Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Jaguár a hátizsákban

Szeged – "Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza. Nagyon hálás vagyok a szegedi orvoskarnak, ahol doktor lettem 1944-ben."
Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza. Nagyon hálás vagyok a szegedi orvoskarnak, ahol doktor lettem 1944-ben. Szent-Györgyi Albert professzor ajánlásával kerültem ki Stockholmba, ahol a tudományos pályám elkezdődhetett. Ennek ellenére sohasem felejtem el Szegedet. A kincsek sokkal jobb helyen vannak itt, mint ha a nyolc dédunokámnak adom, akik nem tudják, miről van szó – indokolta a 89 esztendős Diczfalusy Egon, miért is ajándékozta Szegednek az 56 darabból álló inka, maja és azték gyűjteményét.

Az Amerika felfedezése előtti korból rendkívül ritkán maradt fenn olyan kultikus madártestű, emberarcú indián kerámiaedény, macskaarcú váza vagy perui szülő láma, mint amilyen áprilisig a Móra-múzeum kupolacsarnokában látható.

Diczfalusy Egon professzor kincsei a Kolumbusz előtti Mexikó, Costa Rica, Peru területéről érkeztek a szegedi múzeumba. Fotó: Frank Yvette
Diczfalusy Egon professzor kincsei a Kolumbusz előtti Mexikó, Costa Rica, Peru területéről érkeztek a szegedi múzeumba. Fotó: Frank Yvette

Hogyan jutott a 65 éve Svédországban élő szülész-nőgyógyász professzor mégis ezekhez az egyenként is több millió forintos értéket képviselő műkincsekhez? Ajándékba kapta őket, amikor az egészségügyi világszervezet, a WHO népesedési szakértőjeként bejárta a világot. Kedvencét is megmutatta: a masszív fekete jaguárt. A jókora méretű mitologikus tárgy külön érdekessége, hogy Diczfalusy professzor korábbi tanítványa, Telegdy Gyula akadémikus utaztatta haza a Tisza partjára, hátizsákban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészeket fogtak

A szerb belügyminisztérium bűnügyi rendőrsége egy tízfős bűnbandát fogott el szerdán Szabadkán… Tovább olvasom