Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kass-fotókat a múzeumba! – Nyílik a Kass és a zene című kiállítás

Szeged - Kass fotógyűjtést indít a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a legendás grafikusművészről, Kass Jánosról készült fényképeket várnak április 30-ig. A kezdeményezés apropóját a szerdán, április 8-án 16 órakor nyíló új időszaki tárlat adja: Kass és a zene címmel mutatnak be válogatást a művész zenei témájú illusztrációiból a galériában.
Kass János zenei témájú grafikáiból, illusztrációiból nyílik kiállítás a szegedi Kass Galériában: a Kass és a zene című tárlaton olyan legendás zeneművek lépnek ki a kottapapírból, mint Bartók: A kékszakállú herceg vára vagy Kodály: Psalmus Hungaricus című darabjai.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A kiállítás kapcsán fotógyűjtést indít a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a kezdeményezés célja, hogy minél széleskörűbben megismerhessék a látogatók Kass legendás személyiségét. A gyűjtésre a művész életének bármely időszakát bemutató, akár analóg, akár digitális felvételeket várnak a szegedi közgyűjtemény szakemberei. A beérkezett képekből később fotókiállítást rendeznek majd a Kass Galériában.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Kass János szegedi származású grafikusművész tizennégy évesen kezdett el gipszöntőként, majd keramikusként dolgozni. A második világháború során tehetségét kihasználva különböző pecséteket, dokumentumokat készített a viharok elől menekülők számára. Megszámlálhatatlan mennyiségű könyvillusztrációt készített egyedi stílusában, melyen nemzedékek sora nőtt fel. Munkásságát Kossuth-díjjal is jutalmazták, Szeged díszpolgárának is megválasztották, nevét 1985 óta viseli a Kass Galéria a szegedi belvárosban.

A fotókat e-mailben, postán vagy személyesen várják a Móra Ferenc Múzeum munkatársai április 30-ig.
E-mail cím: titkarsag@mfm.u-szeged.hu
Telefonszám: +36-62/549-040
Postacím: 6701 Szeged, Pf. 474.
Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmet írtak a tömörkényes diákok

Történelmi sikert értek el a Tömörkény gimnázium és művészeti szakközépiskola diákjai, akik három országos versenyt is megnyertek az idén. Tovább olvasom