Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Ítélőtáblán a romakárpótlás

Szeged - Az Osztrák Megbékélési Alapot (OMA) károsította meg a Bács megyei bíróság döntése szerint az az 55 vádlott, akik közül fellebbezésük miatt 14-nek kezdődött meg a többnapos tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán tegnap.
A magyar és az osztrák kormány 2000-ben megállapodott: az OMA 672 millió schillingig egyszeri pénzjuttatásban részesíti azokat a magyarokat, akiket a II. világháború idején a nemzeti szocialista rendszer a mai Ausztria területére deportált, és ott rabszolga- vagy kényszermunkára kötelezett. A kényszermunkát valamilyen módon igazolni kellett, és az igényléseket 2003 végéig kellett benyújtani. Az OMA nem sokkal a határidő lejárta előtt a Magyar Miniszterelnöki Hivatalhoz fordult, hogy viszonylag kevés roma igénylés érkezett hozzájuk. Ezután a Cigány Kisebbségi Önkormányzatokon keresztül tájékoztatták a romákat a lehetőségről. Az év végéig országosan 12 ezer beérkezett roma igénylés közül Bács megyében számtalan fiktív adatokra épülő, alaptalan igénylésre leltek a hatóságok. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság tavaly decemberben 5 vádlottra – köztük a Kalocsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökére és az Országos Cigány Önkormányzat alelnökére – szabott ki letöltendő börtönbüntetést, akik az ítélet szerint 310 millió forinttal károsították meg az osztrák államot. Az ügyben jogerős döntés pénteken várható.

Olvasóink írták

 • 4. sügér63 2010. november 18. 05:16
  „A szegedi Raffael-leknek és kapcsolataiknak is utánna kellene nézni!”
 • 3. jozko 2010. november 17. 14:05
  „Azt azért nem ártana megtudni az osztrákoktól, milyen módon lehetett a delikvenseket munkára kötelezni?

  Azóta ez keveseknek sikerült.”
 • 2. zoltanszabo 2010. november 17. 12:53
  „Jó felelőtlen az Osztrák kormány.310 millió Ft dobott ki az ablakon.Kárpótlás--akik ezt a pénzt lenyúlták még nem is éltek akkor.Akik megélték már v. meghaltak v.írni-olvasni nem is tudtak.Hova utalták a lóvét? ki írta alá? kifizette ki? ki vette fel? aláírás??Mindd börtönbe, teljes vagyon elkobzás!!!!”
 • 1. dodó 2010. november 17. 12:20
  „Ahol holokauszt, ott általában lenyúlás és csalás. Így volt ez az Osztrák Megbékélési Alaphoz a zsidók közreműködésével a cigányok által benyújtott igények esetében is.
  Az országban több helyütt, így például Bács-Kiskun megyében, tömegével készültek fiktív adatokra épülő, alaptalan igénylések. Az idős kérelmezőket - aki közül sokan a juttatás mibenlétével nem is voltak tisztában - részben azok keresték meg, akik az igényléshez szükséges további teendőket is bonyolították, másokat "felhajtók" szerveztek be. A sok esetben írni és olvasni sem tudó cigány emberekkel gyakran nem a valódi feltételeket közölték, hanem például csak annyit: "mivel átélte a világháborút, ezért részére alanyi jogon jár kárpótlás". Olyan is előfordult, hogy a kérdőíveken és jegyzőkönyvekben nem is az igénylők aláírása szerepelt, hanem azt a szervezők hamisították vagy hamisíttatták rá az okiratokra.
  A piramisszerűen felépülő rendszerben csak a pénz egy része jutott el az igénylőkhöz, a pénzből kaptak a felhajtók és a szervezők is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitykó néni 101 éves lett

101. születésnapja alkalmából a község képviselő-testülete és polgármestere ma délelőtt fél 11-kor… Tovább olvasom