Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kissé pityókás lett a Magyarok rétese

Mórahalom - Almával, pityókával, tökkel, sárgabarackkal és mákkal töltötték az ötféle lisztből készült Magyarok rétesét a IV. Dél-alföldi Rétesfesztiválon Mórahalmon. A nagy meleg veszélyeztette a tészta állagát, így a program hat órát csúszott.

Hatórás késéssel, az eredetileg meghirdetett vasárnap 10 óra helyett 16 órakor álltak neki a Magyarok rétese elkészítésének a IV. Dél-alföldi Rétesfesztiválon Mórahalmon.

A helyszínen nem tört ki forradalom a jelentős késés miatt, hiszen a féltucatnyi standnál bárki vásárolhatott magának az édességből. A turisták nagy többsége is a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben való pancsolást választotta a meleg délelőttön. Az egyik árus szerint azért volt a késlekedés, „mert 10 órakor még mindenki alszik". Az ok prózaibb volt: az eltérő tájegységekről érkező lisztek nem az elvárt módon harmonizáltak egymással, más volt a sikértartalmuk, a nagy melegben hamar kiszáradtak volna.

A Magyarok rétesének így pontban 16 órakor kezdett neki Antolik András és csapata: a finomságot felvidéki, erdélyi, vajdasági, homokhátsági és saját lisztből készítették. 14 méter hosszúra tervezték, de 12 méter lett belőle, a vége a nagy gondoskodás és vízpermetfújás ellenére is kilyukadt. A szépséget azonban felülírta a nemzeti összetartozás érzése: a Magyarok rétese az összetartozás jelképe mellett jótékony célokat is szolgált, hiszen a 200 forintos rétes vásárlói a szegedi koraszülöttmentők működését is támogatták.

Kissé pityókás lett a Magyarok rétese. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A töltelékbe tök, mák, alma, sárgabarack és az erdélyi liszt tiszteletére pityóka is került. A rétes alig több mint 20 perc alatt sült ki, és hamar vevőkre talált: különösen a pityókás ízvilág tetszett a vásárlóknak.

Különleges édesben nyert a Délmagyarország

Hét csapat vett részt a szombati réteskészítő versenyen, köztük a Délmagyarország lelkes csapata. Réteseink elkészítését Erdővölgyi Szabolcs, a szegedi Monarchia Rétesház vezetője segítette. Három kategóriában hirdettek eredményt. Az almás rétesek versenyében első lett a zsombói Marika csapat, a különleges édes kategóriát a Délmagyarország nyerte a túrós-málnás rétessel, a különleges sós kategóriát szintén Marikáék nyerték.

Korábban írtuk:

A Délmagyarország csapata is nevezett: profi és lelkes amatőr segítőinkkel készítettük a finomságokat. Lapunk csapatában Erdővölgyi Szabolcs, a szegedi Monarchia Rétesház vezetője vitte a prímet. A rendőrök és a Szentesi Szelíd Motorosok csapata volt a szomszédunk az Aranyszöm Rendezvényház udvarán felállított sátorban. Szólt a zene, nyúlt a tészta, mindenki töltött, kóstolt, sütött és szurkolt. Négyféle töltelékkel készítettük a süteményt: a hagyományos almás és káposztás mellett édes különlegességként túrós-málnás, sós különlegességként pedig spenótos-feta sajtos rétest sütöttünk. Nekünk nagyon ízlett!

Három kategóriában hirdettek eredményt. Az almás rétesek versenyében első lett a zsombói Marika csapat, második a Bástya Nyugdíjas Klub (Mórahalom), harmadik a Szentesi Szelíd Motorosok csapata. A különleges édes kategóriát a Délmagyarország nyerte a túrós-málnás rétessel, bennünket követett a dobogón a Szentesi Szelíd Motorosok és a Bástya Nyugdíjas Klub. A különleges sós kategóriában is tarolt a Marika csapat, második a Sajtkukac (Keszthely), harmadik a Bástya Nyugdíjas Klub.

Két különdíj is gazdára talált: a csapatmunkáért a Mórahalmi Rendőrőrs kollektíváját, a különleges megjelenésekért és a profi munkáért a Colosseum Hotel csapatát jutalmazta a zsűri.

Mórahalmi rétesverseny: spenótos-fetást, túrós-málnást is sütöttünk. Fotó: Vida-Szűcs Imre (galéria)

Olvasóink írták

  • 7. Emberségetavilágnak 2013. július 15. 11:52
    „6.
    Megírták.
    Hárman nyertek, egyenként 1-1 tepsi rétest.”
  • 6. öreganyó 2013. július 14. 22:28
    „Nem írták + ki nyerte a 3 tepsi rétest!! Vagy nem volt idő megsütni? Nem mentünk el, hanem itthon
    sütöttünk almást, meggyest. Ebben volt is gyümölcs, és nemcsak mutatóban. Nagyon finom lett
    el is fogyott.”
  • 5. placcs 2013. július 14. 15:09
    „4-es hsz-hez meg a bejáratnál rögtön jobbra a "nem is rétes az a rétes". ........az volt a legfinomabb, a négy évszak rétes, isteni volt!”
  • 4. Emberségetavilágnak 2013. július 14. 09:40
    „Nincsenek túlvariálva a tradicionális rétesek, ugyanolyan az ízük, illatuk, mint gyermekkoromban.
    Voltunk kint, vettünk a hagyományos sütikből és meglepett a + kínálat, mint például a pacalos, a csirkemájas-rizottós, meg a bejáratnál rögtön jobbra a "nem is rétes az a rétes".
    Semmi kivetnivalót nem találok a mesterek próbálkozásaiban, végső soron egy új ízvilág megszületése mindig az "alkotó" elképzelése és sikeres kivitelezésének eredménye, ennek ellenére maradunk a régi, jó, nagymama konyháját idéző zamatoknál.
    A rétesnek, épp úgy, mint a pudingnak, evés a próbája és igen, lehet, ´3. szatyi 2013.07.14. 08:29´ ezzel tippet adtál valakinek/valakiknek...”
  • 3. szatyi 2013. július 14. 08:29
    „Megint kezdünk átesni a ló másik oldalára!
    Miért kell egy tradicionális süteményt túlvariálni?
    Ez a pacalos rétes olyan mint a "szegedi halászlé-tenger gyümölcseivel"! Volt ilyen!
    Előbb-utóbb meg fog születni a barbecues, netán lazacos rétes is?”
  • 2. Aranea 2013. július 13. 22:11
    „Megkóstoltuk a pacalosat: maga az íze jó volt, de eléggé meglepődtem, hogy pacalt csak nyomokban tartalmazott - a többi krumpli volt...”
  • 1. igazságkereső 2013. július 13. 21:04
    „Egy db rétest sem küldtek, pedig írtam, hogy nagyon szeretem! Felháborító!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez már nem játék!

A játékszenvedélyt nem lehet gyógyítani, csak megelőzni. Kassai Zsuzsanna pszichiáter elmondása… Tovább olvasom