Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Kitiltották a bicikliseket a Dugonics tér környékéről

Szeged - Kerékpárral behajtani tilos – ezt festették fel 12 helyen a Dugonics tér környékén. A tiltással megoldódott az a probléma, áttekerjenek-e a zebrán a térre érkező bicajosok. Aki vét, 10 ezer forintos bírságra számíthat.
Kerékpárral behajtani tilos útburkolati jeleket festettek a napokban a Dugonics térre és környékére, így „megoldódott" egy régi probléma, ami megosztotta a kerékpáros társadalmat: át lehet-e tekerni a zebrán, vagy sem. A megoldás azért idézőjeles, mert a felfestéssel úgy változott meg a forgalmi rend, hogy az útszakaszra behajtani tilos, így szabályosan már biztosan nem lehet a zebrán áttekerni.

A kitiltás egy július vége óta tartó vitára tett pontot. A rendőrség a Dugonics tér környékén több figyelemfelhívó táblát helyezett ki, a felirat azt üzente: „Hajtva tilos! Tolva szabályos!" A táblák azért kerültek ki, mert a kerékpárosok közül többen azt hitték, a zebrán tekerve is elsőbbségük van az autókkal szemben. A járdáról levágódó bicajosok a zsúfolt belvárosban gyakran okoztak problémát. A rendőrség akkor elmondta, nem KRESZ-táblákról van szó, a táblázás célja a kerékpáros balesetek megelőzése.

Kerékpáros a tilosban. Ha rendőr is látja a szabályszegést, akkor ez egy 10 ezer forintos mozzanat. Fotó: Segesvári Csaba
Kerékpáros a tilosban. Ha rendőr is látja a szabályszegést, akkor ez egy 10 ezer forintos mozzanat. Fotó: Segesvári Csaba

A 10 darab „Hajtva tilos! Tolva szabályos!" figyelmezetés kihelyezése után ifj. Csüllög Imre, a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Területi Szervezetének tagja lapunknak azt nyilatkozta: „A KRESZ sem közvetlenül, sem közvetetten nem tiltja meg, hogy a zebrán akár keresztben, akár hosszában járművek közlekedjenek, vagy azon megforduljanak. A gyalogosokra vonatkozó elsőbbség a zebrán hajtó járműveket nem illeti meg, az ő elsőbbségi viszonyaikat a táblák, a jobbkéz-szabály, vagy az elindulás szabályai szabályozzák. Mivel nem tiltja a KRESZ az átbiciklizést, így szabad, de természetesen mi sem tartjuk szerencsésnek, hogy járművek kelnek át a gyalogátkelőn. A KRESZ-ben nem létező, és hamis üzenetet közvetítő táblák kihelyezésével viszont nem értünk egyet, azt jogellenesnek, tüneti kezelésnek, pótcselekvésnek tartjuk, és pénzkidobásnak."

Most mire számíthatnak a kerékpárosok? A szabálysértési törvény szerint a behajtani tilos figyelmen kívül hagyásáért 10 ezer forint bírságot szabhat ki a rendőr és a közterület-felügyelő. Egy esetleges feljelentéssel a tétel máris 20 ezer forintra nő.

Eddig 12 helyre festették fel a tiltást

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-től megtudtuk, a Dugonics tér környékén 12 helyre festették fel a kerékpárosoknak behajtani tilos jelzést. Így tilos tekerni a Dugonics tér Reök-palota felőli oldalánál, a Tisza Lajos körút, Kálvária sugárút Tesco felőli részénél, valamint a Tisza Lajos körút–Petőfi Sándor sugárúti körforgalom járdáinál. Információnk szerint a városban további helyeken is hasonló módon tiltják meg a kerékpározást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apukám azt írta, ha jók leszünk, hazajön

A szegedi Asztalos Lászlóné Fejes Nagy Katalin az első világháborúban a nagyapját, a második világégés alatt az édesapját veszítette el, de csak több mint hatvan év múlva bukkant a nyomára. Tovább olvasom