Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Ingyen tankönyv: veszélyben a szállítás

Szeged - A tankönyvterjesztők megelégelték, hogy néhány önkormányzat évek óta nem fizeti ki időben az ingyenesen járó kiadványok árát, amelyekért az államtól viszont felveszi a normatívát. Idén csak akkor szállítanak, ha a számlát rendezték. A megyében több települést is érint a bojkott.
Megelégelték a tankönyvterjesztők, hogy bizonyos önkormányzatok rendre nem fizetik ki azoknak a kiadványoknak az árát, melyek ingyenesen járnak a rászorulóknak, ezért bojkottot hirdettek. Az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Vagyis: ha nem lesz megegyezés, szeptember elsején több tízezer diák maradhat tankönyvek nélkül.

– Országosan 100-150 millió forint a kintlévőség, ennyivel tartoznak tavalyról az önkormányzatok – mondta el Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke. – Bár az ingyen tankönyvekért járó állami normatívát már augusztus közepén megkapják, valami miatt sok helyen ezt másra költik el, így halmozódhat fel a tartozás.

Safranek László, a testület terjesztői tagozatának elnöke úgy fogalmazott: meglehetősen furcsának érzi, hogy a bojkott miatt feketebárányoknak állítják be őket, akik veszélyeztetik az iskolakezdést. Véleménye szerint nem ők a felelősek helyzetért. – Egyszerűen besokalltunk attól, hogy az önkormányzatok úgy érzik, bármit megtehetnek – mondta.
Nem elég az állami normatíva

A jogszabályok jelenleg nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy az államtól az ingyenes tankönyvekre kapott összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár jelezte: jövő évtől ezek címkézett tételként szerepelnének a büdzsében. Az államtól az ingyenes tankönyvekre kiutalt pénz jelenleg 12 ezer forint fejenként, évente. Ez sok esetben nem fedezi a tényleges árat – vagyis az intézményeknek vagy a fenntartónak forrást kell találnia, hogy ezt kipótolja.Csongrád megyében több olyan város van, mely évek óta rossz fizető. Ezek egyike Csongrád. – A tavalyi számlát is júliusban fizették ki, de a késedelmi kamattal még mindig tartoznak – mondta el Urbán Zsuzsanna, az Urbán Könyvkereskedelmi Kft. ügyvezetője. A szállító cég képviselője úgy fogalmazott: nem tud már tovább hitelezni, hiszen a kiadó rajta kötbérszerűen behajtja azt is, amit meg sem kapott az önkormányzattól. – Idén csak akkor kapják meg az ingyen tankönyveket, ha azt előre kifizetik – tette hozzá.

Szintén a megyében forgalmaz tankönyveket Gálik István, aki a kinntlevőségek miatt már komoly hitelt vett fel. Tavaly év végéig forgalma 10 százalékát nem fizették ki neki. Ő is azt mondja: ez így nem mehet tovább. Hogy mely települések hozták őt nehéz helyzetbe, arról azonban nem beszélt. – Attól, hogy ők nem korrektek, én még lehetek az – magyarázta. Mivel azonban nem akarja forgalmazóként akadályozni az iskolakezdést, az ingyen tankönyveket is leszállítja mindenhova – azzal a feltétellel, hogy nem oszthatják ki, amíg a számlát nem rendezik.

Hogy mi az oka annak, hogy évek óta nem fizet a tankönyvekért határidőre, arról a Csongrádi önkormányzat nem akart nyilatkozni. A másik problémás település Hódmezővásárhely – információink szerint 10 milliós a város kintlévősége, és Csongrádhoz hasonlóan szintén évről évre visszatérő probléma a tartozás. Göbl Vilmos sajtóreferens az ügyben annyit mondott el lapunknak: idén is zökkenőmentes lesz a tankönyvek terjesztése, megállapodás szerint teljesít az önkormányzat. – Szeptemberben eleget teszünk fizetési kötelezettségünknek, így a gyerekek a jövő héten kivétel nélkül megkapják tankönyveiket.

Szegeden az iskolák állapodnak meg

Szegeden nem az önkormányzat, hanem az intézmények kötnek külön-külön megállapodást a szállítóval – tudtuk meg Kardos Jánostól, az oktatási iroda vezetőjétől. Ennek megfelelően az ingyen tankönyvekért járó állami normatíva is az intézmények költségvetésébe kerül. Arról, hogy a szegedi iskolák közül bármelyiket is érintené a bojkott, az irodavezetőnek nincs tudomása.

Olvasóink írták

 • 15. bánki 2011. augusztus 25. 15:40
  „,,Az oktatáskutató elmondta, Magyarországon a közoktatást alapvetően a középosztály finanszírozza, kérdés, mennyire hajlandó finanszírozni azt, hogy a hátrányos helyzetű rétegek is az övékhez legalább hasonló oktatásban részesüljenek. Az egyébként Ligeti szerint szinte mindegy, hogy az iskolákat az állam, vagy a helyi önkormányzatok finanszírozzák, hiszen az önkormányzatok túlnyomó többsége állami támogatásból működik."
  ( Liget György)

  http://atv.hu/cikk/20110825_ligeti_gyorgy?source=hirkereso”
 • 14. bánki 2011. augusztus 25. 08:28
  „13. macs 2011.08.24. 22:57

  Amire Te gondolsz az a munkafüzet !

  Könyv, atlasz, szöveg gyüjtemény, függvénytábla stb.”
 • 13. macs 2011. augusztus 24. 22:57
  „9. bánki,
  a mai tankönyvek nagy részét nem lehet újra elhasználni, mert sok könyvekben vannak feladatok, amiket ott kell megoldani, beirni. Ezért, ha átadja másnak, akkor a kész feladatokat is megkapja.”
 • 12. bánki 2011. augusztus 24. 18:35
  „11. Ani56 2011.08.24. 18:25

  Erről beszéltem !

  Mellesleg öten vagyunk testvérek és magam is az ötvenesek csapatát erősítem.”
 • 11. Ani56 2011. augusztus 24. 18:25
  „Na most tényleg mi a baj! Igazad van!
  5. bubuska73"Na most mi a baj? A gyerkőcök tanulás helyett korzózhatnak a szép új sétálóutcán! Aztán kerülhetnek párat az új körforgókban,közben megtekintheti az oda helyezett csodálatos műalkotásokat? Megint csak megkérdezném: hol itt a probléma??? "
  Hát én azért találok,ha nem tudod fizetni a rezsit a számla érkezése után 3 nappal,csak fizetéskor,főleg ha van munkád vagy a munkádért ki is fizetnek, és kapsz is annyit,hogy kifizesd,ami elég ritka akkor már fenyegetőznek,az nem számít,hogy nem tudsz enni vagy a gyógyszered kiváltani,a gyerekednek ruhát venni mert kinőtte stb.Kit érdekel hisz sétálhatsz " A Vásárhelyi Hírős Promenádon" azért nem lehetünk ennyire telhetetlenek!A fontossági sorrend a lényeg.Minekünk szolga lelkeknek ezt meg kellene értenünk,legalább is szerintük azt hiszem nem igazán érdekli őket más csak a saját jólétük.Ráadásul mit gondoltok miért kell az iskolákat bezárni,össze vonni nem lesz annyi diák nem kell annyi könyv se.Legalább lesz egy csomó munkanélküli tanár,az idősebbeket nem engedik nyugdíjba,a fiatalt elküldik aztán meg azért nem kell mert nincs tapasztalata de,hogy is szerezne ha nem kap munkát?Úgy kell nekik minek tanultak,és minek vették meg a könyveiket,mondhatták volna,hogy rászorulók.
  "9. bánki
  Nem létezik Ingyen tankönyv! A szociális alapon osztogatott könyvek ( 25-30 %) valóban rászorultsági alapon jó esetben a fele lenne. Pl. lóvés három gyermekes szülő ugyanúgy megkapja, mint a valóban szegény.
  A ,,rászorulók " használják a visszagyűjtött alig használt könyveket."
  Tudod mi éltesebb korúak így 50-60 között még a testvéreink könyvét használtuk,akinek volt testvére akinek nem az általában kapott a rokonoktól vagy valamelyik szomszédtól.Most ez fel se merül az illetékesek fejében,hogy ezen is lehetne spórolni,na és a sok konzultációs levélkéken,tőletek kérdezte valaki kértek-e ilyen levélkéket,amikre horribilis pénzeket költenek,mert én nem kértem ,hogy ilyenekre szórják el az adófizetők pénzét,ráadásul figyelembe se veszik a véleményünket mert már előre eldöntöttek mindent,ez csak porhintés.Az új autókon,a sok csinnadrattán is lehetne spórolni ez fel se merül bennük!Pedig ellehetne gondolkozni ezen is.Vagy ne álmodozzak? GONDOLKOZNI!”
 • 10. újratöltve 2011. augusztus 24. 16:12
  „"Arról, hogy a szegedi iskolák közül bármelyiket is érintené a bojkott, az irodavezetőnek nincs tudomása." !!!!!!!!! Na , itt a lényeg! Lézerland elköltötte a pénzt, Szeged az iskoláknak adta! Forever Botka!”
 • 9. bánki 2011. augusztus 24. 10:47
  „Nem létezik Ingyen tankönyv! A szociális alapon osztogatott könyvek ( 25-30 %) valóban rászorultsági alapon jó esetben a fele lenne. Pl. lóvés három gyermekes szülő ugyanúgy megkapja, mint a valóban szegény.

  A ,,rászorulók " használják a visszagyűjtött alig használt könyveket.”
 • 8. macs 2011. augusztus 24. 10:11
  „7. eljensokaszeged,
  ezek a tankönyvek nincsenek ingyen, csak nem a szülők, hanem az állam fizeti az árukat. Ez amolyan szociális támogatás a szegényebb családoknak.
  Más.
  Azért furcsálom, ha az állam átutalta a pénzt az önkormányzatoknak, mint intézmény kezelőknek, akkor miért nem fizettek? Nem vagyok jogász, de ez szerintem jogellenes.
  Úgy látszik, hogy Szeged ebben az ügyben is korrektűl járt el! :-)”
 • 7. eljensokaszeged 2011. augusztus 24. 09:57
  „mi az h ingyen? MIÉRT INGYEN??????”
 • 6. zoltanszabo 2011. augusztus 24. 09:52
  „A város vezetői biztosan megkapták a giga fizetésüket időben. A gyerekek meg ráérnek , nem sürgős az a tankönyv. Biztos fontosabb helyre költötték.”
 • 5. bubuska73 2011. augusztus 24. 09:28
  „Na most mi a baj? A gyerkőcök tanulás helyett korzózhatnak a szép új sétálóutcán! Aztán kerülhetnek párat az új körforgókban,közben megtekintheti az oda helyezett csodálatos műalkotásokat? Megint csak megkérdezném: hol itt a probléma???”
 • 4. JB007 2011. augusztus 24. 09:12
  „10 millió vagy több 10 millió? Csak a pontosság kedvéért. Ha a helyi adót nem fizetem be időre, azonnal inkasszóznak. De az önkormányzat símán tologathatja a fizetést hónapokig és nem csak a tankönyvek árát, hanem egyéb szolgáltatásokat, termékeket is.
  A látványberuházásokat fizetik időre? Vagy csak az ismerősöknek?”
 • 3. Együgyű 2011. augusztus 24. 08:46
  „Ingyen tankönyv: veszélyben a szállítás

  Az önkormányzati vezetőknek és stábjaiknak minden áron kell biztos a fizetéseket.
  Biztosítani a zökkenőmentes utánpótlást minden áron! A logisztikának itt működni kell.
  Mert ugye az őrmestereket semmi nem zavarhatja alkotásaikban. Áldozatot csak a kettes
  kasztban lehet vállalni. De érdekes, hogy már a gyerekek ellátása sem számít?
  Igaz, aki eddig nem vitte semmire az meg is érdemli!
  Laza Jani bátyánknak meg Hódmezővásárhelyen a SKODA Super bikák a kényelem miatt
  biztosítva kell, hogy legyen, hiszen nincs autója, sem hogy a Budapesti főhajtási szállásra
  menjen. Mindenre nem jut, pénz azt ésszerűen szelektálni kell!
  A tömegközlekedés meg snassz neki ugye? De adakozó Magyarok! Az adakozó vonalak
  kiépítésre kerültek, az állam bácsi pénzén. Közvilágítás meg felüjításra kerül. Azonban ha a
  fránya tankönyv kiadók nem adják ingyen a tankönyveket a rászorultaknak akkor az
  várhatóan nem lesz. Okos Jánosunk meg köztudottan adakozni nem szeret csak szipolyozni.
  De hazafiak van az alagút végén világosság. Beszélni még nagyon jól tud. Viktor apánkat
  meggyőzi, hogy az állami közösből adjon neki egy kis pengőt.
  Persze a mi kontónkra. Megszorítások meg nem lesznek ősztől?
  A nem tudás biztosítja gazdaságunk és kommunikációink hatékonyságát!

  Szíjas Peti vitéz kommunikációér felelős és mellébeszélős”
 • 2. eljensokaszeged 2011. augusztus 24. 07:54
  „http://aktiv.origo.hu/itthon/20110823-iskolakezdes-hodmezovasarhely-lazar-janosek-tobb-tizmillio-forint-tankonyvpenzt-nem-fizettek.html”
 • 1. spiler 2011. augusztus 24. 07:26
  „HÜTLEN KEZELÉS miatt feljelenteni!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankkártyával is fizethetnek a szállón

Bordány - A bordányi Vadgesztenye ifjúsági szálláshelyen augusztus 1-jétől bankkártyával is… Tovább olvasom