Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Kevesen keresik a luxusutakat

Szeged - Válságban is növekszik a megkérdezett szegedi irodák nyári útjai után az érdeklődés. Görögországba például már 20 ezer forintért el lehet jutni. Az irodák egyelőre tartják magukat listaáraikhoz, de figyelik az euró árfolyamát.
„A nyaralás messze száll, sok emlék visszajár. Hányszor elmúlt már, de újra vár a balatoni nyár" – énekli a KFT együttes. A Balaton idén is várja az embereket, de a gazdasági válság miatt sokan csak az elmúlt évek nyaralásait idézhetik fel a nyári hőségben Szegeden. A szakemberek is azt mondják, hogy a válságban az emberek legelőször a nyári utazásról mondanak le.

A Discos Toursban azonban váratlan választ adott kérdésünkre Rutai Edina irodavezető: több foglalásuk van a nyári utakra, mint tavaly. – Talán ez annak köszönhető, hogy árgaranciát vállaltunk útjainkra, 320 forint/euróig nem emelünk a korábban meghirdetett költségeken – mondta az irodavezető. Náluk legolcsóbban Görögországba lehet eljutni: a 10 napos buszos kirándulás mindössze 20 ezer forintba kerül előszezonban. A luxuskirándulásnak számító hajóutakra, illetve egzotikus országokba azonban egyetlen foglalásuk sem érkezett.

A jelenlegi foglalások alapján 5 százalékos forgalomcsökkenés tapasztalható a tavalyi évhez képest a Neckermann irodájában – közölte lapunkkal Ladányiné Papp Éva irodavezető.

Sávainé Oravecz Andreának (balról) Fejes Gabriella segített kiválasztani  az egyhetes bolgár tengerparti üdülést. Fotó: Segesvári Csaba
Sávainé Oravecz Andreának (balról) Fejes Gabriella segített kiválasztani az egyhetes bolgár tengerparti üdülést. Fotó: Segesvári Csaba

A Z(s)eppelin utazási irodában csak a nagyon drága luxusutak indítása kerülhet veszélybe. – Van egy réteg, amely akkor is utazik, ha összébb kell húzni a nadrágszíjat – mesélte Zsebők János cégvezető. Náluk az egyik legolcsóbb körút – Toscana és környéke – 65 ezer forintba kerül, érdeklődőkből nincs rá hiány. A 610 ezer forintos japán körút, valamint a dél-afrikai kirándulás azonban a cégvezető meglátása szerint a tavalyinál kisebb létszámban indul majd.

Kivár több törzsutasa az N+ Neckermann-irodának. – Akik tavaly ilyenkor már lefoglalták útjukat, azok közül többen még nem jelentkeztek – mesélte Bozsó Bea. A katalógusokban szereplő árakkal kapcsolatban az irodavezető elmondta, azt még októberben kalkulálták ki, és ha bejönnek a legrosszabb jóslatok, nem tudják garantálni a listaárakat. Egyelőre azonban nem nyúlnak hozzájuk. Legolcsóbb nyaralásuk: egyhetes bolgár tengerparti üdülés teljes ellátással 42 ezerért. Ezt foglalta le Sávainé Oravecz Andrea és Dávidné Sávai Erzsébet is.

– Még a válság előtt eldöntöttük, hogy idén Bulgáriába megyünk. Egy gyereknek pedig nem lehet azt mondani, hogy mégis itthon maradunk, ha már megígértük neki. Máson spórolunk – mondta Oravecz Andrea.

Pecáznak az amerikaiak

A válság miatt az amerikaiak egyre inkább lemondanak a drága nyaralásról, és keresik az alternatív kikapcsolódási lehetőségeket. Ezek egyike az egyre népszerűbb horgászás. A pecásokat segíti a válság egyik furcsasága, hogy meredeken leestek az üzemanyagárak. Az északi New Hampshire-ben található Winnipesaukee-tavi éves horgászversenyen idén rekordszámú versenyző jelent meg, a horgászboltokban negyedével ugrott meg a forgalom.

Olvasóink írták

  • 2. IVY 2009. április 06. 10:30
    „Persze, mert aki teheti, -külföldön fizet be rá!”
  • 1. rozator 2009. április 05. 06:27
    „Szar ügy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol megkeresik az iskolakerülőket is

Szeged - Elégedettek a makkosháziak a rendőrség utolsó hónapokban végzett munkájával: a Biztonságos… Tovább olvasom