Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Kanapészörfölés: házhoz jön a világ

Szeged - Kanapészörfölés? A furcsa kifejezés nem más, mint annak az ingyenes lehetőségnek az elnevezése, hogy idegen helyeken szállást találjunk, vagy épp mi lássunk vendégül távolról jött utazókat. Világszerte több millió embert mozgat meg a városnézés és utazás ezen formája.
A jelszó: ingyenszállás. 2004 óta létezik a www.couchsurfing.org honlap, amelyen azok regisztrálnak, akik nyitottak az idegenek felé, és még szálláshelyet is kínálnak nekik. Szabad ágyaikért, kanapéikért cserébe, ha nekik lesz szükségük alvóhelyre utazásukon, akkor egy korábbi vendégüknél vagy egy új ismerősnél élvezhetik a vendégszeretetet. Így köttetnek alkalmi vagy tartós barátságok a világ minden pontján. Az oldal résztvevői semmit nem kérnek a vendéglátásért cserébe.

Óránként 600 találkozás

A sikeres weboldal tagjainak száma folyamatosan növekszik, naponta körülbelül 400 új kanapéval bővül a kínálat. Az átlagéletkor huszonhét év, de akad hetven fölötti „szörfös" is. Óránként világszerte 600 találkozás történik a való életben a hálózat jóvoltából, így mindenki bátran keresgélhet egy új barát után. Nemcsak külföldi utunk, akár hazai kirándulásunk esetén is találhatunk szimpatikus útikalauzokat, akiknél jó társaság mellett ismerhetjük meg a világot, és még a szállásért sem kell fizetni.

– Más egy motelben megszállva és más egy helyi embernél lakva megismerni az adott hely hangulatát – meséli a szegedi Libor Zsófia, aki öt éve regisztrált a „kanapészörfölők" közé, amikor Franciaországban töltött egy évet. Másfél hónapot élt egy albérletben francia, német, olasz és kanadai lakótársaival, akik mind regisztrált szörfölőknek számítottak. Szinte állandóan volt vendégük. Később Spanyolországot járta be, de megfordult Belgiumban és Bécsben is, ahol szintén nagyrészt „ingyen" kanapékon hajtotta álomra fejét. – Velem is előfordult, hogy parkban, tengerparton vagy – amikor stoppal utaztam – egy kamionban pihentem ki magam – emlékszik vissza a sok élményre a 25 éves, angol–rajz szakos tanárnő, aki már maga is több mint húsz kirándulónak ágyazta meg kanapéját.

Az oldalon jelenleg 3 millió felhasználó közül válogathatunk, akik 246 ország 82 ezer városában élnek. A tagok egymást értékelhetik, írhatnak egymásról véleményt, így a problémás egyének kiszűrhetők. Bárki nemet mondhat a felkérésre, e téren nincs semmi kötelezettség.

– Mivel a nappaliban éjszaka üresen áll a kanapé, gondoltam, felajánlom azt a Szegedre kívánkozó utazóknak, akikkel az oldalon megismerkedhetek. Így nem abszolút ismeretlennek nyitok ajtót érkezésekor. Az idegenvezetés mellett esténként sütés-főzés mellett mesélhetek így országunkról és Szegedről – eddig mindenkinek nagyon elnyerte a tetszését – osztja meg velünk tapasztalatait Augusztinyi Gábor, 23 éves szegedi egyetemista. – Nem csak a fiatalok számára remek ez a lehetőség, hiszen fogadtam már idősebb francia vendéget is. A lényeg, hogy szót tudjunk érteni egymással. Ehhez nem árt a nyelvismeret – véli az angol szakon végzett fiatal, aki legközelebb barátnőjével Svédországot fogja így bejárni.

Olvasóink írták

  • 3. klj_54 2011. augusztus 12. 16:31
    „Ez kint elég régen divat!”
  • 2. kiokushyn 2011. augusztus 12. 11:34
    „Mondjuk én idegeneket nem engednék be a lakásomba, s én magam se mennék idegenekhez.Nagyon sok hátulütője van a dolognak”
  • 1. jozko 2011. augusztus 12. 09:08
    „Nekem ez kissé frivol, nem igazán életszerű - de ha működik, biztosan nem lehet rossz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terített asztal a szántóföldön

Deszk - Fotóriporter kollégánk fárasztó napja végén hazafelé autózott, amikor Deszk határában… Tovább olvasom