Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Iskola a határon túl

Szeged - Elmúlt már az igazi roham, amikor a határon túli magyar diákok elárasztották a szegedi középiskolákat, de a fiatalok elvándorlása nem állt meg. A legtöbben továbbra is Szerbiából jönnek városunkba tanulni. Az igények azonban megváltoztak. Már nem csupán gyerekeiket menekítik ki a szülők egy háború sújtotta országból, a diákok világos jövőképpel, határozott célokkal érkeznek.
A vajdasági városok és Szeged között közlekedő buszok már hosszú évek óta főleg tinédzserekkel vannak tele. Ők nem csencselni jönnek hétvégente Szegedre, mint annyian, nem is a bevásárlóközpontok kocsijait tologatni, hanem iskolába indulnak minden vasárnap, útlevéllel a kezükben. Röszkénél, Tompánál és Tiszaszigetnél is mindennapos látvány a kocsisorok között hátizsákkal szlalomozó diáksereg.

- Nem nagyon szoktuk firtatni az okokat, de sokan az iskolák magas színvonala miatt választják Szegedet - mondja Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. - A legtöbb gyerek a Vajdaságból jön. Felvételizniük ugyanúgy kell, mint bárki másnak. Ha megfelelnek, felvesszük őket. Komoly tudásbeli különbség nincs a szabadkai, zentai iskolákból érkező diákok és a magyarországi iskolákból bekerülő tanulók között. Másképp viszonyulnak bizonyos dolgokhoz, más a vérmérsékletük, de hát egy másik országból jönnek - teszi hozzá az igazgató.

Szili Andor szeptember óta jár iskolába Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
Sili Andor szeptember óta jár iskolába Szegeden.
Fotó: Karnok Csaba

Maradnak?

Sili Andor szeptember óta jár iskolába Szegeden. A Radnótiban a folyosón találkozunk vele. Azt mondja, jó itt, de egészen más, mint otthon. Szüleinek havi 50 ezer forintot biztosan félre kell tenni az ő iskoláztatására. Spórol, ahol csak lehet. - Minden hétvégét otthon töltök, de jól beilleszkedtem. Vannak barátaim, szeretem Szegedet. Azt hiszem, maradok a középiskola után is. Jogra szeretnék járni - foglalja össze röviden terveit a szabadkai srác, mielőtt visszamegy az órára.

Gál Béla: Évfolyamonként jelenleg 3-5 külföldi tanuló van csupán. Fotó: Karnok Csaba
Gál Béla: Évfolyamonként jelenleg 3-5 külföldi tanuló van csupán.
Fotó: Karnok Csaba

Többségben a vajdaságiak

Szegeden az önkormányzati fenntartású középiskolákban összesen 164 magyar nemzetiségű, de nem magyar állampolgárságú diák tanul. Szerbiából jött a legtöbb külföldi diák, ők 128-an vannak. A második legnépesebb "kisebbség" a romániai magyaroké, ők már csak 28-an
ülnek a szegedi padokban.

Véget ért a csúcsszezon

A határon túli magyar diákok elvándorlása a kilencvenes évek közepén kezdődött. A folyamatos háborús helyzet és az agonizáló gazdaság miatt a legtöbben már akkor is a Vajdaságból keltek útra. A szülőknek idő, pénz nem számított. Aki tehette, Magyarországra küldte csemetéjét. A csúcsszezon azonban a kilencvenes évek végén, a NATO-légicsapások idején kezdődött.

- Szinte naponta jöttek, érdeklődtek - idézi fel azokat az éveket Gál Béla. Évente 15-20 új diákunk is volt a Vajdaságból. Sokan a második, harmadik osztályt kezdték el nálunk. Mára ez megváltozott. Az utóbbi három évben sokkal kevesebben jelentkeznek. Évfolyamonként jelenleg 3-5 külföldi tanuló van csupán - számol utána fejben az igazgató.

Egy 2007-es minisztériumi rendelet értelmében a határon túli
középiskolásoknak is fizetniük kellene némi térítési díjat. Ez az egy diák
után járó állami normatíva összegének megfelelő díj: félévente 100-120
ezer forint. A Radnótiban azonban ezt nem kell kifizetni. A gimnázium
egyelőre kigazdálkodja a veszteséget. Mivel a rendelet nem vonatkozik
azokra, akik a hatályba lépése előtt már magyar iskolákban tanultak,
jelenleg csak néhány diákot érint a jogszabályváltozás.

Olvasóink írták

  • 1. Luckatosh 2009. március 19. 22:45
    „A ciganyos cikon akartam irni de oda mar egy kicsit "meleg" lett vona. Szoval. En a mai napon is tanakoztam normalis ciganyemberrel es jot beszelgettunk mikozben a kutyaink setaltak. En szeretem oket n]mer igy szinesebb az orszag. Viszont utalom a kapucnis romakat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvedere, a tudós hallgatók lapja

Szeged - Írógéppel, stencilezve készült születésekor a Belvedere. A mára professzionalistává érett… Tovább olvasom