbb képei, mint ahogy Dér István és Zombori László festészetében is kitüntetett helye van a korszaknak."

Fontos Sándor festőművész.
Művek és művészek: Fontos Sándor festőművész.


Méltatást kap még Kováts Margit, Szűcs Árpád, Veres Mihály, másfelől pedig Hemmert János. Ők teremtenek átmenetet „a 70-es években megérkező, s hasonló alapállásból startoló Novák András és Pataki Ferenc között".

Művek és művészek: Pataki Ferenc festőművész. Fotó: Somogyi Károlyné
Művek és művészek: Kliegl Sándor szobrászművész.
Fotó: Somogyi Károlyné

Lírai hetvenes évek. „Elvontabb, lírikusabb és tasisztikusabb tolmácsolásmód bontakozik ki" a 70-es években – írja Szuromi. Utal „Kokas Ignác felszabadító" hatására, s persze Zoltánfy Istvánra. Papp Györgyre is. A szobrászok közül pedig Szathmáry Gyöngyire.

Cs. Pataj Mihály festőművész
Cs. Pataj Mihály festőművész

Az összegzés: „ez az a kivételes időszak, amikor a szegedi képzőművészet legjobbjai többé-kevésbé esztétikai, minőségi szinkronba kerültek a progresszívebb hazai törekvésekkel, egyben az elődök által meghatározott szellemi mércével".

Ellaposodóban

„Lehangoló, hogy a 70-es évek közepétől valahogy ellaposodik Szeged képzőművészete. Jóllehet Benes József és Gerle Margit személyében tehetséges, egyéni arcélű alkotókat kap a város, (...) noha Sinkó Jánostól aligha lehet elvitatni az érzékletesebb festői adottságokat." „Szembetűnő jelenségnek" tartja a tárlaton bemutatkozók közül Fritz Mihályt, Kalmár Mártont és „Kliegl Sándor Festője is a tárlat élvonalába tartozott. (...) Cs. Pataj Mihály (...) Schéner Mihállyal állna egy sorban. (...)"
Tóth Attila január 17-i lapunkban szól hozzá „a szegedi képzőművészet vitájához – felhőkémlelés helyett".

Művek és művészek: Kliegl Sándor szobrász. Fotó: Somogyi Károlyné
Művek és művészek: Pataki Ferenc festőművész.
Fotó: Somogyi Károlyné

Arcél: Somogyi Károlyné (1926–)

Somogyi Károlyné Újvidéken született 1926. november 13-án, lánykori neve: Neurohr Magdolna. Elvégezte a tanítóképzőt, majd a történelem és a sorsa úgy hozta, hogy Szegedre menekült. Férje, dr. Somogyi Károly jogtanácsos volt, öt gyermekük született. Már harmincéves is elmúlt, amikor először vett fényképezőgépet a kezébe Somogyi Károlyné, Magdika. A Délmagyarország riportereként végezte el az újságíró-iskolát. Fényképezőgéppel fölszerelve is az ember érdekelte – örömével és szomorúságával, lent és fent, munka és pihenés közben.

Somogyi Károlyné
Somogyi Károlyné

120 riportfotójával hazánk több városában legalább kéttucat kiállításon mutatkozott be, több képét díjazták. Férjével tett utazásairól diavetítéses előadásokat tartott. Sokoldalúságát igazolandó riportjai, anekdotái, fotói, visszaemlékezései most csokorba kötve jelentek meg – Holtszezon a krematóriumban című könyve bemutatójára hétfőn 17 órakor gyűlnek össze Somogyi Károlyné tisztelői – a Somogyi-könyvtárba.

Kronológia: 1987

Január 1.:
Visszaállítják Magyarországon a kétszintű bankrendszert. Május 17.: Két iraki repülőgép megtámadja a Stark nevű amerikai fregattot; a támadásban 37 amerikai tengerész maghal, további 21 pedig megsebesül. Június 25.: Losonczi Pál után Németh Károly a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke. Július 11.: Megszületik a Föld ötmilliárdodik lakója Zágrábban. Július 11.: Megszületik a Föld ötmilliárdodik lakója Zágrábban. Július 30.: Mekkában, az iráni zarándokok között vérfürdőt rendeznek. Szeptember 27.: A Magyar Demokrata Fórum (MDF) megalakulása Lakitelken. November 15.: Munkásmegmozdulás a romániai Brassóban. December 10.: Háromnapos washingtoni csúcstalálkozó után Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet vezető ígéretet tesz a hadászati fegyverek jelentős csökkentésére, és utasítja a genfi tárgyalókat, hogy fogalmazzanak meg egy megállapodást az 1972. évi ABM (SALT) megállapodással összhangban.

Szigetelik a 18 emeletest

„Alattuk a mélység, felettük az ég" – Szegeden harmadik éve működik Techno-Alp néven egy 12 tagú csoport, magas építményeket karbantartó, szerelő és javító gmk – írjuk május 11-i lapunkban. Somogyi Károlyné felvételén az újszegedi 18 emeletes lakóház szigetelésén dolgoznak.

Fotó: Somogyi Károlyné
Fotó: Somogyi Károlyné

SZOT-díjas: Gregor, Tóth

„A SZOT-díjjal azoknak az íróknak, művészeknek, tudósoknak, a művelődésben tevékenykedőknek az alkotó munkáját ismerik el, akik a dolgozók művelődésének szolgálatában kiemelkedő sikereket érnek el" – vezetjük föl május 1-jén a portrékat.

Gregor József is kitűntetett.
Gregor József is kitüntetett.

A 13 SZOT-díjas közül a „sajátunknak érezzük" Deme László nyelvészprofesszor, Gregor József operaénekes, Tóth Valéria szobrászművész kitüntetését, ezért ők hárman fotót és rövid pályarajzot is kapnak lapunkban. Gregor portréja mellé azt írjuk: „Mit nem írtak még meg – róla és művészetéről? Talán a sok is kevés, ha róla van szó. Hogy most SZOT-díjat kapott – ez sok mindenről beszédes. Összefoglalóan és – valljuk be – közhelyszerűen azt mondhatnánk, elsősorban rendkívüli népszerűségéről. Mi, itthoniak – szegediek – nehezen tudjuk kordában tartani a szavakat, melyek előtolulnak, ha Gregor Józsefről beszélünk, ezeken a hasábokon is sok 'gregoriáda' látott már napvilágot".

Tóth Valéria is kitűntetett.
Tóth Valéria is kitűntetett.

„Érett művész. Kialakult, vonzó személyiséggel, kikristályosodott művészi ars poeticával, határozott, senki mással össze nem téveszthető kifejezésmóddal" – jellemezzük Tóth Valériát. „1969-ben végzett Pátzay-növendékként a Képzőművészeti Főiskolán, s az azóta eltelt két évtized egyik felét Vásárhelyen, a másikat Szegeden töltötte." „Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejárati épületének több mint 70 négyzetméteres" domborműve, illetve a Palánkban lévő kétfigurás alkotása és a Tisza-parti szoborsétány első műve, a kétfigurás Nővérek egyaránt mérföldkövek".

Napi hírek

Szörfparadicsom. „Üdülőparadicsom lesz a Sziksós-tó környékéből, a 12 hektáros vízfelületet 14 hektárosra növelik, és az egyik részben nudistatanyát alakítanak ki" (január 5., hétfő).

Oroszlán Algyőn. „Köntös Imre 30 éve cukrász, a mestervizsga-bizottságnak 11 éve tagja, a Kiosz algyői intézőbizottságának társadalmi elnöke, az Ipar Kiváló Mestere cím tulajdonosa (...) állatbarát. Tanyáján oroszlánketrecet épített állatkerti tervek, szabványok szerint, mellette vadasparkot létesített. Az öreg oroszlánok, Belami és Zimba, az esztendős hímek jól érzik magukat, a vaddisznók már háziakká szelídültek, az őzikék szintúgy. Három kutyája pedig őrzi a 'vadtanyát'. (...) Ilyen családba kerül Moyma", a bébioroszlán (január 10, szombat).

Zord idő. „Folytatódik a küzdelem a zord idő és a havazás ellen. A javulás csak átmeneti. Erős havazás kezdődött Szegeden" (január 14., szerda).

Herbszt Kőtolla. „A mindössze 22 évet élt Herbszt Zoltánnak a fehérvérűség nevű gyilkos nem engedett több időt és lehetőséget. (...) Az Eötvös-könyvek sorozatban látott napvilágot (...) Kőtollú madár című posztumusz, önálló verseskötete (...) – egy iszonyúan korán lezárult életmű gyakorlatilag teljes, fél évtizednyi termését tartalmazza" (január 14., szerda).

Kenyérgyár. „A Gáz utcai kenyérgyár januárban töltötte első születésnapját. Az arra lakók is megszokták, hogy a panelházak között is létezhet ipari üzem" (február 2., hétfő).

Kakukkfészek. „Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című műve" a nagyszínházban. „Bujtor István (Bromdem) és Eperjes Károly (McMurphy) az egyik jelenetben" (február 2.).

Jegyzetbolt. „A közeli könyvesboltok sem tekintik szívügyüknek a jegyzetellátást, ezért a József Attila Tudományegyetem jegyzetboltot nyit. Szabó Dezső, az egyetem gazdasági főigazgatója elmondta, hogy néhány napon belül a Dugonics tér 12. alatt, az elköltöztetett közművelődési titkárság helyén nyílik ez a bolt. (...) A kínálat alapját a JATE kiadványai képezik, de más intézmények jegyzeteivel, országos kiadványokkal, egyetemi időszakos kiadványokkal is bővítik a választékot" (február 16., hétfő).

Száz perc. „Egy reneszánsz ember a századelőn – ez a munkacíme annak a nagyszabású tévéprodukciónak, amelynek egyes részleteit szombaton és vasárnap, a szegedi stúdióban vették fel. A Csáth Géza életéről és művészetéről szóló műsor 100 perces lesz, az író születésének 100. évfordulója alkalmából az újvidéki tévével koprodukcióban készül" (március 9., hétfő).

Új gimnázium. „A Csomiterv tervei alapján a Délép építi az új, huszonnégy tantermes gimnáziumot a József Attila sugárút és az Agyagos utca kereszteződésében. Az Univáz technológiával épülő, háromszintes iskolának jelenleg még csak a váza nőtt ki a földből. A homlokzata tagozott és a tetőszerkezete formabontó, kupola alakú lesz. Előreláthatólag 170 millió forintba kerül" (március 10., kedd).

Labor. „Újszegeden készül a Biotechnológiai Rt. nagy laboratóriuma. A generálkivitelező a Délép. A sokáig elhúzódó, télies időjárás ellenére ezen az építkezésen még tartják a határidőt. A létesítmény elkészülte után a hazai biotechnológiai kutatások legfontosabb dél-alföldi bázisa lesz" (március 13., péntek).

30 éves KISZ. „Március 21-ét fölemlítve azonnal a Tanácsköztársaságra gondolunk. Harminc év óta azonban más jeles esemény is kötődik ehhez a dátumhoz – a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség születésnapja" (március 21., szombat).

Szűrös a megyében. „Tegnap, szerdán megyénkbe látogatott Szűrös Mátyás, az MSZMP Központi Bizottságának titkára. (...) A lakosság hangulata, a közvéleményben tapasztalható kérdések iránt érdeklődött, amelyekről élénk eszmecsere alakult ki a megbeszélésen részt vevők között" (április 2., csütörtök).

Szent-Györgyi Kör. „Tegnap délután az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában tartotta alakuló közgyűlését a Szent-Györgyi Albert Kör. E szakmai kör létrehozását a biológiai tudományok – elsősorban a biotechnika és a biotechnológia – gyors fejlődése indokolja" (április 9., csütörtök).

Városvetélkedő. „A versenytörténelem öt város vetélkedőjeként fogja jegyezni a szombati monstre programot, de mi ne feledkezzünk meg arról, hogy Szeged csapatát például Mórahalom legénysége erősítette, Makó mellé Csanádpalota szegődött, a vásárhelyieket üllésiek segítették, Szentes pedig Mindszenttel együtt indított közös csapatot. Ha a kistelekiek nem felejtenek el (!) Csongrádra utazni, most azt is írhatnánk: Csongrád megye minden nagyobb települését sikerült mozgósítani arra a telefonos vetélkedőre, amelyet Harmincon innen – harmincon túl címmel rendezett a KISZ Csongrád Megyei Bizottsága". „Ki a legjobb? Szentes!" (április 27., hétfő).

Operafesztivál. „Szakmai megbeszéléssel, illetve ünnepélyes díjátadással zárult tegnap az ország operajátszó színházainak szegedi találkozója. (...) Fődíjas: a szegedi Machbet" (május 5., kedd).

Új akadémikusok. Az Akadémia 147. közgyűlésén „rendes taggá választották Keszthelyi Lajost, a Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének igazgatóját. Ugyancsak rendes taggá választották Keleti Tamást, aki az SZBK budapesti Enzimológiai Intézetének igazgatója. Az Akadémia új szegedi levelező tagjai: Bartók Mihály, a József Attila Tudományegyetem szerves kémiai tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; Gécseg Ferenc, a József Attila Tudományegyetem Bolyai Intézete számítástudományi tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára; Ferenczy Lajos, a József Attila Tudományegyetem mikrobiológiai tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és Venetianer Pál, a Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének igazgatója" (május 9., szombat).

MR stúdió. „Itt a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiója (...) Szigeti István komponálta elektronikus zenei szignálja. (...) A kisebb közönség előtti kamarakoncertek felvételére is alkalmas stúdióban azért nincs két párhuzamos fal és a sík felületek is azért találkoznak csak egy helyen derékszögben, hogy a hang ne térhessen vissza kiindulási helyére". A műsor vételére alkalmas mono- és sztereokészülék ára „márkától és típustól, teljesítménytől és hangminőségtől függően a 2–3, az 5–6, illetve a 9 ezer forinttal kezdődő tartományba sorolható" (május 22., péntek).

Kelet-Afrikába. „Kelet-Afrikába készül hat magyar és egy holland fiatalember. A múlt században élt nagy vadász, Teleki Sámuel útját ismétlik meg – úgy tervezik, három hónap alatt. Ikarusuk a gyár ajándéka, a kocsinak igazi terepgyakorlat lesz, mire visszatérnek, hiszen húszezer kilométert szándékoznak megtenni. Tegnap estefelé a Tisza-parton sok érdeklődő gyűlt össze az expedíció búcsúztatására" (június 9., kedd).

Szerelem második vérig. „Szegeden, tegnap délben, a Tisza-parton a sietős emberek is megálltak egy-két percre, mert a vízen nem mindennapi látvány 'bontogatta szárnyait'. Mint megtudtuk, a Szerelem második vérig című, készülő magyar film forgatásának kelléke volt a léggömb" (június 13., szombat).

Kincskereső. „Költőpalánták, ifjú szerkesztők, színjátszók és néptáncosok zártak tábort tegnap a szegedi Ortutay-kollégiumban. A Kincskereső című gyermekfolyóirat immáron tizenkettedszer jutalmazta az ország irodalom iránt érdeklődő, tehetséges felső tagozatosait – összesen százkettőjüket – a részvétellel" (július 1., szerda).

Filmesek a színházban. „Az elmúlt hét napjain a Szegedi Nemzeti Színház környékén estélyi ruhás hölgyek és frakkos urak pihegtek a hőségben – statiszták múlatták az időt. Szabó István A próféta című új filmjének néhány jelenetét rögzítették színházunkban (Koltai Lajos az operatőr)" (július 6. hétfő).

Sétálóutca. „Sokan megtévedtek már, amikor a Kárász utcán lecserélték a behajtani tilos táblákat kék alapszínű" sétáló „figurákkal jelölt táblákra, ugyanis autóval behajtottak" (július 14., kedd).

Cyrano. „Rostand Cyrano de Bergerac című kétrészes romantikus drámájának bemutató előadásával ma, pénteken megkezdődnek az 1987-es szabadtéri játékok" (július 17., péntek).

Olvasóink írták

 • 3. Mignon 2009. december 12. 22:16
  „Nagyon örülök, hogy Somogyi Karolynerol olvashattam!
  Tvabbi sok boldogsagot kivanok!

  Ö, egy Arany Asszony!”
 • 2. steko85 2009. december 12. 21:13
  „Kedves Magdika, szeretettel minden jót kivánok 25 év és 1500 kilométer távlatából.
  Volt MTI-s kollégája
  steko”
 • 1. gedeon 2009. december 12. 14:19
  „"kitűntetett"
  A kitüntetett szót rövid "ü"-vel írjuk!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat önkéntes dolgozik az új klinikán

Aki feküdt már kórházban, tudja, milyen érzés másoknak kiszolgáltatott állapotban lenni. Tovább olvasom