Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Irénke önként őrzi a határt

Röszke - Egyre több hír érkezik arról: határsértőket fogtak a hatóságok. Ez az éber lakosságnak is köszönhető.
– Idén 18 határsértőt az én bejelentésem alapján fogtak el – meséli Friedrich Irén Röszke melletti tanyáján. Az asszony telke a szerb határtól légvonalban 800 méterre található. Azt mondja: két házőrzője, Kántor és Biggie jelzésére szokott felfigyelni. Ha éjszaka meghallja ugatásukat, tudja: illegális migránsok tartanak arrafelé. Azonnal hívja a határrendészeket, akik rögtön indulnak. A kirendeltségtől nyáron köszönőlevelet kapott, amiért az ő riasztása után egyszerre négy személyt is elkaptak. Házától 200 méterre a 67 éves nő megmutatja az ösvényt is, amin a migránsok közlekednek: jól kijárt utat találunk, látható a csempészautó nyomvonala. Mellette hatalmas fatuskók.

– Ide bújnak, amíg nem érkezik a jármű értük – magyarázza Irénke néni. – Igaz, többször maguk szerzik a kocsit, nemrégiben az enyémet is el akarták lopni, de nem sikerült beindítaniuk.

Az éber asszony kivezet bennünket a zöldhatárhoz, ahol vélhetően többen is átjönnek az országba, majd a IV-es körzet legutolsó tanyájához kalauzol. Itt él 12 éve Bartus Zoltán szintén két kutyával. – Egymásnak jeleznek az állatok. Az enyéim, Buksi és Vöröske ugatni kezdenek, ha mozgást, szagot észlelnek, ezt hallják meg Irénke ölebei – magyarázza a férfi. Ha mégsem, akkor az asszony kutyái szúrják ki a migránsokat. Zoltán is telefonál, igaz, ő a rendőrségnek, mert az ingyenes. – 6 évvel ezelőtt a tanyám előtt futott el egy férfi. Megállt, vizet kért, megkérdezte, hogy ez Magyarország-e. 1 óra múlva bilincsbe verve hozták elém, hogy azonosítsam.

– Ide bújnak, amíg nem érkezik a jármű értük – magyarázza Irénke néni. – Igaz, többször maguk szerzik a kocsit, nemrégiben az enyémet is el akarták lopni, de nem sikerült beindítaniuk.

Kutyái riadóztatják Irénke nénit. Fotó: Schmidt Andrea
Kutyái riadóztatják Irénke nénit.
Fotó: Schmidt Andrea

Az éber asszony kivezet bennünket a zöldhatárhoz, ahol vélhetően többen is átjönnek az országba, majd a IV-es körzet legutolsó tanyájához kalauzol. Itt él 12 éve Bartus Zoltán szintén két kutyával. – Egymásnak jeleznek az állatok. Az enyéim, Buksi és Vöröske ugatni kezdenek, ha mozgást, szagot észlelnek, ezt hallják meg Irénke ölebei – magyarázza a férfi. Ha mégsem, akkor az asszony kutyái szúrják ki a migránsokat. Zoltán is telefonál, igaz, ő a rendőrségnek, mert az ingyenes. – 6 évvel ezelőtt a tanyám előtt futott el egy férfi. Megállt, vizet kért, megkérdezte, hogy ez Magyarország-e. 1 óra múlva bilincsbe verve hozták elém, hogy azonosítsam.

Ketten mutatják meg a közvetlenül Zoltán tanyája melletti gödröket, ahova a menekülők rejtőznek a helikopter és a hőkamera elől. 100 méterre egy földesút található, ezen akár Mórahalomig is eljuthatnak a külföldiek két önkéntes határőrünk szerint.

– Ha rajtam múlik, a karpereces autó mindannyiukat elviszi – hangsúlyozza az asszony.
Nagylaki kertjükből Tóth Vass Balázs átlát Romániába, tőlük egy kilométerre húzódik a határ.

– Emlékszem, hogy gyerekkoromban, a 80-as években gyakran köszöntem az arra sétáló fegyveres román határőröknek. Rendszeresen a csatorna és a töltés mellett játszottunk, a dombocska másik fele már a szomszéd ország – meséli Balázs. A 29 éves férfit már kétszer is igazoltatták a határőrök. A szomszéd településre, Csanádpalotára látogatott át barátnőjéhez motorral, amikor kiment a földes útra, itt állították meg, két autóval követték. Nagylak közelében pedig kocsival ment ki a Maros-partra, itt szintén a nyomába eredtek. Mivel gyorsan vezetett, azt hitték a határőrök, hogy menekül előlük. Mindkétszer tisztázódott a helyzet.

Friedrich Irén a magyar határt jelző köveknél. Mögötte a kukoricás már szerb területen van. Fotó: Schmidt Andrea
Friedrich Irén a magyar határt jelző köveknél. Mögötte a kukoricás már szerb területen van. Fotó: Schmidt Andrea

– Egy alkalommal szintén a parton sétáltam, megláttam egy férfit, aki a túloldalról úszott át. Azt mondta: elvitte a sodrás, megkért, hogy fuvarozzam a határőrségre. Felültettem a motoromra, és elvittem.

Idén 1400 határsértő

Októberben a magyar–szerb határ 62 kilométeres Csongrád megyei szakaszán 367 illegális migránst fogtak el, számuk több mint duplája volt a szeptemberinek. Az idén 1000–1400 határsértőt tartóztattak föl, ez 20 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. A határsértők többsége afgán, pakisztáni, török, szerb vagy koszovói, de felbukkannak köztük eritreai, nepáli és szomáliai állampolgárok is. A felderítését segíti a Röszkénél fölszerelt, stabil hőkamera, amelyhez hasonlót Tiszasziget és Ásotthalom közelébe is telepítenek – mondta Várkonyi Tamás, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség osztályvezetője. Közölte: már a rendőrség lovas járőrei is szolgálatot teljesítenek a magyar–szerb határ Csongrád megyei szakaszán.

Schengen határai

A Schengeni Egyezmény az Európai Unió (EU) első és harmadik pillérének része, amely elsősorban a belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti. Az egyezménynek nem minden unióbeli ország a tagja, és vannak nem EU-beli tagjai is. Az egyezményt nem minden aláíró tagország alkalmazza. Nem tagja az övezetnek egyelőre az uniós tagállam Románia és Bulgária.

Olvasóink írták

 • 18. 980815 2011. november 08. 12:47
  „Egy-két dolgon azért nem árt elgondolkozni, mielőtt bárkit és bárhogyan beengednétek az országba, gondolok itt emgé, Naívolvasó, azmegszeged, hozzáállására.
  Nem kevés, körözött bűnözőt is fogtak már el az illegális határátlépők között megbújva, erőszakos bűnözőkről beszélünk, nem olyanokról akik kenyeret loptak, mert nem volt mit enniük.
  Szerintetek mindannyian teljesen egészségesek, akik a zöldhatáron jönnek át? Elárulom nektek, hogy NEM, ha ezeket az embereket kontrolálatlanúl engednénk be az országba, bizony nagyon sok betegséget is behurcolhatnának ide, olyan betegséget, amelyekkel nem nagyon találkoztak a magyar orvosok.
  Nem tudhatjuk azt sem, hogy mit tart magánál az aki átjön a határon, lehet nála kétes eredetű kábítószer, fegyver. A legtöbb esetben pénzük sincs, de valahogyan élelmet kell szerezniük, amit vagy erőszakkal vesz el, esetleg ellopja a tanyákon élőktől, vagy maradhat még a fekete munka, ahol esetleg baleset is éri, ezután lehet a befizetett adóból gyógyíttatni, majd hazatoloncolni! A felsorolást hosszasan lehetne még folytatni, de nem teszem, mert szerintem ezekkel az érvekkel is alátámasztható, a hölgy tetteinek igazolása. Jó egészséget kívánok neki, és továbbra is cselekedjen úgy ahogyan eddig!”
 • 17. Egyolvasó 2011. november 06. 19:10
  „Jól látom, hogy arra még kísért a múlt? Azon a kövön Irénke mellett még MNK (" Magyar Népköztársaság " ) felirat látható?????”
 • 16. Egyolvasó 2011. november 06. 19:04
  „na majd elmúlik Irénke.”
 • 15. emgé 2011. november 06. 14:14
  „Csak azt tudom kívánni kedves Irénke néninek,hogy kerüljön még egyszer ő is abba az élethelyzetbe,hogy menekülnie kelljen.....”
 • 14. Naívolvasó 2011. november 06. 11:12
  „Jelentgetünk? Jelentgetünk?”
 • 13. grandeg 2011. november 06. 08:51
  „Szerintem nem szabad az 56-os helyzethez hasonlítani. Ezeknek az embereknek nagy többsége gazdasági migráns. Tízből 7 csak a nevét tudja leírni. És azt, hogy éppen most hány éves, de azt, hogy mikkor született pontosan azt már nem. Elhiszem, hogy szükség van ezekre az emberekre a kapitalizmus építésében. De segédmunkás sem lehet mindenki. A terrorizmus pedig igenis valós. Ne azt firtassuk, hogy szerintem terrorista más szemében hős, hanem azt, hogy a több százezres menekültáradattal igenis jönnek olyan emberek, akiket később megkeresnek, vagy már most tudják mit fognak tenni jövőre. Ha tetszik ha nem a veszély valós. A 9/11-esek is Európából indultak.”
 • 12. azmegszeged 2011. november 06. 02:01
  „Csak gratulálni tudok Irénnek, meg az itt hozzászólók nagy részének, emberségből jeles... Ahhoz mit szóltatok volna, ha 56-ban (és utána) a nyugati határőrök is így állnak a magyarokhoz? Terroristák? Ugyan már, ezek az emberek a jobb élet reményében több ezer km-t utaznak embertelen körülmények között (sokszor családostul(!),közben a maradék vagyonukat az embercsempészeknek adva) egy olyan országból, amit a mi szövetségeseink bombáztak szét holmi terrorizmusra hivatkozva. Érdemes lenne itt páraknak magukba nézni...”
 • 11. Skywalker911 2011. november 05. 22:06
  „Hát tényleg bevállalós a néni! :D”
 • 10. CID 2011. november 05. 21:35
  „Tudom, hogy ingyé van a betű, de miért kell majdnem mindent kétszer leírni kedves DM. Eddig azt hittem, cikkek után jár a fizu, de most már látom a karakterek után :)

  "4. grandeg 2011.11.05. 16:42
  Gyorsan tisztázzunk valamit. Röszke a Szerb határon van. Az már baj, ha Román határőrnek köszön a néni - még ha a 80-as években történt is :))."

  Nem a néni, a bácsi aki Nagylakon lakik :)”
 • 9. CID 2011. november 05. 21:30
  „A nénit, meg hogy szeretik a szomszédai :))))”
 • 8. dodoni 2011. november 05. 21:27
  „"A határsértők többsége afgán, pakisztáni, török, szerb vagy koszovói, de felbukkannak köztük eritreai, nepáli és szomáliai állampolgárok is."

  Az Európát belakó népek körében (a többségében) a születésszámok több évtized, mi esetünkben több mint fél évszázad óta a reprodukciós szint alatt vannak. Pusztulunk, fogyunk. De az európai jólétet megalapozó tőkének munkaerőre van szüksége. Onnan jön, ahol még van felesleg.”
 • 7. benq 2011. november 05. 19:51
  „katarka !! tökéletesen igazad van”
 • 6. GondaIstván 2011. november 05. 19:05
  „Bizony az utóbbi hónapban sokat romlott a határhelyzet itt Gyálaréten is. Eddig sosem láttunk lovas határőröket (sőt határőrt se az amerikai-szerb háború napjait kivéve), most sűrűn. Eddig nem láttunk helikoptert, most minden éjszaka itt repül (ebben a percben is hallom). Eddig nem állították meg az autóinkat Szeged felé menet, most hajnalonként átkutatják mindegyiket. Szóval lassan úgy érezzük, háborús övezetben élünk.”
 • 5. cibuka 2011. november 05. 17:53
  „Csodálom a bátorságát,lesz még miatta baja,és a szomszédjának is !Elintéznek benneteket a rokonaik ,a kutyáitokkal együtt.Nagyon sokan jönnek és még többen lesznek.Kár belefolyniuk.Ez a jól képzett,és jól fizetett rendörség dolga!
  Fotóval nagyon nem válaltam volna.”
 • 4. grandeg 2011. november 05. 16:42
  „Gyorsan tisztázzunk valamit. Röszke a Szerb határon van. Az már baj, ha Román határőrnek köszön a néni - még ha a 80-as években történt is :)).
  Katarakta : deszkásnak igaza van. Honnan jönnek? Onnan ahol a mi értelmezésünk szerit terroristák is élhetnek, élnek. Direkt fogalmazok így, mert még emberi jogi aktivisták nekem támadnak és azzal vádolnak, hogy ......
  De talán a lényeg az, hogy el kel fogadni - ha tetszik ha nem - ők nem a délszláv háború menekültjei és igen is potenciális veszélyt jelentenek. Idejönnek minden papír nélkül és azt mondanak névnek, születési dátumnak, sőt állampolgárságnak amit akarnak. Csak egy példa : Őszülő hajszálakkal a halántékán közli, hogy ő bizony 17 éves.Ki tudja ellenőrizni? Senki. Kérdés : Mi van akkor ha ezek az emberek közül - csak a 367-et számolom - csak egy olyan, ismétlem: csak egy olyan van, aki pár év múlva a hátizsákjában több kiló TNT-vel szál fel egy hamburgi mertróa? Mert ezt a "parancsot" kapta. Persze ilyen nem lesz - gondolom én. De .........”
 • 3. deszkás 2011. november 05. 14:51
  „KATARAKTA! Értelmezted is a határ szót? A másik bizonyára hallottál már róla: "messziről jött ember azt mond amit akar" nem ismerős? Aztán miért is utazhatsz be az USÁba és indoklás nélkül fordithatnak vissza (saját költségeden) miért van?”
 • 2. katarakta 2011. november 05. 14:19
  „Egy valamit nem értek, az ország betolakodóként, bűnözőként tekint olyan emberekre akik igazából dolgozni akarnak egy olyan országban ahol erre van lehetőség. Ugyanakkor eltart több százezret akik se dolgozni se tanulni nem hajlandók, csak bűnözni..”
 • 1. deszkás 2011. november 05. 09:25
  „Határ? Ugyan ne röhögtessenek ez a szó már rég elvesztette tartalmát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre jön az e-recept

Részleteket még nem hozott nyilvánosságra a szaktárca, sok a kérdés a megvalósításról. Tovább olvasom