Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Közép-Európa egyik legkorszerűbb CT-je Szegeden

Szeged - Közép-Európában egyedülálló komputertomográf (CT) berendezést adtak át pénteken a Szegedi Tudományegyetemen; az új technológiát alkalmazó eszközzel a szív koszorús ereiről, valamint az agy és a hasi szervek artériás és vénás rendszeréről is kiváló képek nyerhetők.
Szabó Gábor, az SZTE rektora elmondta, hogy a 300 millió forintos beruházás a magánszféra és az egyetem közötti együttműködésnek köszönhetően valósulhatott meg. A berendezést az az Euromedic Diagnostics Szeged Kft. vásárolta és működteti, amely már öt éve végzi a klinikákon a radiológiai és izotópdiagnosztikai vizsgálatokat.

Vincze Rita, az eszközt fejlesztő GE Healthcare kelet-közép-európai értékesítési igazgatója közölte, a mátrixdetektoros készülékkel egy vizsgálatsorozat csupán 5-8 másodpercig tart, így a pácienseket a korábbinál 50 százalékkal kisebb sugárterhelés éri.

A CT már az egyik leggyakoribb képalkotó diagnosztikai vizsgálattá vált, s így a teljes lakosságot érő ionizáló sugárzás kétharmadát adja, ezért a technológiai fejlesztések egyik legfontosabb eleme a sugárterhelés csökkentése - tudatta a szakember.

Kardos Lilla, a Euromedic Diagnostics Szeged Kft. igazgatója közölte, a 15 országban több mint kétszáz diagnosztikai, dialízis és onkológiai centrumot működtető Euromedic cégcsoport 18 esztendeje a fővárosi MÁV kórházban nyitotta meg első magyarországi központját, s rá két évre Szegeden is megkezdte a kamerás vizsgálatok végzését.

A cégcsoport évente mintegy 5 millió beteget lát el és 3,5 millió képalkotó diagnosztikai vizsgálatot végez, ebből 850 ezret Magyarországon, 350 ezret Szegeden. Az új berendezéssel naponta 70-80 vizsgálatot végeznek majd, a technológia és a személyzet többet is lehetővé tenne, csupán az egészségügyi finanszírozás jelent korlátot – mondta az igazgató.

Olvasóink írták

 • 5. SP 2009. október 03. 13:20
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/MRI#Az_MRI_m.C5.B1k.C3.B6d.C3.A9si_alapelve”
 • 4. SP 2009. október 03. 13:17
  „Kösz.
  És Szegeden van PET is?
  Azt tudom MRI van.”
 • 3. z25z 2009. október 03. 09:22
  „SP: Nem, ez nem PET CT, hanem egy multislice (64 szeletes) CT”
 • 2. SP 2009. október 03. 06:14
  „http://www.daganatok.hu/onkologiai-diagnosztikai-eljarasok/pet-ct-vizsgalat”
 • 1. SP 2009. október 03. 06:04
  „Ez 1 PET CT?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütötte a biciklist, majd elhagyta a helyszínt

Elsodort egy kerékpárost, majd megállás nélkül elhagyta a helyszínt egy Skoda Fabia csütörtökön a déli órákban. Tovább olvasom