Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Indiai fitnesztánc: a test dolgozik, a lélek pihen

Van olyan edzés, amelyre alig várja az ember, hogy elmenjen, ami egyszerre ér fel egy pihentető meditációval és egy átmozgató tréninggel, ami erősíti a szívet és az érrendszert, miközben kíméli az ízületeket. Magyarországon elsőként Szegeden ismerkedhetünk meg az indiai fitnesztánccal Pala Tünde, az ország eddig egyetlen masala bhangra nagykövete segítségével.
– Mindenki felkapja a fejét, ha kimondom: masala bhangra – kezdte Pala Tünde jetski-világ- és Európa-bajnok, zumbainstruktor, táncsportedző, Magyarország első és eddig egyetlen masala bhangra nagykövete. – Én indítottam el az országban elsőként, Szegeden ezt a táncedzésprogramot, amely az indiai népi tánc, a bhangra hagyományos lépéseire, a bollywoodi (India filmgyára) szerelmes filmekben látható pörgős, modernebb, mixer tánclépésekre épül, és fitneszelemekkel ötvöződik.

Amerikában alkotta meg 1999-ben Sarina Jain indiai származású fitneszoktató. Európában a masala bhangra mestere a dán Dennis Thomsen, aki bemutatta a táncsportot azon a kolozsvári rendezvényen, amelyen Pala Tünde is részt vett.

– Addig is érdekelt az indiai táncok világa, így örömmel végeztem el a tanfolyamot, hogy közvetíthessem ezt a testre, lélekre egyaránt nagyon pozitívan ható mozgásformát – mondta.

Fűszeres tánc

A masala bhangra szó szerint fűszeres táncot jelent. Ha megnézünk egy indiai ünnepet, fesztivált, megízleljük, mit rejt ez a fűszeres jelző: ízt, illatot, színkavalkádot, örömérzést, titokzatos nőiességet. Férfiak is táncolják a bhangrát, így jelen van ebben az érzésben mindkét nem.

– A fitneszelemeket a táncba invesztáló masala bhangrát teljes mértékben befogadták az indiaiak, és úgy tűnik, Szegeden is egyre többen érdeklődnek iránta. Érdekessége, hogy tanítani nagyon nehéz, hiszen a ritmus idegen az európai fülnek, követni, megtanulni viszont annál könnyebb – vezet be a kulisszák mögé a nagykövet.

Pala Tünde célja a tánc oktatásával, hogy az emberek kilépjenek a komfortzónájukból. Fotó: kuklis István
Pala Tünde célja a tánc oktatásával, hogy az emberek kilépjenek a komfortzónájukból. Fotó: kuklis István

Serkenti a vérkeringést

A szívre és az érrendszerre pezsdítően hat, serkenti a vérkeringést, megmozgatja a vádli, a comb, a váll, a kar izmait, és az ízületek olyanfajta ruganyosságát adja, amelytől a mai ember teste már elszokott.

– Olyan hatású egy ilyen edzés, mintha ugrálóköteleznénk, tehát egyértelműen kardiomozgásról van szó, miközben az ízületek tehermentesülnek – vázolta Pala Tünde a tánc jótékony hatásait. Akik részt vettek már ilyen órán, beszámolnak a lelki hatásokról is. Egyikük például azt mondta, emelkedett hangulatba került, egy másik lány pedig, hogy úgy érezte magát, mintha meditálna, teljesen ki tudta kapcsolni a gondolatait. A nagykövet mesélt céljairól is.

– Azt szeretném elérni, hogy a tánc segítségével az emberek ki tudjanak lépni önmaguk korlátaiból, a hétköznapi rohanásból, és tanulják meg átélni az örömöt. Ennek érdekében olyan masala bhangra oktatókat szeretnék képezni az országban, akik megfelelő minőségben tudják tanítani, és a tánc egész szellemiségét képesek hitelesen közvetíteni, átadni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adta meg az elsőbbséget, elcsapták

Kerékpárost gázolt egy autó pénteken kora délután a móravárosi bevásárlóközpontnál. A középkorú nő nem adta meg az elsőbbséget az autósnak. Tovább olvasom