Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Közöttünk élnek a szörny szülők

Szeged- Olvasóink szerint nem emberek azok a szülők, akik a kihűlt házban hagyták 9 gyermeküket. Kothencz János gyermekvédelmi szakértő szerint nem magánügy a gyerekverés, és igenis lépni kell, ha a szülő miatt veszélybe kerülnek a kicsik.
„Ezek nem emberek, de még állatnak sem nevezném őket, mert az is védi a kicsinyeit. Még a kotló is nekem jön, ha a kiscsibéjéhez nyúlok, úgy óvja, félti."
„Ez a felháborító ebben a rohadt rendszerben, hogy a gyámügy és a tanárok sem mernek tenni az ilyen esetek ellen. Csak egymás között tanakodnak, hogy szólni kéne, de áhh mégse, mi van, ha."
„Te jó Isten, miért van ilyen undorító embereknek gyereke meg minek?! Az ilyen nőt elköttetném meg a pasit is!"
– csak néhány idézet olvasóink felháborodott kommentjeiből, amit a Kilenc kicsi kálváriája alkoholista szüleikkel (2016. január 27.) című cikkünkhöz írtak a Facebookon.

Olvasóink szörnyülködtek annak a sokgyerekes családnak az életén, amelyről megírtuk: olyan elszomorító és elhanyagolt körülmények között neveltek 9 gyereket, hogy a szülők ellen gyermekveszélyeztetés miatt indult eljárás.

Mit tehetünk a hasonló esetek elkerülésére? – kérdeztük Kothencz Jánost. A gyermekvédelmi szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos törvény szerint nem pusztán lehetőség, hanem kötelesség a kis- és fiatalkorúak védelme.

– Aki azt látja egy gyereken, hogy kék-zöld foltos, vagy éppen koszos, tegye szóvá először a szülőnél. Ezt akkor is meg kell tenni, ha a legtöbben úgy érzik, senkinek semmi joga ahhoz, hogy beleszóljon mások családi életébe – mondta Kothencz János. Hangsúlyozta, attól nem leszünk névtelen feljelentők, házmesterek, besúgók, ha odafigyelünk a környezetünkben élő picikre. – Ha hallom, hogy a szomszédban állandóan ordítanak, netán látom, hogy bántalmazzák a gyereket, próbáljunk a szülővel beszélni, ha ez nem sikerül, akkor a gyermekjóléti szolgálathoz kell fordulni – folytatta a szakértő.

Kothencz János hangsúlyozta, a szegénység nem egyenlő az igénytelenséggel és az elhanyagoltsággal. Hozzátette, szegény szülők gyermeke is lehet tiszta, míg a gazdagoknál is tapasztaltak már olyat, hogy a szülők magatartása miatt viselkedészavaros lett a gyerek. Úgy vélte, minél előbb bekapcsolódnak a gyermekvédelmisek a problémásnak vélt család életébe, annál könnyebb mindenkinek jó megoldást találni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökös Ökoiskola címet kaptak

A napokban adták át az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Földművelésügyi Minisztérium által meghirdetett 2015. évi Ökoiskola és Örökös Ökoiskola címeket. Tovább olvasom