Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Kerekes székből lóhátra

Szeged - Nem mindennapi élmény látni, hogy egy lábprotézises kislány néhány pillanat alatt a lóra pattan. Ilyen hétköznapi csodákat élnek át az önkéntesek a Hatvan melletti Bátor Táborban, ahol évente 450 daganatos és krónikusan beteg gyermek táboroztatását szervezik.
– A tábor nemcsak a gyerekeknek, az önkénteseknek is nagyon sokat ad. Miután hazajövök, még hónapokig az ott átélt élményekből töltekezem. A Bátor Táborban nincs lehetetlen. Egyik meghatározó élményem egy lábprotézises kislányhoz fűződik. A gyerekek rámpáról szállhatnak fel a lóra, ide fel lehet tolni a tolószékes gyerekeket is, ez a kislány is ide ment fel egyedül. Nagyon izgultunk, hárman álltuk körül, hogy biztonságosan fel tudjuk ültetni. Ehhez képest egy másodperc alatt megoldotta a helyzetet. „Te ezt fogd meg, te itt tartsál" – és már a ló hátán ült. Mi meg csak néztünk – hallottuk Balogh Virágtól, aki öt éve vesz részt a Bátor Táborban lovas önkéntesként. Pszichológia szakra járt a Szegedi Tudományegyetemre, szakmai kihívásként tekintett a feladatra, amely olyannyira megtetszett neki, hogy később a lovas pszichoterapeuta képzést is elkezdte.

Önkéntesek jelentkezését várják

A tízéves Bátor Tábor Alapítvány évente 680 daganatos és krónikusan beteg gyermek táboroztatását szervezi önkéntesek közreműködésével Hatvanban, nyaranta 6 turnusban. Idén is nagy szükség lenne íjász, lovas, színjátszós és technikus segítőkre. Az önkéntesek jelentkezését február 19-éig várják az alapítvány munkatársai a www.batortabor.hu internetes oldalon.

– A lovas cimborák kitalálják, tesztelik és koordinálják az élményterápiás programot. Ők látják el a lovakat, tartják rendben az istállót. A Bátor Táborban két lóval dolgozunk: Petrával, a 13 éves Haflingi kancával és Szellővel, a 12 éves Bardiggiano póni kancával. Nagyon nyugodt lovak, de speciális terápiás képzést is kaptak. Jól reagálnak arra, ha egy gyerek sikoltozik a hátukon, vagy ha a betegsége miatt nem tudja megtartani az egyensúlyát, és elkezd lecsúszni – magyarázta Virág, akitől megtudtuk: a gyerekek nagyon megnyílnak a foglalkozásokon. Szívesen beszélnek az élményeikről. A cél éppen az: saját határaikat feszegessék.

– Néhányuk egy-két héttel a kezelés után, lefogyva csöppen be a tábori életbe, van olyan, aki sétálni is csak két önkéntes segítségével tud. Emlékszem, egyiküket nagyon féltettük, mert annyira szédült. Felajánlottuk neki, hogy felülünk vele a lóra, de nem engedte. Mindkét oldalról kísértük, ha valami baj van, el tudjuk kapni, de nem volt rá szükség. Az a gyerek, aki egyébként tíz métert is alig tudott menni, 10–15 percig vagányan ült egyedül a ló hátán, és még labdázott is fél kézzel – beszélt a Bátor Táborban átélt hétköznapi csodáról Balogh Virág.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

44 éve létezik a helyszíni bírság

100 forintról 50 ezer forintra kúszott fel a helyszíni bírság kiszabható legmagasabb összege 1968 óta. Tovább olvasom