Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Indul a bakterház, újratöltve

Szeged - A több mint tíz évvel ezelőtti nagy sikeren felbuzdulva újra előadják Szegeden Rideg Sándor vígjátékát, az Indul a bakterházat. Bendegúz története a városháza falai között elevenedik meg ma és holnap este.
„Tudom én jól, az a baja a világnak, hogy nem tehénpásztorok kormányozzák. Ha én valamikor miniszter leszek, mindent a visszájára fordítok. A csősztől elveszem a bunkósbotot. A pofonokat végképp eltiltom. Aki vét a törvény ellen, felpofoztatom a bakterrel" – mondja a csavaros eszű Bendegúz Rideg Sándor művében, az Indul a bakterházban. Sokan ismerik a könyv filmváltozatát, de számos színház – a komáromi, a soproni és a kecskeméti – is a műsorára tűzte. A vígjátékot ma és holnap 20 órától a szegedi városháza barokk udvarán játsszák a Színházi Esték programjában.

Indul a bakterház, újratöltve. Fotó: MTI/Schmidt Andrea (galéria)

– 2000-ben már színre vittük a darabot a Tisza-parti városban. Nagy siker volt, körülbelül hetven alkalommal adtuk elő. A Tantusz Művelődési Házban mutattuk be, ami akkor kiváltotta a felújítás alatt álló kamaraszínházat. Valamilyen szinten a korábbi, Méhes László által rendezett előadást teremtjük újra. A főszereplő, a Baktert alakító Jakab Tamás személye nem változott, de őt leszámítva mások a szereplők. Azon dolgozunk, hogy a korábbihoz hasonló legyen a darab, de új ötletekkel dobjuk fel – fogalmaz Korognai Károly rendező, a Színházi Esték művészeti vezetője. Ő maga is színpadra lép: Banyát, a Bakter anyósát kelti életre.

Indul a bakterház, újratöltve. Fotó: MTI/Schmidt Andrea (galéria)

Ajánlások alapján választotta ki a Bendegúzt felváltva játszó két gyerekszereplőt, a dorozsmai Menyhárt Martint és az újszegedi Kismarczy-Antalffy Regőt, akit tavaly a Valahol Európában című musical Csórójaként láthatott a közönség a Dóm téren. – Mindkét Bendegúz nagyon aranyos, szerethető. Óvatosan mond ilyet az ember, de profik – jegyzi meg Korognai. – Megegyeztünk Gyüdi Sándor igazgató úrral, hogy a színház egyeztetési rendje mellett létrehozunk néhány produkciót más helyszíneken, de nem akarunk ellenszínházat csinálni – hangsúlyozza. A kétrészes, zenés komédiában Toppancs Mihályként Rácz Tibort, Csámpás Roziként Szilágyi Annamáriát, Borcsaként Csorba Katát, Buga Jóskaként Kárász Zénót, csendőrként Gömöri Krisztiánt és Szívós Lászlót láthatja a publikum. A Marhakereskedőt Galkó Bence, Rozi anyját Markovits Bori, Rozi apját Székhelyi József alakítja. Aki ezen a hétvégén lemarad, szeptember 13-án és 14-én az Anna fürdőben még megnézheti az előadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét alatt több mint száz határsértőt fogtak

Több mint száz illegális bevándorlót fogtak a rendőrök Szeged térségében. Tovább olvasom