Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Kis Törökország a röszkei határon

Röszke - Hazafelé tartó török vendégmunkások ezrei érték el csütörtök délelőtt a röszkei határátkelő kilépőoldalát. A négyórás várakozás alatt a többség hangosan, a kisebbség csendesen dühöngött. Ma is hasonló helyzetre lehet számítani.
Botrány, botrány! Ez katasztrófa! – hallottuk csütörtök délelőtt több autóból a röszkei határátkelőnél. A hazafelé tartó török vendégmunkások miatt a kilépőoldalon már kora reggel másfél, délelőttre két és fél kilométeres sor torlódott fel, melynek vége egészen az autópályáig tartott.

Újság és energiaital

Akik idejében kapcsoltak, azok már a felüljárón próbáltak érdeklődni az arra járó magyar autósoktól: merre lehetne hamarabb átjutni a határon. Bennünket is rögtön körbeállt négy-öt német és svájci rendszámú kocsi. A török sofőrök nem voltak hajlandók kivárni a két óráig tartó átlépést, ezért inkább Mórahalmon keresztül Tompa felé vették az irányt.
– Újságot mindenképp hozzanak magukkal – ajánlotta az unaloműzőt a ma Röszkén át Szerbiába utazóknak a sor hátsó fertályában pozíciót szerző Berczeki János. A jászszentlászlói férfi egy tótfalui focitornára szeretett volna néhány fiút átvinni a határon.

A több ezer török vendégmunkás eközben a legkülönfélébb módon próbálta túlélni a határátkelőig tartó araszolást. Volt, aki zenét hallgatott, mások relaxáltak, a többség energiaitalt és ásványvizet varázsolt elő hűtőtáskájából.

„Ez csodálatos!"

Leginkább a kisgyerekeket sajnáltuk, akik kipirult arccal, szomorú szemekkel néztek ki az autóból. Egy szerb származású nő is azon dühöngött: ha látják, hogy ilyen sok gyerek szenved a melegtől, miért szórakoznak velük a határrendészek? Egy fekete színű Volkswagenből egy férfi a hüvelykujját felfelé tartva gunyorosan azt kiabálta: „ Ez csodálatos!"

Négy és fél kilométeres kocsisor kígyózott a határig csütörtök délután. Fotó: Segesvári Csaba (Képgaléria)

Elgyalogoltunk az autópálya felüljárójától a határig: méterenként állítottak meg a várakozástól és a melegtől elcsigázott törökök. Mindenki azt tudakolta, milyen messze még a határ, és mennyi idő, amíg odaérnek. A négyórás várakozást a többség beletörődve vette tudomásul. Ahmed Yazgannal is így futottunk össze. A török férfi Ankarától háromszáz kilométerre lévő otthonába igyekezett. – A meleg ellen nem tudunk mit tenni, de a határon változtathatnának a hozzáállásukon. Ilyen forróságban gyorsabban is átengedhetnék az embereket – mérgelődött.

Elhagyott papucs

A határon egyébként előbb öt kiléptető sáv működött, de a nagy forgalom miatt negyed tizenegykor a diplomatasávot is megnyitották. Megtudtuk: bár hiába dolgozik és él a legtöbb török évek óta Németországban, a többségnek török útlevele van, s mivel országuk nem tagja az Uniónak, a schengeni információs rendszerbe mindegyikük adatát be kell gépelniük a határrendészeknek. A szerbek is lassan dolgoztak: a hazájukba belépőket alaposan ellenőrizniük kellett.

Az egyre forrósodó aszfalt fölött a parfümök, az izzadság és a benzingőz szaga elegyedett. A sofőrök azonnal gázt adtak, amint egy kis esélyt is láttak arra, hogy közelebb tudnak jutni a határhoz. A nagy sietségben valaki még a papucsát is az úton felejtette, más olívabogyóval teli befőttesüvegét törte ripityára.

Ahogy a határátkelőtől visszafelé haladtunk, sokan kérték: fényképezőgépünkkel örökítsük meg várakozásuk perceit.

Tompát és Tiszaszigetet ajánlják

A röszkei határátkelő kilépőoldalán pénteken és szombaton a csütörtökihez hasonló, másfél-két órás várakozási időre lehet számítani a nyári szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt. A rendőrség a Szerbiába utazó magyar és szerb állampolgároknak a tiszaszigeti átkelő használatát javasolja, amely reggel nyolc és délután hat óra között van nyitva. A Szerbiába, és az onnan tovább utazó magyar és külföldi állampolgároknak pedig a gyorsabb átlépés reményében a tompai átkelőt célszerű használni. A román határszakaszon torlódásra, várakozásra nem kell számítani.

Olvasóink írták

 • 6. bobca 2008. június 27. 18:07
  „Értelmes országokban már az első nagyobb határátkelőnéll tájékoztatókat, tréképet vizet osztogatnak.
  Nehéz lenne kipróbálni nálunk is.”
 • 5. én-e 2008. június 27. 17:15
  „valaki meg tudja mondani, hogy a tiszaszigeti átkelőnél mi lesz a helyzet holnap délelőtt?
  köszi”
 • 4. zozi68 2008. június 27. 16:31
  „Jó a cime a cikknek, csak hogy a határon átutazók 20%- sem török.
  Szerb a nagytöbbség, és ezen kívül macedon,boszniai... stb.
  Valamint egybefüggő a sor a szerb hatóságokkal, tehát, nem a magyar határrendészre kell várni.
  Vizet pedig kell/kellene osztogatni, s mobil wc-ket is kirakni.
  Bár csúnyán szolva, szarnak az utasok is a határra, ott végzik épp el a dolgukat ahol rájuk jön, s a szemetet is csak kilökik az autóbol az útra.

  Azt se feleljtsük el, hogy mikor még volt határéllenörzés az ausztriai szakaszon, ott nem nagyon elégedetlenkedtek, türelmesen kivárták a sorukat, mivel a sógorok nem teketóriáztak a rendbontókkal, gyorsan lekorlátozták a vízumokat, vagy be se engedték az országukba.”
 • 3. Határ 2008. június 27. 12:37
  „Amikor az ő határaikon volt/van ilyen meleg,mindenkinek vizet osztogattak.Bennük abszolút nem merült fel a kérdés,hogy az ő pénzük elmegy az itatásra!
  Tisztában voltak vele,hogy meleg van,és várakozni kell,akkor nem spóroltak az ember számára legalapvetőbb víz kérdésében!”
 • 2. Féreg 2008. június 27. 10:41
  „Persze, meg mi itassuk oket. Vegyenek vizet a teszkoban. Szomoru, hogy ennyit kell varni, de ha egyszer be kell gepelni a neveket, akkor be kell gepelni.”
 • 1. dosytres 2008. június 27. 04:20
  „Hol van ilyenkor a Katasztrófavédelem?Legalább az emberek alapvető igényeire(ívóvíz,toalett)lennének tekintettel a több,mint 1o km-re(mert kb.ez a valóság) duzzadt sorban és a napon mért 4ofokban,vagy még annál is nagyobb hőségben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyes fogadtatás a Cserepes soron: segélyért közmunka?

Szeged - A rendszeres szociális segélyen élő szegedi Cserepes soriak körében érdeklődtünk a monoki… Tovább olvasom