Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Kalmár Márton műtermében jártunk

Tavaly márciusban szenvedett autóbalesetet a szegedi szobrász, Kalmár Márton. A művész a baleset után sokáig volt kómában, felépülése hoszszú időt vett, vesz igénybe.
Alsóvárosi műtermében kerestük fel. Napjait végigdolgozza. A szobrok, kisplasztikák készítése mellett festéssel is tölti idejét. Balesete óta úgy véli, nem szabad az embernek egyetlen percet sem elvesztegetnie az életéből, a művésznek alkotnia kell.

Az alsóvárosi napsugaras alkotóház kapuját kinyitja (más nehezen tudná ilyen gyorsan, próbálkoztunk vele kifelé jövet, csak forgott benne a méretes kulcs), majd elnézést kér, bemegy, hogy megmossa az arcát. Összenézünk kollégáimmal, eleget aggódtunk érte a balesete után, nem tudtuk, milyen állapotban van, örömmel nyugtázzuk, hála Istennek, jobban. Majd egy éve, amikor találkoztunk, nem jutott eszébe a nevem. Most meg harsányan kiabál, várjak csak, várjak, mindjárt mutat valamit. Azt a szobrot, kisplasztikát, amin éppen dolgozik. Nem lepődöm meg a témaválasztáson – két srác harcol a labdáért –, neki is mindene volt a foci, a sport.

A szobrászművész egyik új munkája a labdáért küzdô focistákat ábrázolja. Fotó: Schmidt Andrea
A szobrászművész egyik új munkája a labdáért küzdô focistákat ábrázolja.
Fotó: Schmidt Andrea

Feltesz egy megválaszolhatatlan kérdést: miért van az, hogy az Aranycsapat emlékére készített szobrát már sokadszorra rongálják meg. Rám haragszanak valamiért? – kérdi. Nem, Marci, nem rád, csak vannak hülye, vandál emberek. ők rongálnak, téged meg szeretnek, akik ismernek. Márpedig sokan ismernek Szegeden. Mint szobrászművészt, mint a Tömörkény művészeti szakközépiskola tanárát, mint országos bajnok pingpongost, mint izzó szenvedélyű sportolót, barátot, aki a focipályán soha nem hagyta, hogy csapattársai csüggedjenek, akkor sem, ha reménytelennek látszott a meccs kimenetele. Gyerekek, érzem, meglesz! – mondta ilyenkor.

Kalmár Márton szobrászművészt látogattuk meg, aki tavaly márciusban autóbalesetet szenvedett, hosszú ideig kómában volt, felépüléséért sokan, még annál is többen szorítottak, ám az orvosok sem hitték, hogy Marci ennyire talpra tud állni.

Egész nap dolgozik. Rákapott a festésre, mellette rajzol és szobrokatkészít. Azt mondja búcsúzóul: – Gyerekek, majdnem meghaltam. Én már tudom, ha valamit meg akartok lépni, csinálni az életben, akkor egy percig se halogassátok, mert lehet, hogy nem lesz holnap.

Olvasóink írták

 • 8. kuyulu 2009. október 11. 18:31
  „Elmondanám,hogy Várvölgyön nyaraltam!!Hopp ott is ismerték Marcit!
  Elmondanám,egy két bambi elfogyasztása után nem kell az utcán megpihenni, és egyenesen is lehet menni tőle.
  Az éán gyerekem pályáját ketté törte ,ja nem bírtuk az iramot anyagilag.Elvileg ingyenes az oktatás.”
 • 7. Lehiggadt 2009. október 11. 15:51
  „Elmondanám, hogy a baleset előtt néhány héttel hunyt el Marci bátyja...
  Elmondanám, hogy a baleset után egyértelmű volt, hogy előtte nem fogyasztott alkoholt!
  Bánjunk tisztességgel a kritikával, fiatalok!”
 • 6. szegedil 2009. október 11. 15:01
  „ez hülye:D”
 • 5. kt 2009. október 11. 13:57
  „Roman Polanksi hogy jön ide?”
 • 4. kuyulu 2009. október 11. 11:44
  „Kedves Felhőfejes!
  Köszönöm a rólam írt kritikát,de sajna sok gyerek szüleit keserítette meg a dolog. Nem kellett volna olyan sokat a Szabadsajtó utcai müintézménybe járni pláne kocsival.Lehet a balesete sem történt volna. Előtte este a Géza tanyája előtt parkolt. Lehet talán rokonlátogatásra ment "Roman Polanski-hoz .Egyfoirma müvészlelkek mindketten.Gyülölöm az ittas vezetőket de nagyon ,az biztos!!”
 • 3. Felhőfejes 2009. október 11. 11:25
  „Kedves kuyulu!

  Egy súlyos betegségéből felépülőben lévő művész-tanárról szóló cikkhez azért ennél empatikusabb hozzászólást vártam volna. Akármi is történt a múltban, akármilyen esetleges sérelem érte is Kalmár Márton révén, azért megbocsátás is van a világon, nemde?
  Ha pedig a megbocsátás valami miatt nem megy, akkor is illene azért ennél konkrétebben megfogalmaznia fenntartásait, úgy gondolom. Hozzászólásából e nélkül ugyanis az olvasó számára csak a zabolátlan düh, egyfajta ( máig tisztázatlan) bosszúvágy jön le, s ez - ne haragudjon meg érte -, de elsősorban Önt minősíti.
  Minden jót kívánok!”
 • 2. kuyulu 2009. október 11. 10:38
  „Nekem fölfordult a gyomrom . Elég ebből sztem ennyi is!! "Rám haragszanak valamiért? - kérdi. "
  Sajnos igen!! Hány diákkal oldotta meg ugy a dolgokat a tanár úr? Az enyémmel nem jött össze!”
 • 1. szegedil 2009. október 11. 09:54
  „Na ilyenkor örülnék, ha hosszabb terjedelemben is megjelennének cikkek. De hiába, ez egy napilap.
  Azért megjegyezném, hogy így még nem láttam leírva a Tömörkényt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Salamon Gábor a delmagyar.hu pókerarca

180 jelentkező közül Salamon Gábor nyerte a delmagyar.hu pókerbajnokságát. Tovább olvasom