Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Kovács Béla a francia kultúra lovagja

Szeged - Egész életét a francia nyelv oktatásának szentelte, szívvel-lélekkel tanított több gimnáziumban is Kovács Béla. Azt mondja: jövőre lesz 80 esztendeje, hogy kiejtette az első francia szót. A most 92 éves pedagógus másodszor nyerte el a franciák második legjelentősebb kitüntetését, az Akadémiai Pálmák Rendjét.
- Most a legmagasabb, a parancsnoki, 24 éve a lovagi fokozatát kaptam meg az Akadémiai Pálmák Rendjének – mutatja mosolyogva legújabb kitüntetését, a lila szalagon függő arany pálmaleveleket Kovács Béla. A 92 éves kiváló tanárnak René Roudaut, Franciaország magyarországi nagykövete személyesen adta át a rangos elismerést.

– Külföldre, a franciaországi Svájcnak számító Saint Maurice iskolájába mehettem tanulni. A francia a harmadik nyelvnek számított, ötödik osztálytól tanultuk – magyarázza Kovács Béla, hogy a Gödöllői Premontrei Gimnázium végzős diákjaként, 1934-ben miért épp francia szakra jelentkezett, holott a matematika nagyon érdekelte, latinból érettségizett, a némettel hét évig foglalkozott.

Tanítványai is köszöntötték a francia kitüntetést elnyert tanárukat, Kovács Bélát. Fotó: Segesvári Csaba
Tanítványai is köszöntötték a francia kitüntetést elnyert tanárukat, Kovács Bélát.
Fotó: Segesvári Csaba

A 19 éves fiatalember belépett a premontrei rendbe, s a teológia elvégzése után latin–francia szakos diplomát szerzett a Pázmány Péter Tudományegyetemen, 1940-ben kezdett tanítani – alma materében. A háború után a francia általános iskola számára kellett új módszert kitalálnia a francia nyelvű képzésre.

A második legrégebbi

Az Akadémiai Pálmák Rendjét, valamint a Becsületrendet Napóleon császár alapította 1808-ban. Az előbbit a tudomány és a francia kultúra terjesztése terén elért kiváló teljesítmények elismerésére.

– Az iskolák államosítása után nem volt lehetőség a francia nyelv oktatására. Mégis nagyon hasznos időszaknak tekintem – pedagógiai szempontból – az általános iskolában töltött éveket. Megtanultam, hogyan kell bánni a gyerekekkel, miként lehet megragadni a figyelmüket – hangsúlyozza a tanár úr, mikor a székkutasi, majd a szatmazi éveket idézi.

A „nyugati nyelvek" tanítására 1962-től nyílt lehetőség: a szegedi Radnóti-gimnázium francia tagozatosainak tanítására hívták Szegedre. A Festő utcai kultúrotthonban tartott, és a kamaraszínházbeli francia estekre ugyanolyan szívesen emlékszik vissza, mint a Ságvári-gimnázium tanulóinak francia estjeire az egyetem központi épületének aulájában.

Olvasóink írták

 • 6. SP 2009. október 27. 09:16
  „4. hozzászólás Hmmm... 2009.10.27. 07:36
  Kösz, a pszichológusom sem marasztalt el.(nagyon)”
 • 5. misztral 2009. október 27. 08:51
  „Bonne santé, Monsieur le Professeur!”
 • 4. Hmmm... 2009. október 27. 07:36
  „Szia. Sajnos nem, de ezek szerint legkozelebb be kell ternem!!!! Tudod, a humorod mindig nagyon tetszik, mert talalo, kedves es szorakoztato!”
 • 3. SP 2009. október 26. 22:36
  „2. hozzászólás Hmmm... 2009.10.26. 19:24
  "Profi sajtó fotós" azért 1 kicsit figyelhetne, hogy főleg 1 hölgy képét ne torzítsa el.
  A Tanár Úr meg éljen sokáig. :)
  Z Nagy cukrászdát ismered?”
 • 2. Hmmm... 2009. október 26. 19:24
  „O kedves "SP". Hat most nem is jutok szavakhoz..., de teljesen igazad van!!
  A Tanar ur eljen meg sokaig szerettei koreben!”
 • 1. SP 2009. október 26. 09:38
  „Fotós Csaba.
  Az a szerencsétlen hölgy
  olyan torz a képen, mit 1 olvadt csokinyuszi.
  Ismét bocsánatkérés illeti ez a hölgyet + 1 Z Nagy torta, gyümölcsös!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavlicsek-szobrok zöldségből és tésztából

Zöldség-, tészta- és kókusz- zsírszobrászattal is foglalkozik Pavlicsek Csaba. A tehetséges, fiatal mesterszakács jóformán csak magának köszönheti, hogy profi lett. Tovább olvasom