Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Karácsonyi képeslap

Szeged - Érezték már a Belvárosi híd közepén állva, hogy amikor egy-egy troli vagy busz halad át rajta, tompán beleremeg a Tiszát átívelő építmény?
Ha végigballagok rajta, és ezt tapasztalom, mindig a következő történet jut eszembe, amelyet egy kedves ismerősöm mesélt nekem.

A lány Szegedről járt át dolgozni Újszegedre, a fiú pont fordítva. Minden nap ugyanakkor sétáltak végig a Belvárosi hídon, és szinte mindig ugyanannál a pontnál keresztezték egymás útját. A fiú szemérmes pillantásokat vetett a lányra, s ha az csak egy rövid időre is viszonozta tekintetét – dübörgő járművek ide vagy oda – a fiatalember egész teste beleremegett.

Hosszú hetekig kezdődtek így a napjaik, mígnem a fiú összeszedte minden bátorságát, és egyik reggel – néhány nappal karácsony előtt – egy levelet nyomott a lány kezébe, amelyben bevallotta érzéseit. A történet happy enddel zárult: a benne szereplő fiú és lány – ismerősöm édesanyja és édesapja; vagy negyvenszer díszítették már együtt a fát.

Ha átsétálunk a díszesen kivilágított hídon, néhány apró, monogramos szívecskét láthatunk. Fotó: Frank Yvette
Ha átsétálunk a díszesen kivilágított hídon, néhány apró, monogramos szívecskét láthatunk.
Fotó: Frank Yvette

Valószínűleg nem ők az egyedüli szegedi szerelmesek, akiket valamilyen emlék a Belvárosi hídhoz köt. Bizonyítékként ott vannak a feliratok: a híd korlátján az apró kis szívecskékbe vésett monogramok, amiket a pazar karácsonyi díszkivilágítás égősorának tanulmányozása közben fedeztem fel. Az ünnep fényei arra csábítanak bennünket, hogy egy kicsit lelassítsunk, és más szemmel nézzünk a világra, hogy olyan apró részleteket is észrevegyünk, amiket a hétköznapokban nem. Hogy meglássuk, milyen gyönyörű, ahogy a Tisza Lajos körúton sötétedés után könnyezni kezdenek a fák, hogy úgy érezzük, mintha a Dugonics téri körforgalom ringlispíllé válna, hatalmas hópelyhekkel a közepén, melyek körül hintalovak helyett autók köröznek. Megszámoljuk, hány pár andalog a Kárász utcai csillagtenger alatt. S hogy nyitott szemmel és lélekkel közlekedjünk a fényárban úszó városban, hisz sosem tudhatjuk, melyik pillanatban lép oda hozzánk a szimpatikus idegen – kezében egy levéllel.

Olvasóink írták

 • 10. leeannlarue 2009. december 14. 12:24
  „ámbár, kétségtelen, hogy nagyon sok pénzből, nagyon szépre megcsinálták a díszkivilágítást. esztétikus lett. én is lefényképeztem.”
 • 9. leeannlarue 2009. december 14. 12:23
  „a Belvárosi hídról és az andalgásról nekem az ugrik be, mikor 2005 januárjában eszméletlen hideg volt, befagyott a Tisza, és a barátommal fényképezgettünk a fagyot időben, amikor egy ismerősünk vagányságból ráment a jégre, és derékig beszakadt. tök romantikus dolog volt hazáig kísérni az átvizesedett, vacogó hülyegyereket. :P pont annyi köze volt egymáshoz a hídnak meg a cikknek, mint az én kusza történetemnek.”
 • 8. gróf 2009. december 11. 15:26
  „Idézd fel őket! Hátha valaki emlékszik.
  Bár ezt a nyál cikket csak 1-2 ember olvasta :(”
 • 7. online 2009. december 11. 08:08
  „Kösz, valahogy azt hittem hogy a zenekarra célzol, és örültem hogy valaki még emléxik rájuk. Üdv.”
 • 6. gróf 2009. december 11. 08:05
  „4!
  Tulajdonképpen a régi Tóth vendéglőt a Szent-Györgyi u sarkán hívták így pár hónapig 1991-ben...ha jól emlékszem :D...már amennyire emlékszem. Az tuti, hogy jó volt.”
 • 5. rolee 2009. december 10. 21:26
  „2. hozzászólás gróf 2009.12.10. 13:22

  Köszönjük, hogy ezt megosztottad velünk :D”
 • 4. online 2009. december 10. 17:59
  „gróf, mit értesz Fortuna alatt? Üdv.”
 • 3. gróf 2009. december 10. 13:25
  „"Az ünnep fényei arra csábítanak bennünket, hogy egy kicsit lelassítsunk, és más szemmel nézzünk a világra, hogy olyan apró részleteket is észrevegyünk, amiket a hétköznapokban nem. Hogy meglássuk, milyen gyönyörű, ahogy a Tisza Lajos körúton sötétedés után könnyezni kezdenek a fák, hogy úgy érezzük, mintha a Dugonics téri körforgalom ringlispíllé válna, hatalmas hópelyhekkel a közepén, melyek körül hintalovak helyett autók köröznek."

  Joint, kera, fű, anyag, spangli,ok... de ezt még nem hallottam, hogy "ünnep fényei"...erős lehet.”
 • 2. gróf 2009. december 10. 13:22
  „Velem régebben nem csak remegett a híd, hanem forgott amikor Fortunából, Tóthból, Vigadóból mentem haza...párszor lehánytam azt a kib.szott vastag korlátot amit néhány bunkó összekaristolt!”
 • 1. darch 2009. december 10. 13:22
  „Ja, és közben szépen megkér, hogy adakozz már legyél szíves valamelyik alapítványnak, így a szeretet ünnepe előtt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a szarvasi pénzhamisítót

Kihallgatása során elismerte, hogy a bankókat otthon hamisította számítógép, szkenner és színes nyomtató segítségével. Tovább olvasom