Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Ki mindenki akart itt képviselő lenni? - 2. rész

Az eddigi öt választás egyéni képviselőjelöltjeinek többsége vesztes, hiszen nem lett honatya. A képviselőségre pályázó Csongrád megyeiek adatai között szemezgetve most a 45 jelöltös 2. (szegedi–homokháti) és a 44 név között válogató 6. (hódmezővásárhelyi) egyéni választókerületet tesszük nagyító alá.
A Tisza-parti nagyváros egy-egy részét is magába foglaló 3 körzet közül a másodikba tartozik a legtöbb település, mert Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa és Zákányszék népe is véleményt mond – eddig 5 választáson 45 jelöltről. Csúcstartónak az operatőrből lett politikus, Balogh László számít: négyszer indult (MDF, MDF–Fidesz, majd Fidesz–MDF, végül Fidesz– KDNP színárnyalattal), s egyéniben kétszer jutott a Parlamentbe.

A triplázó egyetemi oktató, Géczi József MSZP-zászló alatt 1994-ben lett egyéni képviselő, e versenyformában kétszer alul maradt. A Tóth László név két választáson is olvasható a szavazócédulán, de három külön személyt takar. A „dr." címmel büszkélkedő 1990-ben a Hazafias Választási Koalíció, négy év múlva pedig a Nemzeti Demokraták nevében kampányolt – eredménytelenül. A „szimpla" T. L. sokgyerekes családapa, aki 1998-ban függetlenként tett kísérletet; ugyanekkor az „ifj." előtagú a MIÉP nevében lépett föl, de később mint a „hétvármegyés" Toroczkai László kavart politikai viharokat.

A fiaskót a vásárhelyi duplázók közül a szocialista színekben induló Bacsa Pál sem úszta meg. Archív fotó: Schmidt Andrea
A fiaskót a vásárhelyi duplázók közül a szocialista színekben induló Bacsa Pál sem úszta meg.
Archív fotó: Schmidt Andrea

Duplázónak számít az ügyvéd Lévay Endre, aki 1990-ben a Nemzeti Kisgazdapárt, 1994-ben pedig az Egyesült Kisgazdapárt politikusjelöltjeként tűnt föl. Nagyobbat váltott a fizikus Kiss József Géza, aki 1998-ban a KDNP, 2006-ban pedig a Centrum ernyője alatt próbálkozott. A többség (29) csak egyszer állt kötélnek. Közülük a legeredménytelenebbnek a Magyar Vállalkozó Egységpárt jelöltjeként 2002-ben 344 voksot összegereblyéző, 0,86 százalékos támogatottságú „autószerelő, gépjárműtechnikus, közép- és felsőfokú szállításszervezői végzettségű" Bakai Csaba bizonyult.

Függetlenként a legsikeresebb a vásárhelyi körzetben 2006-ban második helyezett Balogh Jánosné. Archív fotó: DM/DV
Függetlenként a legsikeresebb a vásárhelyi körzetben 2006-ban második helyezett Balogh Jánosné. Archív fotó: DM/DV

Hasonlóság a 2. és a 6. számú választókerület között, hogy az SZDSZ minden ciklusban más-más jelölttel próbálkozott. Közülük Sándor Klára MSZP-hátszéllel hajózott a Parlamentbe, Szegeden. Kapocs a két kerület között még a szegedi postaigazgatóságról politikai pályával kacérkodó, de vásárhelyi születésű Pancza István is. A Független Kisgazdapárt jelöltjeként 1998-ban szülővárosában, majd 2002-ben Szegeden indult – mindkétszer sikertelenül.

A kisgazdapárt jelöltje, Pancza István Vásárhelyen és Szegeden is kudarcot szenvedett. Archív fotó: Gyenes Kálmán
A kisgazdapárt jelöltje, Pancza István Vásárhelyen és Szegeden is kudarcot szenvedett.
Archív fotó: Gyenes Kálmán

A vásárhelyiek legkitartóbb pályázója a lakatos Havránek Ferenc: a Munkáspárt megjelenítőjeként ötször kísérletezett, eredménytelenül. Háromszoros kudarcot könyvelhet el a MIÉP-jelölt orvos, dr. Kovács László. A fiaskót a duplázók közül az MDF-es pszichiáter, dr. Grezsa Ferenc és az MSZP-s „képviseletvezető" Bacsa Pál sem úszta meg.

1998-as szegedi MIÉP-es jelöltként még ifj. Tóth László politikai ismertséget már Toroczkaiként szerzett. Archív fotó: Karnok Csaba
1998-as szegedi MIÉP-es jelöltként még ifj. Tóth László politikai ismertséget már Toroczkaiként szerzett.
Archív fotó: Karnok Csaba

Ellenben az állatorvos dr. Szabó Lajos 1990-ben a Független Kisgazdapárt képviselőjeként beülhetett a parlamenti patkóba, de négy év múlva már nem. Párttársa, Imre Béla 2002-ben csak 199 voksot (0,6 százalékos támogatottságot) kapott, így lett a legeredménytelenebb az egyszer próbálkozó 25 politikusjelölt közül. A csapatból a legeredményesebb Balogh Jánosné, aki 2006-ban függetlenként lett második.

Elsőre

Jó teljesítménynek számít az országgyűlési képviselőválasztások első fordulójából a Parlamentbe jutni. A legjobb eredménnyel az egykori tévériporter Király Zoltán dicsekedhet, akit a rendszerváltozás előtt is a szegedi 2. számú szegedi választókerületből juttattak az Országházba, de a fordulat után az MDF színeiben is jelentős, mert 25 ezer 261 választó akaratából, 65 százalékos szavazati aránnyal lett képviselő. Hasonlóképpen került a Parlamentbe Hódmezővásárhelyről 1998-ban a volt mérnök Rapcsák András (13 ezer 302 vokssal, 51 százalékos támogatottsággal), majd 2002-ben (18 ezer 431 szavazatta, közel 56 százalékos aránnyal) a jogász Lázár János – mindketten Fidesz–MDF támogatással.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2010. március 03. 20:44
  „nem értesz semmihez? úgy érzed jó lenne egész nap verni a limbidet és parancsra tüntetni? eleged van belőle hogy minimálbért keresed? szeretnél százezres kltségtérítést? tudsz lopni? ha nem majd megtanulsz! LEGYÉL TE IS KÉPVISELŐ! FIGYELEM: MÁRC. 24IG 50%OS KEDVEZMÉNYT ADUNK A KÉPVISELŐ TANFOLYAMUNKBÓL.
  LEGYÉL TE IS KÉPVISELŐ. HÍVD MARC ADAMS KÉPVISELŐISKOLÁJÁT!”
 • 2. Zs 2010. március 03. 15:07
  „ez a Bacsa mekkora léhűtő...”
 • 1. Bsasa 2010. március 03. 12:19
  „No most meg a Tóth fog nyerni.
  Hajrá Tóth Peti!
  Csak a Jobbik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyusokkal versengenek a szegedi gyermekszívek

Az intenzívre kerülő újszülöttek életfunkcióit figyelő monitorokat vásárolt a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány Presztízs-gálánk bevételéből származó 1 millió forintos adományából. Tovább olvasom