Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Képalkotók a gyógyításért

Szeged - Méregdrága berendezésekkel, paraván mögött dolgoznak, de munkájuk nélkülözhetetlen a betegség megállapításához, a gyógyításhoz. Kik ők? A Röntgen-évfordulóra készülve a szegedi radiológiai klinikán jártunk.
– A fehér foltok a kontrasztanyaggal feltöltött nyaki erek állapotát mutatják – bök a monitoron látható fekete, szürke, fehér árnyalatokból összeálló „mozaikképre" Palkó András professzor. A Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Tanszékének vezetője a CT-készülék segítségével „64 szeletben" látja a pácienst. A számítógép mögötti szobát elfoglaló berendezésből egész Csongrád megyében ez az egyetlen – 250 millió forint az ára. Azt is hangsúlyozza: az utóbbi évtizedekben viharos gyorsasággal fejlődik a radiológia: a tágabb értelemben vett képalkotó diagnosztikának a gyógyítási folyamatban kiemelkedő, stratégiai szerepe van.

A röntgensugár 1895-ös felfedezését követően hamar nélkülözhetetlen vizsgálati eszköz lett a röntgengép, amelyből több is van a nagyobb orvosi szakrendelőkben. A radiológiai szakma újabb fejlődési hullámát az 1970-es évektől az ultrahang-berendezések alkalmazása hozta. A füllel már nem hallható rezgéseket, az ultrahanghullámokat leginkább a szervezeten belüli bajok diagnosztizálására használják, de alkalmazzák egyes izom-, ideg-, csontrendszeri megbetegedések gyógyítására, valamint reumás panaszok kezelésére is. A 80-as évek újítása a CT, azaz a komputertomográf, amely a hagyományos röntgengépekhez hasonlóan röntgensugárral dolgozik. Ám a speciális felvételi technika és a számítástechnika segítségével a hagyományos röntgenképnél sokkal részletesebb, információgazdagabb képet nyújt, harántmetszeti formában. Még ennél is többet tud, és drágább az MRI: a mágneses magrezonancia képalkotásra alkalmas műszeregyüttes ára 400 millió forint.

Palkó András professzor. Fotó: Schmidt Andrea
Palkó András professzor.
Fotó: Schmidt Andrea

– Megbénulna az orvosi szakmák háromnegyede a képalkotó diagnosztika nélkül. Ma már nagyon korai elváltozásokat is ki tudunk mutatni a fizikai alapon működő technika segítségével – jelenti ki Palkó professzor. Napi rutinná váltak az új CT-technológiák, amelyek már képesek a mozgó szervek leképezésére, valamint a szövetek közötti differenciálásra. A mágneses magrezonancia képalkotói, vagyis az MRI-technológia legújabb módszerei pedig a rák korai felismerésében segítik az orvost.

– Műt, vagyis intervenciós, gyógyító beavatkozást is végez a radiológus: az egyszerű érszűkület-tágítástól kezdve egészen a májdaganat gyógyításáig – árulja el a szegedi specialitást Palkó professzor. Legalább száz technikus és szakszemélyzet segíti a Tisza-parti városban dolgozó félszáz radiológust. A szakorvosok közül például az egyetemi docens Vörös Erika a koponyán belüli érelváltozások legfőbb gyógyítója, míg Kiss Ildikó főorvos a pácienseket kíméli a vastagbél virtuális tükrözésével, Sélei Ágnes főorvos pedig a szívspecialista.

Európai nap

Az Európai Radiológusok Társasága első alkalommal hirdette meg 2011. február 10-ére a Radiológia Európai Napja rendezvényt. A program kezdeményezője a szervezet jelenlegi alelnöke, Palkó András professzor, akire márciustól elnöki feladatok várnak. Ma, Wilhelm Conrad Röntgen (1845–1923) halálának évfordulóján a képalkotókra figyel Európa.

Olvasóink írták

  • 1. szattila 2011. február 10. 18:47
    „Ha már a képalkotás....
    Én csak arra lennék kíváncsi kedves Délmagyar, hogy a Kuba Attila díjat most elnyerő fiatal szegedi kutatóról szóló cikk hová tűnt? Ezen a linken volt elérhető 1 napig kb:
    http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tudomanyos_dij_a_szegedi_3d-kutato-fejlesztonek/2201718/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti beteg - Nem fellebbez az ügyészség

Az ügyészség tudomásul vette a hódmezővásárhelyi kórház egy orvosát pénzbüntetéssel sújtó ítéletet. Tovább olvasom