Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Két nap alatt mennek ki a kamionok

Röszke - Már hatodik napja vesztegeltek a határon a Szerbiába tartó kamionok, amikor kedd délelőtt végre megnyitották a határt a szerb hatóságok. Legalább két nap kell, mire helyreáll a forgalom.
„Always on the move", azaz „mindig mozgásban", olvastuk kedden az egyik veszteglő török kamion oldalán a röszkei határátkelőn. A teherautók több mint 140 órája várták, hogy elhagyhassák Magyarországot, miközben a hatóságok azt közölték, késő délelőttől óránként 20 kamiont fogad Szerbia. Délben a szerb közlekedési minisztérium bejelentette: megnyitották az E75-ös autópálya Szabadka és Újvidék közötti szakaszát. A szerb útkezelőtől megtudtuk, a hibák kijavításáig az autópályára 60 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be.

Kamionok a földről a szerb-magyar határ mindkét oldalán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A határnyitás egyelőre alig változtat a röszkei helyzeten. A leállósávban várakozó sor 7 kilométeresre duzzadt, az autópályán sétáló kamionsofőrök mellett 120-130-cal suhannak el az autósok. Csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig senkit sem gázoltak el a sztrádán. A két határ közé legalább 100 kamion szorult, velük együtt a térségben több mint 600 várta a továbbhaladást.

– Törökországba tartunk – mondták az autópálya leállósávjában ebédet főző kamionsofőrök, majd megkértek: társukat vigyük el a szerb határig. – Ötödik napja itt állok, Macedóniába mennék – mondta Nikola, aki kamionját hátrahagyva indult Szerbiába. A férfi elmesélte, utoljára Kecskeméten tudott fürödni, egy ideig az ottani kamionparkolóban várt. A határnál elköszöntünk, gyalog ment át Szerbiába.

Röszkei kamionsor az égből. Fotó: Németh Zoltán | FlyTeam (galéria)

A többiek végtelen türelemmel várták a kényszerpihenő végét. A felüljárón fotózkodtak, úgy, hogy jól látszódjon a több kilométeres kamionsor.

– A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködve felkészült a forgalom kezelésére. A szakemberek számítása szerint körülbelül másfél-két napot vesz igénybe, amíg a helyzet rendeződik, és az utolsó tehergépjármű is elhagyhatja Magyarországot – közölte a rendőrség.

Óránként 25-50 kamion lépett ki

Rendben haladt a kamionok kiléptetése Röszkén, óránként 25-50 kamion hagyta el a határátkelő magyar terminálját – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kedd délután. A korlátozás feloldásáról háromnyelvű szórólapon tájékoztatják a sofőröket. Ezen egy telefonszám is szerepel, amelyet a kaminosok akkor hívhatnak, ha segítségre szorulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A huszadik századi Szeged villanófényben

Szeged száz évét bemutató fotókiállítás nyílik csütörtökön a Fekete Házban. Tovább olvasom