Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Két hét múlva nyit a ferences látogatóközpont

Szeged - 265 millió forintból, uniós támogatással megvalósuló fejlesztés fejeződik be Alsóvároson: látogatóközpontot alakítottak ki a szegedi ferences kolostorban. Az interaktív kiállításokat és a középkori emlékeket várhatóan két hét múlva mutatják be először a nagyközönségnek.
Régi álmuk valósult meg az alsóvárosi ferenceseknek: 10 éve folyamatosan pályáztak a középkori eredetű kolostor felújítására. Két éve nyertek egy európai uniós pályázaton, így valósulhatott meg a 265 millió forintos projekt: látogatóközpontot alakítottak ki gyógynövényes kerttel, kőtárral, foglalkoztatóépülettel és kiállítóhelyiségekkel. Várhatóan két hét múlva nyitják meg az épületet a vendégeknek, akik nagyjából másfél órás idegenvezetésen vehetnek részt 20 fős csoportokban.
Szeged belvárosában már az 1300-as években jelen voltak a ferences szerzetesek, és feltehetőleg az 1400-as évek közepe táján kerültek Alsóvárosra, a mai Mátyás térre – mondta el a tegnapi házbejáráson Kiss Didák házfőnök, ferences testvér. Bemutatta azokat a látnivalókat, amelyeket hamarosan a nagyközönség is megcsodálhat: a kertben gyógynövényeket és szegedi paprikafajtákat termesztenek, kőtárat rendeztek be az egykori Szent Péter-templom maradványaiból. A most álló Havas Boldogasszony-templomot 1503-ban szentelték fel. A ferences rendházzal együtt ez ma Magyarország második legnagyobb középkori eredetű, eredeti funkciójának megfelelően működő épületegyüttese a Pannonhalmi Bencés Főapátság után.

Két hét múlva nyit a ferences látogatóközpont. Fotó: Frank Yvette - galéria

A foglalkoztatóépületben gyerekeknek tartanak majd interaktív múzeumi programokat például a ferencesség, a gyógyászat és az építészet témájában. Vetítőterem is várja a látogatókat, egy húszperces filmen keresztül ismerkedhetnek a ferences szerzetesek életével. Didák testvér szerint ők nem tudnak elmenekülni saját maguk elől, olyan belső érést, kínszenvedést és örömet élnek meg, amelyre egy világi embernek nincs ideje. A belső udvarban, az úgynevezett quadrumban megfigyelhető az épület számos jellegzetessége, egy napóra és a gótikus templom fala a kőbe vésett 1503-as dátummal.

Ferencesség, tisztaság, engedelmesség, szegénység – ezeket a főbb életérzéseket, értékeket megjelenítő, nagyméretű fotókat helyeztek el az egyik folyosón, amelyen Szent Ferenc, Szent Erzsébet ábrázolása és az úgynevezett paprikaharang is látható. A mozgáskorlátozottak lifttel juthatnak fel az emeleti kiállításokhoz, amelyeket Vass Erika néprajzkutató koncepciója alapján állítottak össze. Az egyik legkülönlegesebb műtárgyat, a Mátyás király palástjából készült miseruhát tegnap a sajtó előtt helyezték el. – Mátyás 1465-ben Szegeden járt, lezajlott az országgyűlés, majd a ferenceseknek ajándékozta a palástját – beszélt a 824 darab igazgyönggyel díszített, hernyóselyembrokátból készült remekműről Katkóné Bagi Éva textilrestaurátor, aki 620 órányi munkával állította helyre az értékes ruhadarabot. Bélésére latin nyelven ráfestették a palást történetét, ezt lefordítva elolvashatják az érdeklődők. Kiállítják még hazánk legrégebbi ülőbútorát is, Marchiai Szent Jakab obszerváns ferences szerzetes székét – a 15. századból maradt ránk.

Két hét múlva nyit a ferences látogatóközpont. Fotó: Frank Yvette - galéria

Kisfilmek és kínai gyűjtemény. A vendégek érintőképernyőkön keresztül ismerkedhetnek a kolostor történetével. Kisfilmeket láthatnak például a magyar ferencesek kárpátaljai, kínai missziójáról, a szerzetesek kommunisták általi üldöztetéséről és az épületegyüttes művészettörténeti érdekességeiről. Az 1920-as években sok szerzetes járt Kínában misszióban, különféle tárgyakat hoztak magukkal. Didák testvér szerint a körülbelül 250 tárgyból álló kínai gyűjtemény talán a legnagyobb Magyarországon, ennek csak egy kis részét tudják kiállítani. Több tárlatot rendeztek korábban is a kolostor falai közt. Vendégkönyvük utolsó bejegyzése Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök tollából való – mutatta a házfőnök. Az idegenvezetésekre a www.latogatobarat.hu internetes oldalon lehet hamarosan jelentkezni.

Olvasóink írták

 • 7. 92lengyel.andras 2012. szeptember 16. 22:02
  „Kedves előző Hozzászólók!
  Szívesen összehozok egy találkozót Didák testvérrel, akivel személyesen lehet folytatni ezt az arctalan "beszélgetést".”
 • 6. cselac 2012. szeptember 08. 12:48
  „Carlo: pályázati pénz, kulturális örökségvédelem? Ezek a szavak mondanak valamit?”
 • 5. Carlo 2012. szeptember 07. 23:04
  „nem szégyellik magukat? szegénységi fogadalom mellé képmutatás, és sok százmilla elherdálása?

  Jézus! Bocsáss meg nekik”
 • 4. Logaritmus 2012. szeptember 07. 11:29
  „Az egyházi pedofilia áldozatainak nem lesz szobra?”
 • 3. cselac 2012. szeptember 07. 09:20
  „Csak én nem értem, amit Atlasz mond?”
 • 2. Tivadar 2012. szeptember 07. 00:59
  „A latogatoknak lesz helyuk boven, mert nem sok ferences lakik a hatalmas monstrumban.”
 • 1. Atlasz 2012. szeptember 06. 08:47
  „Attól tartok, a saját tiszteletre méltó szempontjaik szerint tökéletes lesz a régi-új nevezetesség, azonban a turisztikai és a falakon kívüli oktatási szempontokkal ez nem lesz összhangban. Sok példa volt és van erre a szegedi hitélethez kapcsolódó helyszínek működtetésében. Ha szívesen fogadott a látogató, akkor nem helyes elnézni a feje felett csak azért, mert megtehetik. Örülnék, ha a ferences látogató központ gyakorlata megcáfolna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vivát, NSFW! Mit néz, ha elolvasta ezt a cikket? - szavazás

Szegeden hét éve tiltják, hogy a polgármesteri hivatal dolgozói magáncélra használják a számítógépeket. Tovább olvasom