Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Ismert cégek a szégyenlistán

Szeged - Uniós támogatásuk visszavonását, a már kifizetett pénzek visszafizetését helyezte kilátásba a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 67 szegedi cégnél, mert „nem tettek eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek".
Hétfőn megkezdte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az „elállási eljárásokat" azoknál a cégeknél, amelyek három felszólítás után sem tettek eleget a támogatási szerződésben foglalt nyilatkozattételi, adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Az ügynökség honlapján megjelent lista szerint összesen 2493 céget érint az eljárás, ebből 67 szegedi. A vállalkozásokat érintő felülvizsgálat célja, hogy láthatóvá tegyék, hol adóztak jövedelmük után a támogatott cégek.

Az ellenőrzés nem csak papírmunka, komoly pénzek forognak kockán. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, az elállás a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindazok a cégek és egyéb szervezetek, amelyek nem tettek eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek, elvesztik a korábban számukra megítélt támogatást. Ha már lehívták az összeg egy részét vagy egészét, kamatostul kell visszafizetniük, és további ellenőrzésre is számíthatnak.

Listázták a Szögi és Társa Temetkezési és Szolgáltató Kft.-t, egy 3 évvel ezelőtti pályázatért. Fotó: DM/DV
Listázták a Szögi és Társa Temetkezési és Szolgáltató Kft.-t, egy 3 évvel ezelőtti pályázatért.
Fotó: DM/DV

A sajtó által csak szégyenlistának nevezett felsorolásban olyan szegedi vállalkozások is szerepelnek, mint az évente többmilliárdos forgalmat bonyolító, műanyag nyílászárókat készítő Szeplast Zrt. A fejlesztési ügynökség a vállalkozás két pályázatára összesen 131 millió forint támogatást adott. Ismerősen cseng a School of Business Kft. neve is. Az MSZP-s önkormányzati képviselő Révész Mihályhoz is köthető oktatási vállalkozás eszközbeszerzésre 33,4 millió forint támogatást nyert. Felkerült az „átláthatatlanok" listájára a Mórahalom és Vidéke Takarékszövetkezet is. A pénzintézet innovatív képzésre kapott 3,3 millió forintot. Szintén a támogatás kamatos visszafizetésének veszélye fenyegeti a mórahalmi Homoki Rózsa Burgonya Termelő Értékesítő Szövetkezetet, amely kereskedelmi és logisztikai tevékenység fejlesztésére 20,3 millió forintot nyert.

A szegedi XXL-CAR Trader Kft. 10 millió forintot nyert egy Szilágyi utcai edzőterem megvásárlására, míg a sándorfalvi Rent&Trans Kft. és a „Szervizelek" Autószerviz is 10 milliót nyert telephelyvásárlásra. Átláthatatlannak bizonyult az évente százmilliós forgalmat bonyolító Tisza Expo Kft. is. A vállalkozás neve onnan lehet ismerős, hogy a Tisza Expo szervezte Szegeden a toros pálinkafesztivált, 2010-ben pedig ők építették a szegedi borfesztivál faházait. A cég vállalkozásfejlesztésre 3 millió forintot nyert.

100 milliárdokról beszélnek

Csepreghy Nándor azt nyilatkozta, a pályázati kedvezményezettek átláthatósági vizsgálatának befejezése után nagyjából 50 és 100 milliárd forint közötti fejlesztési forrás szabadulhat fel. Ezeket a forrásokat újabb fejlesztésekre fordítják. Hozzátette, az egész Európai Unió harcol azért, hogy csak átlátható szervezetek juthassanak közösségi forrásokhoz, Magyarország az alaptörvényében rögzítette is, hogy közpénzeket csak ilyen szervezetek kaphatnak.

Listázták a Szögi és Társa Temetkezési és Szolgáltató Kft.-t, egy 3 évvel ezelőtti pályázatért. – Névváltoztatás miatt folyamatos kapcsolatban állok az NFÜ-vel, egyszer sem említették az átláthatósági nyilatkozatot. Két napja tudom, hogy felkerültem a listára, több telefon után kiderült: a fejlesztési ügynökség nem postai levélben, és nem is e-mailben kérte az adategyeztetést – mondta Gönczy Judit. A temetkezési vállalkozás ügyvezetője elárulta, az NFÜ a pályázati honlap elektronikus felületén tájékoztatta a nyerteseket. – Évekkel ezelőtt lezártuk a pályázatot, elszámoltunk. Már a jelszavamat sem tudom az ügynökségi felülethez, így belépni sem tudok. Kértem, távolítsanak el a listáról, és adjanak új jelszót, hogy kitölthessem a nyilatkozatot – mondta Gönczy Judit.

A Tisza Expót is sikerült telefonon utólérnünk. Turda Éva azt mondta, nem kaptak értesítést, így nem is tudtak rá válaszolni. Hozzátette, korábban visszaléptek a pályázattól is. A Szeplast Zrt. titkárságán azt a felvilágosítást kaptuk, tévedés történt a listázásban, már korrigálták a hibát. További információkat nem tudtak közölni, mert a pályázatokkal foglalkozó kollégájuk cikkünk írásának idején nem volt elérhető.     

Olvasóink írták

 • 8. szegedifiú 2013. október 31. 22:11
  „Révész Miska a nagy (szoci) lenyúló! Volt kitől tanulnia!”
 • 7. csonakos 2013. október 31. 15:03
  „Ez már lassan olyan lesz mint a vicc! Medve le húznál a listádról? Le nyuszika!”
 • 6. porter 2013. október 31. 13:44
  „Valami bűzlik itt nekem. Ha egy céget többször is felszólítanak , tegyen eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségének, miért nem teszi? Főleg Uniós pályázattal kapcsolatban. Tudhatnák, hogy ott nem megy a sógor, barát, cimbora. Ha valóban megtörténtek a felszólítások és és ennyi eszük volt, akkor meg is érdemlik. Nem csak addig kell foglalkozni a dolgokkal amíg adják a pénzt.”
 • 5. kowalsky 2013. október 31. 13:37
  „3. Elendur 2013.10.31. 12:53
  Azért jó kis pozíciókat ért a 2010-es Bohács és a B.Nagy kampányfőnökség... Egyiknek NFÜ, másiknak Röplabda Szövetség :)”
 • 4. _csutak_ 2013. október 31. 12:56
  „Orbán és diktatúrája elkezdte a keményvonalas technikát alkalmazni!
  Azaz lassan az Ócsai lakóparkot kőrbe kerítik szögesdróttal ...
  Először a verbális agresszió, majd az SA helyett a fidelitasz legények...
  Adolf úgy látszik mégsem halt meg hiába?”
 • 3. Elendur 2013. október 31. 12:53
  „Csepreghynek küldöm, talán tudja miért....

  http://www.youtube.com/watch?v=P0Wm1nNsYY8

  Ja, és remélem a kölnit már tudod használni igényesen... :)”
 • 2. l3xi 2013. október 31. 12:32
  „Az "átláthatósági nyilatkozat" kapcsán:
  - aki üzenetet kap az NFÜ pályázati rendszerben, az - ha jól tudom - e-mailban is kap értesítést a belső üzenetről!
  - ez az "átláthatósági nyilatkozat" szerintem minden pályázónak postán is meg lett küldve...
  - a nyertes pályázók 5-10 évig kötelesek az elszámolások megőrzésére és az ellenőrzéseken való részvételre,
  Na mindegy :)”
 • 1. szatyi 2013. október 31. 12:27
  „Azóta már az is kiderült, hogy a lista pontatlan, komolytalan, nem valós tényeket is tartalmaz!
  A feketelistára felkerült az MLSZ Edzőcentrum és Hotel Kft. is, amely egyetlen tulajdonosa a Magyar Labdarúgó Szövetség. De itt találta magát a Magyar Atlétikai Szövetség is.
  A City Taxi például szövetkezetként működik, félezer tulajdonosa mind taxis magánszemély - ennek ellenére a listára kerültek.

  Egyes cégek már jogi lépéseket is fontolgatnak, hitelrontás miatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A stroke megelőzhető

Körülbelül 40-50 ezren kapnak szélütést Magyarországon évente, pedig ez a betegség megelőzhető. Tovább olvasom