Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Kéknyelv: eddig hat szarvasmarhát kellett leölni

Szeged - Már három Csongrád megyei állattartó telepen is megfertőzte a szarvasmarhákat a kéknyelv nevű állatbetegség. Hódmezővásárhelyen, Deszken és Csanádpalotán eddig 6 szarvasmarhát kellett leölni. A megbetegedések körüli 20 kilométeres körben megfigyelési zárlatot rendeltek el.
Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember közepén Romániában mutatták ki a kéknyelv betegséget, emiatt Csongrád és Békés megyében megfigyelési körzetet alakítottak ki. A kéknyelvet szúnyogok terjesztik, emberre nem veszélyes, állatról állatra sem terjed. Emberre az esetlegesen fertőzött állatokból készített élelmiszerek sem jelentenek veszélyt. A kéknyelv gazdasági kárt okoz.

– A korlátozás keretében a megfigyelési körzetben 59 állattól vettünk vért. A vírus jelenléte Deszken és Csanádpalontán is így derült ki, míg Hódmezővásárhelyen már a betegség tünetei mutatkoztak az állatokon – tudtuk meg Farle Csaba megyei főállatorvostól.

Hódmezővásárhelyen 2, Deszken 21, Csanádpalotán pedig 80 szarvasmarhát tartottak összesen, közülük a 6 fertőzött állatot leölték.

– Új korlátozásokat vezettünk be. A megbetegedések körzetében, 20 kilométeres körben megfigyelési zárlatot vezettünk be. Minden kérődző állatnál állapotfelmérést végzünk, gyanú esetén további vizsgálatokat rendelünk el. A járvány kitörési pontjától számított 3 kilométeres körben pedig 14 napon belül vérvizsgálatokra is sor kerül.

Farle Csaba hangsúlyozta, a járványért nem a gazdálkodók a felelősek. A problémát az esős nyár és a nyárias ősz miatt nagy számban előforduló szúnyogok okozták. Az érintett telepek 2 kilométeres sugarú körében a Csongrád Megyei Kormányhivatal elrendelte a repülőgépes szúnyogirtást.
Egyben felhívta az állattartók figyelmét, hogy maguk is tegyenek meg mindent telepeik szúnyogmentesítéséért.

A hódmezővásárhelyi, deszki és csanádpalotai gazdálkodókat az állam kártalanítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodperceken múlt az életük

Tűz ütött ki az egyik újszegedi családi ház műhelyében - a háztulajdonos alig pár másodperccel azelőtt ért ki az utcára, hogy felrobbant a gázpalack. Tovább olvasom