Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Kosztándiék muzsikálni tanították Böjte árváit

Szeged, Nagyszalonta - Kosztándi István, a szegedi szimfonikusok koncertmestere barátaival a dévai gyermekmentő alapítvány nagyszalontai központjában vezetett zenei tábort Böjte Csaba „árváinak".
A Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott dévai Szent Ferenc Alapítvány működteti a nagyszalontai gyermekvédelmi központot, ahol zenei tábort vezetett nemrégiben Kosztándi István hegedűművész, a szegedi szimfonikusok koncertmestere. A kaszárnyából kialakított, Szent Antalról elnevezett bázis olyan gyerekeket gyűjt össze, akikről szüleik nem tudnak vagy nem akarnak gondoskodni.

– Már a tavalyi táborban is megtapasztaltuk: ahány gyermek, annyi tragikus sors. A dévai alapítvány igyekszik nyaranta többféle tábort szervezni a központokban, amelyek száma egyre növekszik. Szovátáról, Szászvárosból és Kovásznáról is hoztak gyerekeket az idei táborba, ahol kollégáimmal, muzsikus barátaimmal nem művészi szintű zeneoktatásra, hanem arra vállalkoztunk, hogy felkeltsük negyven gyerek érdeklődését a hangszerek iránt, kedvet csináljunk a zenetanuláshoz – mondja Kosztándi István. A koncertmestert a szegedi zeneművészeti kar két fuvola szakos hallgatója, Jakab Erika és Árva Krisztina is elkísérte, akik furulyázni tanították a kicsiket. A hegedűművész lánya, Kosztándi Orsolya egy pesti angoltanárral gitárfoglalkozásokat tartott. Egy ütős srác vitte magával a dobfelszerelését, azon tehették próbára ritmusérzéküket a zenével még csak ismerkedő gyerekek.

Kosztándi István koncertmester rendhagyó hegedűórát tart a gyerekeknek.
Kosztándi István koncertmester rendhagyó hegedűórát
tart a gyerekeknek. Fotó: DM/DV

– Egy pécsi egyetemistával ketten adtunk hegedűórákat; a gyerekek délelőttönként több hangszert is kipróbálhattak. Négy nap alatt olyan veretes opuszokat sikerült megtanulniuk, mint a Süss fel, nap! Esténként mindenki bemutathatta, hogy aznap mit tanult. Terápiás hatásuk is volt a foglalkozásoknak. Egy 2 és fél éves kisfiút – aki nemrég került az otthonba, 8 éves nővérét szólította anyának, rúgott-harapott, nem tudott beilleszkedni – akkor látták először mosolyogni, amikor kezébe vehetett egy hegedűt – meséli Kosztándi István, aki a Dóm téri My Fair Lady-előadások után és a Carmen előtt „pihent" a nagyszalontai táborban.

– Nem is zenélni tanítottuk, hanem a muzsikálás örömére igyekeztünk ráébreszteni a gyerekeket. Bár mi adtunk leckéket nekik, úgy érzem, többet kaptunk mi tőlük – teszi hozzá a Tömörkény-gimnáziumban tanuló Kosztándi Orsolya. Pedig ideálisnak nem nevezhető körülmények között, hőségben, szúnyogokkal küzdve tanítottak. A tábor résztvevői közül a legtehetségesebb gyerekek átkerülhetnek az alapítvány nagyváradi központjába, ahol a helyi zeneiskolában tanulhatnak a kiválasztott hangszeren.

Jótékonysági koncertek

Idén ősszel újra szeretnének jótékonysági koncertet rendezni a szegedi Korzó Zeneházban a nagyszalontai központ javára. A kezdeményezés tavaly ősszel sikerrel járt: az est bevételéből 5 hegedűt és 10 furulyát vettek a nagyszalontai gyerekeknek.

Olvasóink írták

  • 1. mucu 2010. augusztus 03. 17:27
    „Szeretek ilyesmiről olvasni. Emberség.
    "ki ekével, ki kalapáccsal, ki tollal......kicsit megmásítva, tegye, a jót, ahogy tudja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltanák a koldulást hazánkban

Megtiltaná a közterületen való koldulást Pintér Sándor belügyminiszter. Szegeden a tilalmat már 5 éve alkalmazzák helyi rendeletként. Tovább olvasom